Ne füstöljön, olvasson!

Nem csak sodorni, szívni lehet, de a növényvédelemben is kaphat szerepet a felhasználásától függően. A dohányzásmentes nap (nov. 21.) alkalmából jöjjön néhány érdekesség a dohányról, amiket talán Ön sem tudott eddig.

A legtöbben bizonyára úgy ismerik a dohányt, mint a cigaretta és a pipa tölteléke, vagy mint a szivar alapanyaga. A mezőgazdaságban azonban már a XVIII. század óta alkalmazzák rovarölőszerként nikotintartalma miatt. Kontakt és légzőszervi méreg, ami a levéltetvek és pajzstetvek ellen hatásos, azonban veszélyes az emberre is. Persze a dohánytermesztők főleg a dohánytermékek alapanyagaként adják el a betakarított növényt. Tevékenységüket támogatások is segítik, jövőre hektáronként akár 900.000 Ft-ot is kaphatnak.

A népi hagyományok szerint Sándor, József napja környékén kell elvetni a dohánymagokat. A sikeres dohánytermesztés alapja a jó minőségű palánta, amit jelenleg a vízen úszó palántákkal lehet elérni. Ültetni nyírott, erős szárú, dús gyökérzetű palántát érdemes, aminek hossza gépi ültetésnél legalább 15-18 centiméter.

Szép, terebélyes növény Fotó: 444
Szép, terebélyes növény Fotó: 444

 

A kislevelű Orient fajtából csak cigaretta készül. Meglepő módon mégsem ez, hanem a nagylevelű fajták adják a világtermelés 90%-át, amelyekből szivar- és cigarettadohány készül.

A betakarítást végző aratókombájnokat benzinüzemű traktorok vontatják. Az „aratók” vagy „törők” lehúznak a növényről egy maroknyi levelet, majd átadják őket a „kötözőnek” vagy „guzsalyozónak”, aki a leveleket zsineggel egy négyoldalú karóhoz kötözi. A karókat az aratógép megteléséig lógatják. Ezután a karók egy nagyobb kocsira kerülnek, melyet korszerű mezőgazdasági traktorok vontatnak el a célállomásra.

Az egyik horvát pénzérmén (lipa) megtalálható a dohány szimbólum.

Horvátország fizetőeszközén a dohány. Fotó: Vatera
Horvátország fizetőeszközén a dohány. Fotó: Vatera

 

A darázs-, lódarázs-, vöröshangya-, skorpió- és méhcsípések kezelésére is használható a dohány, vízzel elkeverve, pép formájában.

Házi termesztésével egyre többen próbálkoznak meg az emelkedő cigaretta árak miatt, azonban ez két okból is nehézkes. Egyrészt, a dohány termesztése nem egyszerű művelet, a szárítás annyira speciális, hogy házilag nehéz dohányt előállítani. Másrészt a szívni való dohány előállítása csak addig legális, amíg abból nem készül dohányzásra alkalmas termék.

Házilag csak a növény szépségéért termeszthető. Fotó: Megyeri Szabolcs kertész blogja
Házilag csak a növény szépségéért termeszthető. Fotó: Megyeri Szabolcs kertész blogja

 

Forrás: Continental Dohányipari Csoport, ELTE Bolyai Kollégium, Megyeri Szabolcs kertész blogja, Wikipédia

Share Button

Kapcsolódó cikkek

FM: a kormány segíti a dohánytermelőket A kormány elkötelezett a dohánytermelők iránt, s az európai uniós szerkezetátalakítási támogatás megszűnése után, ha a korábbinál szerényebb mértékben...
Két részletben fizetik ki a dohánytermelőket Két részletben fogják megkapni a dohánytermesztéshez nyújtott 5 milliárd forintos állami támogatást a gazdálkodók. 3,5 milliárd forintot nemzeti, a fe...
Hogyan takarítsuk be a dohányt? Megkezdődött az idei dohánybetakarítási szezon. A dohány betakarítása (más néven dohánytörés) után egyéb feladatok is vannak, melyeket el kell végezni...
A figyelem a dohányágazatra irányul! Várhatóan a következő napokban jelenik meg a Magyar Közlönyben a dohányágazat támogatási rendszeréről szóló rendeletcsomag. A dohánytermesztéshez éven...
Támogatások hete a mezőgazdaságban Örülhetnek a tej- és a dohányágazat tagjai is, úton a támogatások; a tejfeldolgozó üzemek korszerűsítése lehet a cél Magyarországon; tovább csökkennek...
Pályázatok, támogatások – 2015-ben ezekre pályázha... 2015 a támogatások éve volt a mezőgazdaságban, rengeteg pályázat került kiírásra és sok gazda jutott vissza nem térítendő uniós vagy éppen állami támo...