A zöldségek és gyümölcsök vitamintartamának meghatározására képes bioszenzor egy európai projekt fejlesztésének része, amely a gyártóknak és termelőknek segít felkészülni a mezőgazdaság jövőjére. A Food Screening EMR nevű projekt bioszenzora lehetővé teszi, hogy valós időben, a helyszínen határozzák meg a zöldségekben és gyümölcsökben található vitamin és folsav mennyiségét. A fejlesztésben résztvevő egyik cég vezetője szerint ezen információk birtokában a termelők képesek lesznek változtatni például a páratartalmon, javítani terményeik tápanyagtartalmát.
„Eddig ha az ember tudni akarta, hogy mennyi vitamin van a zöldségekben, gyümölcsökben, sokáig tartott. A folyamat legalább két napot vett igénybe, mert bevizsgálják a laboratóriumban, aztán később küldik az adatokat. Most pedig meg lehet mérni egy szenzorral, és egy percen belül ott az információ,” mondta John van Helden, a holland Yookr igazgatója és tulajdonosa az Euronews cikke szerint. A még fejlesztés alatt álló bioszenzor színkód alapján tudja meghatározni az ételben lévő vitamin mennyiségét. A Maastrichti Egyetemen a bioszenzor kémiai részét fejlesztik, azt a receptorelemet, amely például egy gyümölcs pontos vitamintartalmát érzékeli.
Közös kutatás a bioszenzor fejlesztésére
A projekt költsége 1,9 millió euró, amelynek felét az Európai Unió kohéziós alapja finanszírozza. Tíz egyetem, kutatók és cégek vesznek részt a programban Németországból, Belgiumból és Hollandiából. A technológia egyik előnye, hogy a termelők és a fogyasztók pontosabban ismerhetik majd az egyes élelmiszerek tápértékét.
“Az egyik dolog, amit az ember tudni akar, hogy mennyi tápanyag van az ételében. Besétálhat egy boltba, ahol azt mondják, ez vagy az egészséges. D vajon tényleg az? Amennyiben van egy ilyen szenzor, amelyik gyorsan megmondja, hogy mennyi C-vitamin van benne, az nagyon hasznos,” fogalmazott Bart van Grisven, a Food Screening EMR projektvezetője.
Kommunikáció és kapcsolatépítés
A jövő mezőgazdaságára való átállás támogatása érdekében a kommunikáció kulcsfontosságú. A Brightlands kampusz az egészséges táplálkozásra és a kertészeti ipar jövőjére szakosodott központ felelős ennek a kapcsolatnak a megteremtéséért.
„Felvettük a kapcsolatot ezekkel az innovatív vállalatokkal, amelyek valóban tenni akarnak a fogyasztók egészségesebbé és tudatosabbá tételéért, de segítenek új innovációk kitalálásában is. Megpróbáljuk összegyűjteni a vállalkozásokat, hogy csatlakozzanak a projektekhez, és segítsenek abban, hogy a végén tényleg bezáruljon a szociális olló” – mondta a Brightlands üzletfejlesztője, Max Vogel.