Nehéz helyzetben az állattartók: tovább drágul a kukorica – olcsó marad az élőállat

Egyre nehezebb helyzetbe kerülnek az állattartók. A költségeik nőnek, miközben több tényező az élőállatok felvásárlási árait alacsonyabban tartja. Sokan veszteséggel gazdálkodnak, többek tönkremenetele várható.

A világ egyik legtekintélyesebb elemzőcége, a Goldman Sachs a mezőgazdasági terményekre vonatkozó, előretekintő elemzésében azt állítja, hogy akár több évig is fennmaradhat a kukorica mai extrém magas ára – olvasható a szabadfold.hu Gazdanet rovatában.

Átalakulhat az agrártermelés és -kereskedelem eddigi szerkezete (Fotó: Pixabay)

Több tényező közül leginkább a szinte biztosan fennmaradó és egyre növekvő kínai kereslet emelkedik ki. Erre már az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szakértői is felhívták a figyelmet, a Goldman Sachs viszont még jelentősebb változást jósol. Akkorát, amely akár több évre is átalakíthatja az agrártermelés és -kereskedelem eddigi szerkezetét.

A bioetanolhoz is sok kukorica kell

Kína ugyanis soha nem látott nagyságú kukoricakészleteket importál, és ezt az igényét fenn fogja tartani. Pedig a távol-keleti ország a világ második legnagyobb kukoricatermesztője, a belső igényei viszont ezt meghaladó mértékben nőnek. Az elmúlt évekhez képest, amikor a sertésállományuk szinte felét leölték az afrikai sertéspestisjárvány miatt, az idén már szinte biztosan helyreáll a korábbi állomány.

Már ez önmagában is nagy kukoricaigényt támaszt, de főként egy másik té­nyező pörgeti fel az importot: Kína markáns zöldítésbe kezdett az üzemanyagok terén. Egyre több biodízelt és bioetanolt igényel, az utóbbit pedig leginkább kukoricából állítják elő.

Óriási az import mennyisége: az USDA 13 millió tonnát jelez előre, míg a Goldman Sachs 2022-ben 33 millió, 2023-ra pedig 55 millió tonnára teszi e mennyiséget. Ez azért is óriási változás, mert a korábbi évtizedben Kína a fenti tételekhez képest szinte elenyésző mennyiséget vásárolt a világpiacon.

Itthon aligha lesz felajánlás

Nem kell nagy merészség a kijelentéshez: az idén sem kell rá számítani, hogy bárki egy kilónyi gabonát is felajánlana az EU-nak az intervenciós felvásárlás során. Ugyanis a felajánlás hónapjának első napján érvényes árfolyamon számolják el a 101,31 eurós tonnánkénti intervenciós árat. Ez ma nagyjából 35-36 ezer forint, de még ebből is le kell vonni az egyszeri kitárolási díjat. Vagyis semmi esély arra, hogy egyetlen szem gabonát is felajánlanának megvételre a magyar termelők, hiszen a fizikai piaci ár ma csaknem a duplája a nettó intervenciós árnak.

Nagy kérdés, hogy a hatalmas kereslet mennyiben befolyásolja majd a termelésszerkezetet, s ha meg is nő a termesztésre szánt terület, elegendő lesz-e ilyen hatalmas igény kielégítésére – főleg, ha közben becsúszik egy kedvezőtlenebb időjárású év. Az árak azonban biztosan magasak maradnak.

Magyarországon tavaly ilyenkor 40-45 ezer volt, ma 50 ezer forint egy tonna kukorica ára. A búzáé és más takarmány-alapanyagoké szintén növekszik, így az állattartók egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. A költségeik nőnek, miközben az élőállatok felvásárlási árait több tényező is alacsonyabban tartja.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacot továbbra is a sok eladó és kevesebb vevő jellemzi. Az árak a 23. hét óta egy szűk sávban mozognak a 60 500 Ft környékén. Mintha az elmúlt het...