Nem biztos, hogy bővítéskor két kombájn mellé kell egy harmadik is

Nagyszabású eseményre készül a Fliegl Abda Kft. szeptember 21-én: nyitott napot rendeznek. A cég csapata Abdán gyárlátogatással, Lébényben pedig gyakorlati gépbemutatóval várja az érdeklődőket. Ez utóbbin a termékkínálat különböző eszközeit mutatják be működés közben, ASW letolókocsikat, ADS letolós trágyaszórókat, hígtrágya kijuttató, billentős, bálaszállító, átrakó pótkocsikat. Ezen kívül Magyarországon először lesz látható a 2017-es Agritechnica kiállításon ezüstérmes Fliegl Büffel rendfelszedő átrakókocsi. A rendezvényről, a Bábolnai Gazdanapokon kiállított eszközökről, a hazai és a nemzetközi géppiacról kérdeztük a cég vezetőjét, Ackermann Tamást.

Milyen gépeket mutattak be a közönségnek Bábolnán?

A sok gazdának elérhetetlen, nagy gépcsodák helyett mi mindig olyan gépeket állítunk ki, amiket a termelők a saját gazdaságukban is alkalmazhatnak. A cél az, hogyha valaki a standunkra néz, azt mondja magában; ezt el tudom képzelni a saját telepemen is. Például az ADS 60 trágyaszórónkat azért hoztuk ki, hogy a kisebb gazdaságok tulajdonosainak bemutassuk, nekik is készült elérhető letoló rendszerű trágyaszóró eszköz. A nagyobbak ebből már 1998 óta a piacon vannak, ezt a kisebb típust az elmúlt 5-6 évben fejlesztettük ki. Itthon még nem terjedt el, ám az exportpiacokon már sikeres: a Vajdaságban és Erdélyben is szeretik és használják a gazdák az eszközt, amit az 50-70-80 lóerős MTZ-kategória mögé lehet és érdemes akasztani. A mellette látható 6,2 m3-es tartálykocsi pedig szintén az 50-80 LE kategóriájú erőgépek mögé csatlakoztatható.

A Fliegl Abda Kft. cégvezetője, Ackermann Tamás beszélt a gépekről Bábolnán - (Fotó: Magro.hu)
A Fliegl Abda Kft. cégvezetője, Ackermann Tamás beszélt a kiállított gépekről és a terveikről a Magro-nak – (Fotó: Magro.hu)

Gondoltak a nagyobb gazdaságok igényeire is?

A nagyobb méretű gazdaságokat megcélzó bálaszállító és billentős kocsik mellett fontos darab az átrakókocsi. Ezt ott javasoljuk használni, ahol a betakarítás kiemelten fontos munkaművelet, amire nagyon kevés idő jut. A kapacitáshiányt a gazdák sokszor további kombájn megvásárlásával igyekeznek megoldani. Általános, hogy az a jó gazda, aki, ha nem bírja 2 kombájnnal elvégezni a feladatot, vesz egy harmadikat. Ám nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Szerintem inkább a logisztikát érdemes fejleszteni: a szállítási géppark legyen hozzáillesztve a betakarításhoz. Ennek legyen az egyik fő láncszeme az átrakókocsi. Ez a kombájn és a közúti szállítóeszköz közötti kapocs, ami 2 kombájn mellé helyezve olyan teljesítmény elérését teszi lehetővé, mintha 3 kombájnnal aratnánk. Gazdaságilag egyértelműen megéri, mert az átrakókocsi bekerülési költsége 10-15 millió, a kombájné pedig bőven 30-40 millió felett van. Arányosítva, alacsony beruházási költséggel 30 százalékkal növelhető a betakarítási kapacitás.

Milyen eszközök a legnépszerűbbek a gazdák körében?

Az első 8 hónapban egyértelműen a bálaszállítók voltak a legkeresettebbek. Az abdai, magyar fejlesztésű különböző pótkocsikból 1200-1300 darabot gyártunk évente, ebből a nagyobb rész exportpiacra kerül, Magyarországon pedig 350-400 darabot vesznek meg belőlük. Hasonlóan kedvelt eszköz a 6-12 m3-es tartálykocsi, amit – talán meglepetésre – nem az állattartó telepekre visznek, hanem a logisztikai körbe beállítva a növényvédelem segítésére. Arra, hogy kiszolgálja vízzel a permetezőgépeket. Időt és energiát spórolnak a gazdának, ha nem a permetezőnek kell vízért mennie, így a gépkezelő több hasznos munkát tud végezni a földeken.

A Fliegl pótkocsijai a Bábolnai Gazdanapokon (Fotó: Magro.hu)
A Fliegl pótkocsijai a Bábolnai Gazdanapokon (Fotó: Magro.hu)

Fontos, hogy mi sosem egy pótkocsit adunk el, hanem hosszú távon építünk egy olyan logisztikai láncot, amivel jól megoldhatóak a gazdaságok feladatai.

Minden egyes logisztikai láncszemnek illeszkednie kell a gazdaság rendszerébe. Lényeges, hogy a beruházás ne csak egy ár alapján meghozott döntés, vagy egy szükségmegoldás legyen, hanem hasznosat adjon, vagy bővítse a már meglévő rendszert. A Fliegl Abda Kft. életében meghatározó mottó, az eladás után is törődik a termékkel és vevővel, magyar gyár és szerviz háttér áll a vevők rendelkezésére, és igyekszünk a lehető legjobban ellátni az agrárlogisztikai gépeket alkatrészekkel is.

A Fliegl ADS 60 trágyaszóró a kisebb gazdaságok tulajdonosainak készülő letoló rendszerű trágyaszóró eszköz (Fotó: Magro.hu)
A Fliegl ADS 60 trágyaszóró a kisebb gazdaságok tulajdonosainak készülő letoló rendszerű trágyaszóró eszköz (Fotó: Magro.hu)

Milyen programokkal várják a gazdákat a szeptember 21-i nyitott napon a Győr-Moson-Sopron megyei Abdán és Lébényben?

Tavaly, 2018-ban voltunk 25 évesek, ám a gyárban történő folyamatos beruházás, a csarnoképítések és -bontások miatt nem volt lehetőségünk megmutatni a gyárat. Idén viszont már adottak a körülmények ahhoz, hogy nyitott napot tartsunk a szakmának és a műszaki dolgok iránt érdeklődőknek. Élőben, működés közben lehet megnézni úgy a gépeket, ahogy a kiállításokon nem lehetséges. Speciális gépek is lesznek. Például olyan tartálykocsi, ami a hígtrágyát különböző injektorral közvetlenül a talajba juttatja, valamint letoló kocsira felszerelhető átrakó rendszerek, amelyek gabona, faapríték vagy siló átrakásra alkalmasak. Az átrakókocsik és bálaszállítók különböző fejlesztéseit is bemutatjuk, az abdai gyárlátogatáson pedig a látogatók megismerhetik annak a folyamatát, hogyan lesz lemezből Fliegl pótkocsi.

További információ és jelentkezés a rendezvényre az alábbi oldalon:

http://www.fliegl.hu/nyiltnap/

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mezőgazdasági gépértékesítés szeptember hónapban... Következő összefoglaló cikkünkből megtudhatja, hogyan alakult a mezőgazdasági gépek adásvétele, illetve melyek voltak a leginkább keresett gépek. Az ...
Traktort nem vesz az ember naponta – 1 éves a láto... 2 éve, november 14-én tették le az alapkövét, idén pedig már 1 éves születésnapját ünnepelte a Fendt Forum, amely a Fendt új világába vezeti be a láto...
A mezőgazdasági gépforgalmazás piaci helyzete Magy... Az utóbbi években folyamatosan növekedő tendenciát mutatnak a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos beruházások, amelyek 2013-ra meghaladták a 105 milliá...
Az év traktora 2015-ben… 13 év után újra Case IH típusú traktor hozta el az első helyet az Év traktora szavazáson. Az 1998 óta megrendezett versenyen idén is 23 ország szakújs...
Eladhatja egyes gépértékesítési központjait az IKR... A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az Agrofert-csoport egyes tagjai - az IKR Agrár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pécs-Reménypus...
Több mint 2 millió euró fejlesztésekre Sokan esküsznek a New Holland gépekre. Már 1 éve annak, hogy aki újat szeretne belőle vásárolni, annak az Agrotec Kft-nél kell kopogtatnia. Új telephe...