Néhány hét múlva változik az őstermelők járulékfizetése, leírtuk a részleteket

Anyagunkból kiderül, hogy jelenleg milyen járulékfizetési kötelezettség terheli a hazai mezőgazdasági őstermelőket. Ami pedig még fontosabb: azt is leírjuk, hogy a 2020. július 1-től megváltozó társadalombiztosítási szabály alapján hogyan kell kiszámolni a járulékalapot képező összeget. Az új Tbj. (azaz 2019. évi CXXII. törvény) alapján ugyanis a biztosított kistermelő havi járulékalapjaként a tárgyévet megelőző évi bevétele 15 százalékának egytizenketted részét kell alapul venni.

Egy mezőgazdasági őstermelő járulékfizetési kötelezettségével kapcsolatban kérdezett az Adózóna egyik olvasója. Erre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt. A kérdező személy 2019-ben 1 millió 300 ezer forint bevételre tett szert. Élt az adóbevallásban a nemleges nyilatkozattétel lehetőségével, mert a bevételei 20 százalékát meghaladóan, 410 ezer forint értékű számlája volt, amely a nevére szólt, és az őstermeléssel kapcsolatosan állította ki. Május 20-ig megfizette a bevétel 4 százaléka után a 17,5 százalék szochót is. Más jogviszonya nincs, csak az őstermelői. A 2019. évben a megelőző évi bevétele alapján fizette ki a 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási és a 10 százalék nyugdíjjárulékot, és vallotta be negyedévente a 1958-as bevalláson.

Július 1-től megváltozik az őstermelők járulékfizetése, leírtuk a részleteket - képünk illusztráció
Július 1-től megváltozik az őstermelők járulékfizetése, leírtuk a részleteket – képünk illusztráció

Ez így helyes-e?

Eljárhat a járulékfizetés terén úgy 2020-ban is, hogy a 2019. évi 1 millió 300 ezer forint 20 százaléka lesz a járulékalap, és az után fizeti meg a 4+10 százalékot? – kérdezte a portált a mezőgazdasági őstermelő.

A kérdésben szereplő őstermelő biztosított kistermelőnek minősül. Ezért, ha magasabb ellátás érdekében nem vállal magasabb alap utáni fizetést, akkor a biztosított kistermelő a tárgyévet megelőző évi bevételének 20 százaléka után 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot és 10 százalék nyugdíjjárulékot fizet. Az szja-törvény szerinti mezőgazdasági kistermelőre vonatkozó bevételi értékhatár számításánál a jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján folyósított, egyébként bevételnek számító támogatást figyelmen kívül kell hagyni – írta válaszában dr. Radics Zsuzsanna.

A 2018. évi LII. törvény 7. paragrafusának (3) bekezdése alapján a járulékfizetésre kötelezett mezőgazdasági kistermelőt a saját maga után évente terhelő adó alapja:
  • a tárgyévi összevont adóalapba tartozó jövedelem,
  • az átalányadózó mezőgazdasági kistermelő által e tevékenysége alapján szerzett tárgyévi jövedelmének 75 százaléka,
  • a tételes költségelszámolást választó, nemleges nyilatkozatot benyújtó őstermelő tárgyévi bevételének 4 százaléka, csökkentve a tárgyévi Tbj. szerinti járulékalapját képező összeggel.

2020. július 1-jől azonban változik a társadalombiztosítás szabálya. Az őstermelők járulékfizetése a 2019. évi CXXII. törvényben szabályozott.

Az új Tbj. (azaz 2019. évi CXXII. törvény) alapján járulékalapot képező összeg a következő lesz:

„Mezőgazdasági kistermelőre vonatkozó bevételi értékhatárt, az őstermelői tevékenységből származó, tárgyévet megelőző évi bevételének 15 százaléka után társadalombiztosítási járulékot fizet.” Az szja-törvény szerinti mezőgazdasági kistermelőre vonatkozó bevételi értékhatár számításánál figyelmen kívül kell hagyni a jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján folyósított, egyébként bevételnek számító támogatást.

Idén július 1-től tehát a biztosított kistermelő havi járulékalapjaként a tárgyévet megelőző évi bevétele 15 százalékának egy tizenketted részét kell alapul venni, és ezen alapból 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulékot kell fizetni – írta a tb-szakértő, jogász.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

MVH közlemények agrárhitelekhez igényelhető támoga... Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. által meghirdetett egyes Hitelprogramok keretében nyújtott kedvezményes kamatozású hitelhez, kamattámogatáshoz, va...
Vegyél! Egyél! Tegyél! pályázat döntője hamarosan... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a legnagyobb fővárosi termelői piac, a Termelői.hu egy játékos vetélkedőre hívja a budapesti és a pest ...
Országos ellenőrzés – célpontban az őstermel... A megyei kormányhivatalok földművelésügyi szakemberei országos ellenőrzést tartottak az őstermelők körében. A vizsgálatok során kiemelt figyelmet ford...
Kevesebb adó sújtja a vadon gyűjtött termékeket... Januártól egyszerűsödött a vadon gyűjtött növények értékesítése. Azok a gyűjtők, akik magánszemélyként felvásárlónak értékesítenek, kevesebb adminiszt...
Kedves Őstermelő: ismeri Ön a hatályos törvényeket... A kérdés joggal merülhet fel, ugyanis ismét több olyan módosítás érkezett, amelyek érintik az őstermelőket is. Adózás, könyvelés, földtörvény, haszonb...
Felfelé ívelhet az őstermelők pályája Nagy lehetőségek előtt állnak a gazdák, köztük az őstermelők is az aktuális Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően. A támogatási rendszer megváltozo...