Nem fűlik a foguk a kertészeti munkához

Mint ismeretes, újra kinyithattak az éttermek teraszai, azaz a HORECA szektor lassan és fokozatosan újraindulhat. Ez az ágazati szereplők véleménye szerint a hazai kertészeti termesztésben több folyamatot is elindít. A fokozatos nyitásoknak köszönhetően várhatóan majd visszaáll a járvány előtti piaci helyzet, csak kérdés, hogy ez milyen gyorsan vagy lassan következik be.

Több zöldségtermelő is azt tapasztalta, hogy a tavalyi étterembezárások, majd az igen korlátozott működési lehetőségek mellett az éttermek alapanyag-igényében óriási visszaesés történt. Ezzel párhuzamosan azonban nőtt a zöldségek forgalma, az áruházláncokba beszállító termelők megnövekedett igényekről számoltak be.

Az ágazat a megváltozott körülményekhez igyekezett alkalmazkodni 
és megoldásokat találni
Az ágazat a megváltozott körülményekhez igyekezett alkalmazkodni
és megoldásokat találni (Fotó: Pixabay)

Otthon ettek az emberek

Eszerint nem ettek kevesebbet az emberek, csak azt a mennyiséget amit korábban éttermekben fogyasztottak, vagy szállodák svédasztaláról, azt most otthon ették meg.

„A HORECA újraindulása nem a kertészeti szektornak fog gondot okozni, hiszen az ágazat a megváltozott körülményekhez igyekezett alkalmazkodni és megoldásokat találni. A kérdés inkább az, hogy a HORECA szektornak nem lesznek-e gondjai az újrainduláskor – mondta a magyarmezogazdasag.hu-nak nyilatkozva Hunyadi István, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

A kertészet a helyzet miatt új tervezések alapján dolgozik, mely tervekben most nem biztos, hogy szerepel a HORECA. Új értékesítési csatornák is kialakultak az elmúlt egy év során, amelyeket nem biztos, hogy el akarnak majd engedni a termelők. A HORECA újraindulása annyira bizonytalan, hogy valószínűleg nem számolt vele igazán senki, így egy hirtelen igény megjelenése esetén nem az ellátó, hanem az igénylő lehet bajban – említette a szakember.

Újra kevesebb lesz a dolgozó a kertészetekben

Proksa Sándor zöldhagymatermesztéssel és leveszöldségcsomagok kiszerelésével foglalkozik már 30 éve. Ő úgy tapasztalja, hogy a járványhelyzet alatt a bezárt szektorok munkavállalói megjelentek a mezőgazdasági munkaerőpiacon, ami enyhítette az itt tapasztalható korábbi munkaerőhiányt.

Ám amint újra kinyitnak az éttermek és szállodák, és azok forgalma felfut, várhatóan a munkaerő egy része újra elhagyja majd a mezőgazdasági cégeket, és visszamegy a vendéglátásba, szolgáltatóiparba, ahol kellemesebbek a munkakörülmények, és borravaló is növeli az alapfizetést.

Egy kistelepülésen üvegházi uborka termesztésével foglalkozó kertész korábban azt nyilatkozta a Kertészet és Szőlészet hetilapnak: fejlesztene, bővítene, erre pályázati lehetőségek is adottak, de annyira nem stabil a munkaerőhelyzet a környéken, hogy nem éri meg kockáztatni. Jelenleg, ha nincs dolgozója, akkor a család nehezen, de képes ellátni a kertészetben a tennivalókat, ám ha bővítenének, és újra olyan helyzet állna elő, hogy nincs munkaerő, akkor nem bírnának a megnövekedett feladatmennyiséggel.

Már nem jönnek a diákok…

Egy Pest megyei dísznövénykertész sem látja túl optimistán a helyzetet: pár éve még kertészeti szakmunkásképzők és szakközépiskolák diákjai jártak néhány napra a kertészetbe tanulmányi kirándulások formájában, ám 5-6 éve már egyáltalán nem jönnek.

De, amikor jöttek, akkor is az volt a tapasztalat, hogy a 30 fős osztályból 3-4 fiatalon látszott, hogy érdekli a téma, és azért jár erre a szakra, mert ezzel kezdeni is akar majd valamit. Na, ők sem jelentek meg soha a munkaerőpiacon, mert végzésük után elmentek pár évre külföldre dolgozni, utána pedig saját kertészeti termelő vagy szolgáltató vállalkozást építettek föl – említette a kertészet vezetője.

Elmentek pár évre külföldre dolgozni, utána pedig saját kertészeti termelő vagy szolgáltató vállalkozást építettek föl
Elmentek pár évre külföldre dolgozni, utána pedig saját kertészeti termelő vagy szolgáltató vállalkozást építettek föl (Fotó: Pixabay)

Sokan nem kedvelik a mezőgazdasági munkát

A mezőgazdaság munkaerő-ellátottsági helyzete nem kedvező, ami több mindenből adódik. Ez a fajta munka jellegénél fogva sokak számára nem túl kellemes: kint kell lenni, tehát a munkahelyi komfort jellemzően időjárásfüggő. A munka idény jellegű, főleg a növénytermesztés, kertészet területén. Van, amikor alig van munka, csúcsidőszakban viszont rengeteg túlórára van szükség.

A fizetés sem kiemelkedő, egyrészt mert az itt termelt termékek árai nem nagyon bírnák el a megemelt munkaerőköltséget, másrészt míg a vendéglátásban és a szolgáltató iparban a borravaló jelentős bérkiegészítő hatással bír, erre a mezőgazdaságban nem nagyon van példa.

Szerepet játszik a munkaerő eltűnésében, hogy egyes területeken megjelent a gyártóipar, és elszívta az embereket. Sokkal kényelmesebb fix havi bérért robotolni egy gyártószalag mellett, biztosabb és kiszámíthatóbb létet is jelent, ami vonzó az emberek számára. Azokban a régiókban, ahol különféle ipari cégek gyártóüzemei létesültek, rendszeresen hallani azt a termelői panaszt, hogy: amióta itt van az XY gyár, nincs emberem – sorolta az okokat a FruitVeb ügyvezető igazgatója.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Kétmilliárd forint erdőgazdálkodóknak és termelőkn... A pályázók köre: őstermelők, családi gazdaságok, egyéni vállalkozók, társas vállalkozások, termelői csoportok, szövetkezetek. A bem...
Gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítése,... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, létesítéséhez nyújtandó támogatásokhoz kapcsol...
A kertészetek a vasárnapi nyitvatartásért lobbizna... A kertészetek vasárnapi nyitva tartása mellett érvel az országgyűlési képviselőknek írt nyílt levelében Megyeri Szabolcs kertész, a korlátozás enyhíté...
Kertészeti teendők januárban is! Ugyan a hideg januári időjárásban és a hóban (persze, csak ha esik egyáltalán) nem szokás a kertben dolgozni, de a vállalkozó kedvű gazdák ilyenkor is...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...