Négy módszer a szójaliszt és a kukorica takarmányban való felhasználásának csökkentésére

A globális éghajlatváltozás, a Covid-19 járvány kitörése és a tengeri szállítmányozás egekbe szökött költségei a takarmány-összetevők árának jelentős emelkedéséhez és a szűkös kínálathoz vezettek. Ez a dilemma világszerte általános jelenséggé vált.

Kína 2021-ben hivatalosan is kiadta a kukorica- és szójaliszt takarmányban való felhasználásának csökkentésére vonatkozó irányelveket. A tervek szerint évente 45 millió tonnával csökkenti a kukorica- és 12 millió tonnával a szójaliszt-fogyasztást.

A precíziós állattakarmányozás gyakorlati alkalmazása nagymértékben hozzájárulhat a termelési költségek csökkentéséhez és az állattenyésztési rendszerek fenntarthatóságának javításához
A precíziós állattakarmányozás gyakorlati alkalmazása nagymértékben hozzájárulhat a termelési költségek csökkentéséhez és az állattenyésztési rendszerek fenntarthatóságának javításához (Fotó: Pixabay)

A statisztikák szerint 2021 első három negyedévében a kukorica aránya az összetett takarmányokban a 2017-es 52%-ról 38,8%-ra, a szójadara aránya pedig 17,9%-ról 15,6%-ra csökkent.

Precíziós takarmányozás

A takarmány a teljes termelési költség 60-70%-át teszi ki a kereskedelmi célú növesztő-finomító sertéstenyésztési rendszerekben. Hasonló számok érvényesek a brojlercsirkékre és más haszonállatokra is.

A precíziós állattakarmányozás gyakorlati alkalmazása nagymértékben hozzájárulhat a termelési költségek csökkentéséhez és az állattenyésztési rendszerek fenntarthatóságának javításához.

A precíziós takarmányozás lényege, hogy az állatok egyedei vagy állatcsoportjai valós időben kapják meg azt a tápanyagmennyiséget, ami a tápanyag-felhasználást teljesítménycsökkenés nélkül maximalizálja. A precíziós takarmányozás alkalmazása 25%-kal csökkentheti a fehérjebevitelt, 40%-kal a környezetbe ürülő nitrogénmennyiséget, miközben közel 10%-kal növelheti a jövedelmezőséget.

Alternatív takarmány-összetevő

A fenntartható állattenyésztés elősegíthető helyi takarmány-összetevők és ipari melléktermékek, például búzakorpa, maniókakorpa, rizskorpa, árpa, cirok, repcemagliszt, gyapotmagliszt, földimogyoróliszt, napraforgódara, pálmaliszt, lenliszt, szezámliszt és kukoricafeldolgozás melléktermékeinek felhasználásával.

A GBW egy sor enzimterméket kínál a különböző alternatív takarmány-összetevők felhasználási lehetőségeinek megnyitásához
A GBW egy sor enzimterméket kínál a különböző alternatív takarmány-összetevők felhasználási lehetőségeinek megnyitásához (Fotó: Pixabay)

Ezeket a nem hagyományos növényi eredetű takarmány-összetevőket azonban gyakran olyan hiányosságok jellemzik, mint az alacsony emészthetőség és a magas antitápanyag-tartalom.

Ezért a felhasználásuk javításához gyakran enzimeket, például NSP enzimet, proteázt és amilázt kell használni. A GBW egy sor enzimterméket kínál a különböző alternatív takarmány-összetevők felhasználási lehetőségeinek megnyitásához, több mint 10 éves tapasztalatukkal személyre szabott termékeket is tudnak biztosítani a különböző formulák igényeinek kielégítésére.

Egysejtű fehérje

A növényi fehérje alternatívája a baktériumok vagy gombák erjesztésével előállított mikrobiális fehérje. A közelmúltban a kínai kutatók a szén-monoxidot, szén-dioxidot és ammóniát tartalmazó ipari hulladékgázt mint fő nyersanyagot, a Clostridium ethanoicumot pedig mint mikrobát használja a mikrobiális fehérje előállításához. A végtermék fehérjetartalma több mint 80%, és az aminosavak összetétele hasonlít a halliszthez – ami jobb, mint a szójaliszt.

„Ez egy nagyon izgalmas technológia” – mondta Michael Boddington, az Asian Agribusiness Consulting ügyvezető igazgatója. „Ez egy újabb lépés a helyes irányba – a tudomány felhasználása az élelmiszerek fenntarthatóbb módon történő előállítására, és segít Kínának abban, hogy saját magát táplálja.” Most, hogy befejezték a 10 000 tonnás fehérjekapacitású gyártósor építését, a jövőben tovább bővítik a termelést, és szélesebb körű alkalmazásokat érnek el.

Az előkezelési módszerek közé tartozik az erjesztés, az enzimes hidrolízis, az extrudálás, az enyhe savas hidrotermikus kezelések, a lúgos kezelések stb., amelyek célja a takarmány-összetevők hozzáférhetőségének növelése.

A szójaliszt erjesztése vagy enzimes kezelése nagyon gyakori intézkedés a szójaliszt emészthetőségének javítására és a szójaliszt táplálkozásellenes tényezőinek lebontására.

A Gentide egy 100%-ban fermentált szójaliszttermék a GBW szabadalmaztatott többtörzsű (B.subtilis, S.cerevisiae, Lactobacillus) fermentációs technológiájával. Ennek előnye a magas emészthetőség, a magas tejsavtartalom és az alacsonyabb antitápanyag-tartalom. A kutatások azt mutatják, hogy a szójaliszt Gentide-dal való helyettesítése javította az FCR-t, és csökkentette a hasmenéses betegek arányát az elválasztott malacoknál.

Takarmányozási enzimek használata

Normális esetben a tápanyagok hasznosulása az állatállományban csak körülbelül 80%-os. Mivel a takarmány-összetevők emészthetetlen antitápanyag-tényezőket tartalmaznak, amelyek zavarják az emésztési folyamatot, és/vagy az állatnak nincsenek olyan specifikus enzimjei, amelyek lebontanák a takarmány bizonyos összetevőit.

A szójaliszt Gentide-dal való helyettesítése javította az FCR-t, és csökkentette a hasmenéses betegek arányát az elválasztott malacoknál
A szójaliszt Gentide-dal való helyettesítése javította az FCR-t, és csökkentette a hasmenéses betegek arányát az elválasztott malacoknál (Fotó: Pixabay)

Az enzimek kiegészítésével növelhető a tápanyagok emésztése, és lehetővé válik a fehérje- és energiasűrűség csökkentése a tápban anélkül, hogy a teljesítmény csökkenne.

A GP 100 négyféle funkcionális proteázt tartalmaz, amelyek hatékonyan célozzák meg a takarmányfehérje-források széles körét. A GP 100 malacokra gyakorolt hatásának értékelésére egy 600 malacot magában foglaló szántóföldi kísérletet végeztek.

A malacok fele (300) szójaliszt-kukorica alapú takarmányt kapott 21%-os CP-vel. A másik fele szójaliszt-kukorica alapú takarmányt kapott 19,5%-os CP-vel és GP100-at (200 g/tonna összetett takarmány). A kísérlet időtartama 30 nap volt.

Az eredmény azt mutatja, hogy a GP 100 csoport jobb teljesítményt nyújtott, mint a kontrollcsoport, és a GP 100 csoport takarmányköltsége is alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoporté.

A GBW kísérleti gazdaságban – Genergy 6101 kiegészítéssel –  összesen 630 Rose 308 hasonló testtömegű brojler csirkét osztottak 3 csoportra, csoportonként 7 ismétléssel és 30 brojlerrel minden ismétlésben. A brojlereket kukorica-szója őrlemény alapú táppal etették. Az adaptációs időszak egy hét, a vizsgálati időszak 20 nap volt (21d-40d).

A Genergy 6101 kiegészítése lehetővé tette az ME csökkentését a termék teljesítményének csökkentése nélkül. A takarmány-összetevők költségei alapján a Genergy 6101 nettó 6 dollár/t takarmánytonna megtakarítást eredményezhetett, miközben a 6101 potenciális tápanyagokkal látta el a brojlereket, és elősegítette a termék teljesítményét.

A referenciák és a kísérlet részletei kérésre rendelkezésre állnak (Info@gbwgroup.com.cn)

(Forrás: allaboutfeed.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacot továbbra is a sok eladó és kevesebb vevő jellemzi. Az árak a 23. hét óta egy szűk sávban mozognak a 60 500 Ft környékén. Mintha az elmúlt het...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...