Ne a pályázati pénzre menjen, ott végezzen beruházást, ahol tényleg szükséges

Sok mezőgazdasági pályázat nyílt meg a közelmúltban, és további pályázatok is várhatók, amelyek segítségével most az állattartók, a szántóföldi növény, valamint a zöldség-gyümölcs termesztők is bátrabban gondolkodhatnak beruházásokban. Éppen ezért megkerestük a Szal-Agro Kft-t., hogy átbeszéljünk az adódó lehetőségeket. Szalai László ügyvezető és Szalai Andor kereskedelmi igazgató foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat és ajánlataikat a gazdálkodóknak.

Mire nyílik lehetőség az állattartó telepek megújításának támogatása című pályázat keretében?

Az állattartó telepek számára sokféle gépet és eszközt tudunk ajánlani. A takarmányelőállításra kínálunk kaszákat, rendképzőket, rendkezelőket, bálaszállítókat, bálázókat és bálacsomagolókat, de a takarmánykiosztás gépei is megtalálhatók a portfóliónkban. A SaMASZ és a Metal-Fach termékei teljesen lefedik ezt a területet. Ha takarmányfeldolgozáshoz, darálóra, takarmánykeverőre vagy akár terménytovábbítóra lenne igény, ezek is megtalálhatók nálunk.

Illetve nem önállóan, hanem másodlagosan a traktorokra is lehet pályázni legfeljebb 83 kW motorteljesítményig, ami 113 LE-nek felel meg. Nálunk a legnagyobb sorozatú TYM traktor kivételével az összes általunk forgalmazott erőgép megfelel a kiírásnak.

Szalai László, a Szal-Agro Kft. ügyvezetője

A TYM T1104, például, ami  110 LE-s, a legerősebb, amit még támogatnak, Olyan telepeknek is tudunk megoldást nyújtani, ahol fontos a kompakt kis méret, hogy az erőgép beférjen egy szűkebb istállóba. Ilyen esetben egy fülke nélküli kisebb traktort javasolt megvásárolni.

TYM T1104 traktor
A márka további erőgépeit megtekintheti a Szal-Agro Kft. saját importőri weboldalán, a
 www.tymtraktor.hu-n!

Alapfelszereltségként mindegyikben joystick és vezértömb található a rakodógépek vezérlésére.

A SaMASZ-t azért is érdemes kiemelni, mert prémium minőségű zöldtakarmányt betakarító gépsort kínál, 2 év gyári garanciával. Most, a pályázat keretében, a gazdáknak lehetőségük nyílik arra, hogy sokkal tartósabb gépet vegyenek, aminek a fenntartása ráadásul nem drága, és az alkatrészellátás folyamatos hozzá. Mindezt a drága nyugati gépeknél sokkal kedvezőbb áron. Mind a SaMASZ gépei, mind a TYM traktorok középtávon megtérülnek egy gazdaságnak.

A kertészetek milyen beruházásokban gondolkodhatnak?

A kertészetekre, a kertészekre két pályázat is vonatkozik, a kertészeti üzemek megújításának és a kertészeti ültetvénytelepítés támogatása. Az előbbiben kertészeti eszközök beszerzésére nyílik lehetőség.

Utóbbiban a legkisebb támogatható ültetvényméret az 5 hektár. A pályázat keretében, többek között, bogyós gyümölcs betakarító gépek beszerzése valósítható meg. A Szal-Agro Kft.-nél ebben a kategóriában vontatott, illetve önjáró ribizli, málna, berkenye betakarítására alkalmas gépek kaphatók. Az elmúlt években gyakran olvashattunk és hallhattunk arról, hogy a bogyós gyümölcsök, a málna, a ribizli termesztése leáldozóban van Magyarországon. A legnagyobb problémát a betakarításhoz szükséges, jelentős kézi munkaerő hiánya okozta, egyre nehezebb napszámost találni. Ez a tendencia látszik most megfordulni az általunk is forgalmazott kiváló gépek révén, hiszen a segítségükkel a kézi betakarításnál sokkal nagyobb területteljesítménnyel, jobb minőségű gyümölcs gyűjthető be, ráadásul jelentős élőmunkaerő igény nélkül.

Weremczuk Joanna betakarítógép

Új ültetvény is támogatható. Azok a területek is számíthatnak a segítségre, ahol a megfelelő gépek hiánya miatt 5-10 éve abbahagyták a gyümölcsök termesztését, de maga a terület kiválóan alkalmas rá. Ehhez mi a lengyel Weremczuk Agromachines gépeit kínáljuk. Nemcsak a betakarításhoz, hanem a bogyós gyümölcsök műveléséhez is. A betakarításhoz az egyszerűbb vontatott traktoros betakarítógéptől kezdve, a teljesen profi, fülkés, önjáró, saját motoros változatokig mindent tudunk biztosítani.

Egy 5-10 hektáros málnaültetvényt, például, amit 2 naponta kell betakarítani, 2-3 fő már tud kezelni az általunk kínált gépsorral. Tehát, gyakorlatilag, családi gazdaságok, külső munkaerő bevonása nélkül tudnak működtetni egy-egy ültetvényt.

Itt is pályázhatunk maximum egy, legfeljebb 83 kW motorteljesítményű traktor beszerzésére.

A fóliaházas, fóliasátras kertészeteknél a fülke nélküli vagy kisebb fülkés traktorok is nagy segítségére vannak a gazdálkodóknak. Nekünk 75 LE alatt 4-5 féle szériatraktorunk van. Mindenki megtalálhatja magának a megfelelő méretet, ami szélességben, magasságban illeszkedik a kertészeti kultúrájához.

A TYM traktorok nagy előnye a kertészeti pályázatoknál a joystickos vezérlési lehetőség, amit az állattenyésztési pályázatnál is kiemeltünk, illetve, hogy az összes TYM traktorunk legkisebb sebességfokozata, az úgynevezett mászófokozat jóval 1 km/h alatti, amire a zöldség-gyümölcs technológiánál nagyon sokszor szükség van.

Mit ajánlanának azoknak, akik szárító vagy tároló építésében gondolkodnak?

Szalai Andor, a Szal-Agro Kft. kereskedelmi igazgatója

Egy 300-500 hektáros gazdaságnak már érdemes teljesen önállóan kezelni a terményét. Nekünk a Szal-Agro Kft.-nél elérhetők olyan stabil, folyamatos üzemű szárítók vagy akár mobilszárítók (Drzewicz gyártmány), amik árban nagyon kedvezőek. 20 millió Ft alatt már egy olyan komplett szárítót fel lehet építeni, amelyik egy ekkor gazdaságnak a teljes szárítási igényét ki tudja szolgálni.

A tárolás témakörében pedig komplett betárolási- és kitárolási technológiával, illetve tároló silókkal várjuk a partnereinket. A Michal és a Zumec gyár termékei minden igényt kielégítenek.

Egy 300-500 hektáros gazdaságnak már érdemes teljesen önállóan kezelni a terményét.

Nekünk a Szal-Agro Kft.-nél elérhetők olyan stabil, folyamatos üzemű szárítók vagy akár mobilszárítók (Drzewicz gyártmány), amik árban nagyon kedvezőek. 20 millió Ft alatt már egy olyan komplett szárítót fel lehet építeni, amelyik egy ekkor gazdaságnak a teljes szárítási igényét ki tudja szolgálni.

A tárolás témakörében pedig komplett betárolási- és kitárolási technológiával, illetve tároló silókkal várjuk a partnereinket. A Michal és a Zumec gyár termékei minden igényt kielégítenek.

A mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztéseket is támogatják. Ezen a téren milyen ajánlataik vannak?

A Maschio Gaspardo termékei, legyen az egy vetőgép, egy permetező vagy egy műtrágyaszóró, mindenben megfelelnek a kiírási kritériumoknak.

Ezen túl számos lengyel gyártóval vagyunk kapcsolatban, akik az elmúlt években ebben a tekintetben nagyon sokat fejlődtek. Például, a nagyobb gazdaságok számára kínálunk egy vontatott mész- és műtrágyaszórót a POMOT gyártótól és a Krukowiak permetezői is megfelelnek a legmagasabb elvárásoknak is. Az eszköz egy kétszalagos lehordóval rendelkezik, és ISOBUS-csatlakozással a traktormonitorjáról vagy saját monitorral táblaspecifikusan vezérelhető, mert a két lehordószalagnak köszönhetően külön lehet a jobboldali és a baloldali szórásmennyiséget folyamatosan állítani. Ez tökéletes precíziós kijuttatást tesz lehetővé.

Krukowiak Tajfun permetező

Opcióként a TYM traktoroknál is elérhető az ISOBUS-os monitor és a csatlakozás. Olyan felszereltséggel kínáljuk ezeket, hogy sorvezetésre is alkalmasak, illetve a helyspecifikus kijuttatásra a megfelelő munkagépek is csatlakoztathatók legyenek.

Van továbbá egy olyan nyitott pályázat is, ami az önkormányzatok figyelmét kelteheti fel. A Falu Programban a 3000 fősnél kisebb települések pályázhatnak kisebb TYM traktorokra, amik aztán felszerelhetők homlokrakodóval, árokásóval, és kommunális célokra alkalmazhatók. Tehát a kis településeknek is tudunk komplett gépsort ajánlani.

Örömteli látni a pályázati kiírásokat, ám a pályázati dokumentáció összeállítása sokaknak komoly gondot jelent. Hogyan tudják ezt megkönnyíteni?

Jó kapcsolatot alakítottunk ki több olyan pályázatíróval, akik a mezőgazdasági pályázatokra szakosodtak. Velük szorosan együttműködünk. Igény szerint, tudunk segíteni, tanácsot adunk a pályázatokkal kapcsolatban is, mert folyamatosan követjük ezeket. Javaslatokat teszünk arra, min érdemes elindulni, illetve szaktanácsot tudunk adni a technológiát illetően is, hogy mi az a termék, ami a pályázatba is beleillik, illetve hosszú távon hasznot hajt. Mert pályázni nemcsak a pályázati összegért érdemes, hanem hogy egy olyan beruházás megvalósuljon, ami egyébként is szükséges. Ilyenkor duplán nyer a gazda. Nemcsak azzal, hogy megkapta a támogatást, hanem azzal is, hogy olyan gépekhez jutott hozzá, amik egyébként is előnyösek a gazdasága számára.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Dél-Koreai TYM traktorok törtek be a magyar piacra... A TYM (Tongyang Moolsan) Dél-Korea harmadik legnagyobb traktor-, valamint mezőgazdasági és építőipari gépgyártója. A traktorokon kívül rizspalántázóka...
A jó ár-érték arányú termékeikkel megbízható partn... A kiszámíthatóságot, a megbízhatóságot és a stabilitást tartja a legfontosabbnak a Szal-Agro Kft. az üzleti életben. Ennek a cégfilozófiának, na meg ...
A Szal-Agro Kft. a Metaltech és Metal-Fach pótkocs... Nincs elkésve az, aki még csak most szeretné beszerezni az aratás utáni termény szállításához a pótkocsit. A Szal-Agro Kft. két lengyel gyártó termék...
A Szal-Agro szárítóival a betakarított termény min... Egy mobil vagy stabil szárítóval érdemben javítható a betakarított gabona vagy olajos növény minősége. Ráadásul egy 100 millió Ft-os, 50%-os támogato...
A TYM traktorok kommunális felhasználhatósága A mezőgazdasági munkák idei befejeződésével érdemes áttekinteni, hogy az erőgépek milyen egyéb, például kommunális feladatokra használhatók még. Szal...
Börtönbe került a halált okozó traktoros, elmarad ... Több rossz hír is jutott 2021. decemberére, például az, hogy elhalasztják a világ vezető mezőgazdasági gépkiállítását, az Agritechnica rendezvényt és...