Naná, hogy Lengyelország a gombapiacon is a világ élvonalába tartozik

A világ legnagyobb gombaimportőre az Egyesült Királyság (106 ezer tonna) volt 2017-ben, majd Németország (72 ezer tonna) és az Egyesült Államok (50 ezer tonna) következett a sorban. Világszinten a legjelentősebb exportőr Lengyelország és Hollandia volt. Magyarország csiperkegomba-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt az elmúlt években, 2017-ben 8,29 ezer tonna csiperkegomba került a külpiacokra, szemben a 290 tonna importtal.

A csiperkegomba tekintetében a tagországok közül Hollandia, Spanyolország és Lengyelország rendelkezik a legnagyobb termesztési potenciállal. Az EU csiperkegomba-külkereskedelmi egyenlege pozitív. A harmadik országokba elsősorban Lengyelország szállít csiperkegombát, jelentős exportőr még Litvánia és Hollandia is. Lengyelország 2017-ben több csiperkegombát exportált a harmadik országokba, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mennyiséget Fehéroroszországban értékesítették.

 

Magyarország csiperkegomba-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt az elmúlt években (Fotó: Pixabay, skeeze)
Magyarország csiperkegomba-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt az elmúlt években (Fotó: Pixabay, skeeze)

Ukrajnában 50 ezer tonna gombát termesztettek 2017-ben, ennek 90 százaléka csiperkegomba volt. Az ország gombaexportja több mint tizenháromszorosára, 530 tonnára nőtt 2017-ben a 2016. évihez képest. Oroszország szentpétervári régiójában egy gombatermesztő komplexum építésébe kezdenek még ebben az évben, ami várhatóan 2019-ben fejeződik be. A beruházás két nagy részből áll: egy 40 ezer tonna éves kapacitású komposztüzem, továbbá egy 10 ezer tonna termelési kapacitású gombatermesztő létesítmény.

Az Európai Bizottság adatai szerint a csiperkegomba nettó termelői ára a tagországok átlagát tekintve kilogrammonként 1,94-ről 1,77 euróra csökkent 2018 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest. A csiperkegomba termelői ára Lengyelországban volt a legalacsonyabb (1,14 euró/kilogramm), míg Írországban a legmagasabb (2,82 euró/kilogramm).

A hazai gombatermelés az utóbbi években növekedett: a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet adatai szerint 32,7 ezer tonna volt a termesztett gombafélék mennyisége 2017-ben, ebből a csiperkegomba 29,5 ezer tonna, a laskagomba 3 ezer tonna és az egyéb termesztett gomba 0,2 ezer tonna.

Az egészségtudatosság, az egészséges életmód fontosságára idén hetedik éve a GoPink! promócióval hívják fel a figyelmet. A mellrák elleni küzdelemhez csatlakozva a Bio-Fungi Kft. októberben rózsaszín tálcákba csomagolja a csiperke- és laskagombát, ezzel támogatva az érintett betegek gyógyulását és mihamarabbi felépülését.

Magyarország csiperkegomba-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt az elmúlt években, 2017-ben 8,29 ezer tonna csiperkegomba került a külpiacokra, szemben a 290 tonna importtal.

A Budapesti Nagybani Piacon a gomba termelői ára 2018 első negyvenegy hetében emelkedett az előző évihez képest: a csiperkegombát 6 százalékkal magasabb, 485 forint/kilogramm, a laskagombát 1 százalékkal magasabb, 630 forint/kilogramm áron kínálták.

A bécsi nagybani piacon Magyarországról és Lengyelországból származó csiperkegomba szerepelt a kínálatban 2018 40. hetében: a magyarországi nettó 1,7-2,8 euró/kilogramm, a lengyelországi 1,84-2,47 euró/kilogramm áron.

Forrás: AKI

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Gombapiaci hírek az unióból és hazánkból Lengyelország az Európai Unió legnagyobb gombatermesztőjévé nőtte ki magát, miközben hazánkban a lengyel termelés alig 10 százalékát produkáljuk és mé...
A világban termesztett gombák harmada európai gyom... A termesztett gombák piaca növekszik, amely változást elsősorban az ázsiai országok generálnak. A gombafogyasztás különösen Kínában, Japánban és Indiá...
Heti 110 tonna friss gomba termesztésével elérhető... Idén egy gombatermesztő szakember lett az év agrárembere. A gombakomposzt és a friss gomba készítésével foglalkozó Bio-Fungi Kft. ügyvezetője, Mutsy Á...