Nem engedhetjük meg, hogy tonnákkal kevesebb legyen a termés, mint lehetne

Sokat javult a szántóföldi növények állapota a kora tavasz óta. Beszélgetésünkben Vázsonyi László, a VulcanAgro Kft. fejlesztőmérnöke foglalta össze a következő hetek legfontosabb tennivalóit az őszi vetésű és a kapásnövényekkel kapcsolatban.

Mi történik most a szántóföldeken?

Sok helyen még tartanak a vetések az országban, de a kilátások már sokkal jobbak, mint egy hónappal ezelőtt voltak. Az azóta eltelt időben nedvesebbé váltak a talajok, így a növények hamarabb erőteljes növekedésbe tudnak kezdeni. Néhány helyen arról számoltak be a gazdálkodók, hogy a napraforgó már ki is kelt. Ebben a szakaszban gyakran a vadkár megelőzése iránt merül fel igény. Azzal szembesülhetünk, hogy a vad a kukoricát kitúrja, a napraforgót pedig megeszi. Ezzel a problémával foglalkozni kell, mert mára elmondható, hogy a termőterületek mintegy fele érintett az országban.

Azt ajánljuk, hogy valamilyen kéntartalmú tápanyagot, folyékony ként, például termékünket a Vulcan Profi S80-at juttassanak ki, ami, ha begázosodik a táblán, pár hét nyugalmat biztosíthat a termelőnek a vadaktól. Valamint érdemes még kitenni valamilyen vadrisztót, amely segítségével legalább a 4-8 leveles állapotig eljuttathatjuk a növényt. Kapás kultúrák esetén, ez aktuálisan május közepén-végén következik majd be.

Mekkora hektárköltséggel valósítható meg mindez?

Kis mértékben a kén is drágult tavaly óta, de nem a más tápelemeknél tapasztalt arányban. A kezelés hektárköltsége nagyságrendileg 10-15 ezer Ft. A jelenlegi terményárak mellett ez a költség bele kell, hogy férjen a termelőknek, mert a beavatkozás többszörösen megtérül.

Ráadásul, ne felejtsük el, hogy a kén tápanyag is, ennek ellenére az alkalmazása sokszor a háttérbe szorul. A használatával egyszerre védjük és tápláljuk is a növényt.

Mire lehet számítani a kapásnövényeknél a továbbiakban?

A kapások alá még a repcére, illetve búzára kijuttatott műtrágyamennyiségnél is kevesebb jut, mert amikor ezt be kellett szerezni, már nagyon magasak voltak az árak.

Éppen ezért, szerintem, az előző évekhez képest sokkal több lombtrágyát fognak a kapásokra vagy akár a szójára, cirokra kijuttatni május végén és júniusban. Itt sem szabad mellőzni a nitrogén vagy nitrogén-magnézium alapú lombtrágyákat, viszont hamarabb kell a sorokart zárni, hamarabb kell megszüntetni, hogy a nap besüssön a sorok közé. Ha a talajnak már legalább a felét takarja a növény, fontos, hogy ne csak cinket és bórt, de nitrogént és magnéziumot is juttassunk ki, hogy a növény árnyékolása révén csökkenjen a talajhőmérséklet. Így lényegesen jobb lesz annak a vízmegtartó képessége. Ma Magyarországon a termésmennyiség növelése elősorban nem a több tápanyaggal, hanem az öntözéssel vagy legalább a hatékony vízmegtartással függ össze.

Milyen állapotban vannak az őszi vetések?

A tél végére és a kora tavaszi időszakra két dolog volt jellemző: az elhúzódó hideg, ami a vegetációt lassította, és a szárazság, amit viszont a növények a lassú vegetáció miatt így jobban toleráltak. Most már van nedvesség a talajban és az őszi vetésű növények hihetetlenül gyorsan magukhoz tértek. Már láttam kikalászolt árpát. Ezek a növények a hőösszeget várják, hogy az érési fázisba érjenek, de ez még jónéhány hét múlva következik csak be.

Vizuálisan jobban néznek ki a kalászsok, mint másfél-két hónapja, ugyanakkor egyre több tápanyag hiányzik alóluk. A mérések azt mutatják, hogy a nitrogén- és magnézium- mellett megjelent a káliumhiány is, valamint a kénhiány is mindegyik növénynél fellelhető. Kimerültek a talajok, és az esetlegesen rossz agrotechnológia, valamint a kevesebb kijuttatott inputanyag negatív hatása már megmutatkozik.

Mivel van lombfelület, ha a gazdálkodók követnék a nyugat-európai gyakorlatot, és ezen a lombfelületen keresztül bizonyos tápanyagokkal elkezdenék táplálni a növényt, akkor biztos, hogy jónéhány mázsával vagy akár tonnával is többet tudnánk betakarítani. Ma a 100-150 ezer forintos gabonaárak vagy a 300 ezer forint feletti repceáraknál egy lombtrágyázás többszörösen megtérül. Nem érdemes lazítani. Ahogy befejeztük a vetést, jöhet a permetezőgép és minden növénykultúra esetében a gomba- vagy rovarölő szerek mellé folyamatosan javasolt valamilyen tápanyag, magnézium, nitrogén, kálium, esetleg még egy kis kén kijuttatása. Nem engedhetjük meg, hogy tonnákkal kevesebb legyen a termés, mint lehetne.


Bővebb információt a témában az alábbi elérhetőségeken kérhet:

Szaktanácsadás: +36-70-905-5000
info@vulcanagro.hu
www.vulcanagro.hu

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nitrogén lombtrágyák, már 179 Ft/litertől A legtöbb mezőgazdasági növénykultúrában fokozatosan nő a betakarított termésmennyiség, ami együtt jár a növények tápelemek iránti igényének növekedé...
Ként tegyünk a nitrogénhez, ha tápkultivátorozunk ... A kukorica és a napraforgó termesztésénél egyre gyakrabban folyékony nitrogénnel tápkultivátorozunk vagy nitrogént injektálunk a talajba. Tegyünk kén...
Vital pH – miért kell savanyítani a permetez... A pH-érték a víz kémhatását, annak savasságát vagy lúgosságát jelzi. Hazánk nagy részén a csapvíz is lúgos, gyakran kemény, de a csatornákból, tározó...
VulcanAgro Folyékony NPK Elővásárlás, már 59 990.-... Folyékony vagy szilárd? Tíz érv a folyékony műtrágya mellett! 1. Olcsóbb a folyékony, mint a szilárd! A Vulcan Folyékony NPK termékekből elegen...
VulcanAgro Granulált Mész Elővásárlás, már 39 990 ... 10 érv a meszezés mellett. És mondhatnánk még másik 10-et is.   Hazánkban nagyon sok talaj mészhiányos és savanyú. Ez a savanyúság, vagyis a sok s...
Nem csak a terméket, de problémamegoldást is forga... Problémaorientált termékfejlesztéseivel folyamatosan növeli piaci súlyát a VulcanAgro Kft. a magyar termésnövelő készítmények piacán. Talajjavítóik, ...