Nem drágultak, de legalább nem is csökkentek a gabonaárak

Gabonapiaci információk a Magro.hu mezőgazdasági piactérről

Az árak csökkenése tényleg megállt a világ árutőzsdéin a 42. héten. Ennek ellenére a következő hetek iránya bizonytalan. A gyengülés és az erősödés mellett is vannak érvek, de jelenleg csak annyi látszik biztosnak, hogy egy kis mértékű változás bekövetkezése a valószínű. A Magro Gabonaindex (MGX) aktuális értéke a cikk írásának idején 7853 ponton állt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Tényleg lokális mélypontnak bizonyult az október 11-i 37 500 forintos kukoricaár a hazai árutőzsdén. Azóta – 10 nap alatt – 2,5 százalékot erősödött az árfolyam és a 42. hét végén elérte a 38 500 ezer forintot. Az alacsony ár és/vagy a betakarítás közelsége jótékony hatással volt a forgalom alakulására is. Magyar viszonyok között élénk volt a kereskedés.

Az október beköszöntével 37 ezer forintig eset vissza a kukorica prompt ára és ez a szint többé-kevésbé azóta is tartja magát. A hírek szerint kevés ó kukorica van már csak raktáron, de akinél mégis akad, igyekeznie kell az adásvétellel, mert mindjárt itt van az új termény is. A Magro.hu fizikai piacterén a kukorica álagára 39 550 forint volt, amit egy határokon árnyúló adásvétel húzott felfelé. A belföldi ár 37 850 forint körül alakult.

Párizsban (MATIF/EURONEXT) továbbra sem döntötte el a kukorica, hogy merre is induljon. Egy nagyon szűk sávban mozog az ára, valamivel a 160 eurós szint alatt. A tény kedvéért rögzítsük, hogy 159,25 eurón fejezte be a hetet. A forgalom továbbra is kifejezetten élénk.

Chicagóban (CBOT/CME) is a stabilitásról szól a múlt hét, csak éppen ott ezt megelőzte egy jó másfél hónapos erősödés. Bár szerdán az árfolyam benézett a 140 USD-os szint fölé, végül enyhe mínuszban, 138,77 USD-on zárta a hetet.

Jelenleg 1 ezer tonna kukorica keresi új gazdáját és 4 ezer tonnányit vennének a hazai piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

A kukorica átlagára
A kukorica átlagára a Magro.hu mezőgazdasági piactéren (Ft/t)

Ha az árak nem is változtak – az étkezési búza maradt 41 ezer, a takarmánybúza pedig 39 500 forinton – de azért volt kimutatható forgalom a BÉT-en, és már ennek is örülni lehet.

A fizikai piac továbbra is igen csendes, aminek az elsődleges oka az étkezési búza alacsony ára. Átlagosan 40 ezer forintot adnak és adnának tonnájáért, ha ilyen áron lennének eladók, de jobbára nincsenek. Így ritkán történnek üzletkötések. A fizikai piacterén a takarmánybúza ára viszont csökkent, jelenleg 33 500 forinton forog.

Kérész életűnek tűnt a búza drágulása. Egy hét után kifulladt az emelkedés és újra a stagnálásé lett a főszerep Párizsban (MATIF/EURONEXT). A fronthavi jegyzést 136 eurónál érte el a pénteki zárás.

Az előző heti növekedés után a 42. héten a csökkenés volt soron Chicagóban (CBOT/CME). A 6,5 százalékból 1,5 százalékot mozgott vissza az árfolyam és 152,30 USD-ig jutott.

Jelenleg 3 ezer tonna búza keresi új gazdáját és 24 ezer tonnányit vennének a hazai piactéren.

A búza átlagára a Magro.hu mezőgazdasági piactéren
A búza átlagára a Magro.hu mezőgazdasági piactéren (Ft/t)

 

Szerző: Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Egy évesek lettünk! Nézze meg köszöntő videónkat!... Örömmel és büszkén tudatjuk, hogy egy évesek lettünk! :-) Eseménydús volt ez a 12 hónap. Sokat dolgoztunk a Magro.hu-n azért, hogy Önök egyre jobb sz...
Merre tart a búza ára? A májusi csapadékos időszak jó hatással volt a gabonákra, így a közepesnél jobb lehet az idei búzatermés. A várakozások szerint nem elképzelhetetlen, ...
Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...