Negyedével növelte a vetőmagágazat bevételét a Corteva Agriscience

A harmadik negyedévben a cég nettó árbevétele 1,9 milliárd dollár volt, amely 2 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos negyedévéhez képest, azonos szintű organikus árbevétel mellett. Az értékesítés eltolódása hozzájárult a vetőmag ágazat 24 százalékos növekedéséhez, amelyet a növényvédelem ágazat 12 százalékos csökkenése több mint ellensúlyozott. Kedvező hatású volt a szója és kukorica értékesítés áthúzódása a harmadik negyedévre, melyet a megkésett észak-amerikai vetés okozott. Ugyanakkor ezt bőven ellensúlyozta a növényvédőszer értékesítés fluktuációja Latin-Amerikában. A helyi árak 2019 harmadik negyedévében 3 százalékkal estek vissza, szemben az előző év azonos időszakával, elsősorban Észak-Amerika hatására. A szója és a kukorica esetében történt nagyobb arányú újravetés és a növekvő termelői kedvezmények együttesen járultak hozzá a visszaeséshez.

Csapataink szerte a világon rendkívüli erőfeszítéseket tettek ebben a negyedévben, hogy a számos kihívással szemben támogassák ügyfeleinket. A Corteva jelentős eredménynövekedést ért el az előző évhez képest, és folyamatos előrelépést tett a részvényesi értékteremtési prioritásainkat illetően. Ideértve az új termékek engedélyezését, a költséghatékonyság növelését, a termelési hatékonyság javítását és a részvények utáni osztalék kifizetését. Továbbra is a működési fegyelem erősítésére koncentrálunk, és elkötelezettek vagyunk a nettó árbevétel és az üzemi eredmény 2020-as szilárd növekedésének megalapozására mondta James C. Collins, Jr., a Corteva vezérigazgatója a cég sajtóközleménye szerint.

Rikk István, a Corteva Magyarország marketing vezetője ad elő a cég sajtónapján Budapesten
Rikk István, a Corteva Magyarország marketing vezetője ad elő a cég sajtónapján Budapesten

Több fontos területről is beszámoltak:

Kiemelt vetőmagtermékek 2020. évi bevezetése

A Corteva nemrégiben indította el a 2020-as értékesítési szezont Észak-Amerikában. Az új Qrome® termékek kibővített forgalomba hozatala várhatóan alacsony, egyszámjegyű áremelkedést eredményezhet a kukoricánál, figyelembe véve a bizonyított terméshozam-előnyöket. A szója esetében az új Enlist E3TM4 kínálat a licenc megállapodások folytatásával várhatóan Észak-Amerika termőterületének 10 százalékát fogja elérni.

Új beruházás a Spinosyns kapacitásának bővítésére

A Corteva igazgatótanácsa nemrégiben engedélyezte a Spinosyns fermentációs kapacitásának 30 százalékkal történő növelését célzó beruházást, a speciális és szántóföldi növénykultúrák esetében a rágó szájszervű rovarok elleni kezelésre szolgáló rovarirtó szerek globális piaci növekedését követve. A kiegészítő kapacitás az elkövetkező néhány évben szakaszosan válik elérhetővé, és 100 millió dollárt meghaladó éves működési EBITDA növekedést fog eredményezni.

Osztalékfizetés és árfolyamnövekedés

A Corteva két további kritikus jelentőségű lépést tett a részvényesihozam növelése érdekében: egyrészt, körülbelül 220 millió dollárt szándékozik visszajuttatni a részvényeseknek az év végéig osztalék formájában, másrészt a társaság a negyedév során részvényeket vásárolt vissza az 1 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási program keretében. A vállalat októberben kiválása óta a második egymást követő negyedéves osztalékfizetést jelentette be.

Az értékesítés volumene a harmadik negyedévben 3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, mivel az észak-amerikai megkésett vetés a második negyedévre tervezett eladásokat a harmadik negyedévre tolta.

Ezt a volumennövekedést részben kioltotta a Latin-Amerikában tapasztalt visszaesés, ahol a növényvédő szerek iránti korai kereslet miatt a harmadik negyedévre tervezett értékesítés a második negyedévben realizálódott. Valamint a brazil szója-szezon késése a növényvédelem értékesítését a negyedik negyedévre helyezte át. A devizaváltozások 2 százalékos negatív hatást okoztak, elsősorban a brazil reál és az euró miatt.

Növényvédelem, összefoglaló

A növényvédelem nettó árbevétele 1,2 milliárd dollár volt a harmadik negyedévben, szemben az előző év azonos negyedévi 1,4 milliárd dolláros árbevételével. A csökkenés a volumen 9 százalékos csökkenésének, az árak 2 százalékos visszaesésének és az árfolyamváltozások miatti 1 százalékos visszaesésnek tudható be. A volumencsökkenést a Spinosyns rovarirtó szerek és vetőmag-alkalmazott technológiák korai kereslete okozta Latin-Amerikában, ahol körülbelül 80 millió dolláros értékesítés tolódott át a második negyedévre, és a Brazíliában megcsúszott szója-szezon az eladásokat a negyedik negyedévre helyezte át. Ezek az változások több mint ellensúlyozzák az új termékek forgalmának megközelítőleg 65 millió dolláros javulását. Az árcsökkenést a termelői kedvezmények növekedése eredményezte Észak-Amerikában. A kedvezőtlen devizahatások oka elsősorban a brazil reál és az euró volt. A növényvédelem működési EBITDA-ja 119 millió dollár, ami 25 százalékos csökkenést mutat az előző év azonos időszakához hasonlítva. Latin-Amerikában a volumencsökkenés, Észak-Amerikában a termelők  kedvezményei és a devizahatások több mint kioltják a költségszinergiákat, az új termékek értékesítéséből származó árbevétel növekményt és a folyamatos termelékenység-javulást.

Vetőmag összefoglaló

A vetőmagból származó nettó árbevétel 681 millió dollár volt a harmadik negyedévben a cégnél, szemben az előző év azonos negyedévi 551 millió dollárral. A növekedés a volumen 31 százalékos növekedésének tudható be. Ezt részben ellensúlyozott az árak 5 százalékos csökkenése és a devizahatásokból eredő 2 százalékos csökkenés. Az erőteljes volumennövekedést az év első felében Észak-Amerikában bekövetkezett jelentős, a kedvezőtlen időjárás miatt megkésett vetésidő okozta, amely a szója és a kukorica vetőmag-értékesítését a harmadik negyedévre tolta. Az árcsökkenés a szója esetében az Egyesült Államokban tapasztalható erőteljes árverseny, valamint az Észak-Amerikában megnövekedett szója és kukorica újravetés következménye. Ezt részben ellensúlyozta a latin-amerikai termékmix javulása.

Kapcsolódó cikkünk:

Nagyobb hozamra és biztonságos élelmiszer előállítására törekszik a Corteva

Médianapot rendezett a sajtó képviselőinek a budapesti Várkert bazárban a Corteva Agriscience, ezen a fejlesztéseken kívül beszéltek még a növényvédelmi kérdésekről és a fiatalokról is.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban is. Az...
Valóban mérgező anyagot tartalmazott a paprika Mint ahogyan azt már megírtuk, a Greenpeace vizsgálatot tartott hét magyarországi üzletláncban, ahol 12 féle paprikát vizsgáltak meg. A bevizsgált pap...
A frissaratású gabonát ellenőrzi a NÉBIH A fertőzés kiszűrése érdekében a frissaratású gabonafélék mikotoxin, vagyis gombaméreg tartalmát ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal...
Évek óta lejárt növényvédőszereket árultak Több mint 400 tétel, évek óta lejárt felhasználhatósági idejű, sérült csomagolású növényvédő szert és termésnövelő anyagot talált a Nébih egy Csongrád...
Kezdődhet a vetőmag vadászat! Áruházlánc vagy gazdabolt? Lassan mindenhol előkerülnek a vetőmagos zacskókkal teli polcok, ugyanis (bár még tart a tél), közeledik a palántanevelési ...
Több növényvédőszer is tiltólistára került!... Az agrár környezetgazdálkodási programban résztvevő gazdáknak mostantól egyes növényvédőszerek használatára fokozottan figyelniük kell. Több féle kész...