Nagyot nőtt a termőterület, ezért hamarosan megugrik a spanyol diótermelés volumene

Jelentős növekedésnek indult a dióültetvények területe Spanyolországban. Míg 2005-ben még csak 7700 hektáros, 2020-ban már 14000 hektár körüli termőterületet regisztráltak. A trend tovább folytatódik Francisco Caballero, a Nueces de España elnöke szerint. Az egyesület a spanyol dió termelésének és marketingjének erősítésével foglalkozik mind a belföldi, mind a nemzetközi piacokon. Az utóbbi években bővült a termőterület, az új ültetvények között néhány 500 hektárosnál is nagyobb. Az ültetvények 4-5 éven belül termőre fordulnak, ezért a spanyol diótermesztés volumene jókorát emelkedik. 

A FruitVeB írta meg, hogy a Fepex dió és pekándió ágazati bizottsága az új ültetvények belépése miatt már az idei évre is 30 százalékos termésnövekedést prognosztizált, bár a 2020-as év kedvezőtlen időjárása miatt kifejezetten alacsony bázishoz képest. Egyelőre nagy a bizonytalanság az értékesítést illetően, mivel még a tavalyi diótermésből is bőven maradtak átmenő készletek a COVID-19 miatti logisztikai nehézségek következtében. Caballero további nehézséget lát a nemzetközi piacokon amiatt, hogy a spanyol dió árban biztosan nem fog tudni versenyre kelni az olyan, hagyományosan nagy termelő országokkal, mint az USA és Chile, Viszont reményt adhat, hogy a spanyol dió jelentős részét organikus termékként (biodió) sikerül értékesíteni. 

Nagyot nőtt a termőterület, ezért hamarosan megugrik a spanyol diótermelés volumene
Nagyot nőtt a termőterület, ezért hamarosan megugrik a spanyol diótermelés volumene

Minőség, márka, marketing a spanyol diótermelés erősítéséért

Éppen a spanyol dió megkülönböztető tulajdonságainak hangsúlyozása és az egészséges termék fogyasztásának növelése a Nueces de España fő feladata, ezért a minőségi szabványok egységesítésével közös márka alapításán gondolkodnak a helyi termelőkkel. Szerencsénk, hogy a dió megfelelő körülmények között akár egy évig is eltárolható, így más termékekhez képest több időnk van értékesíteni és piaci réseket keresni. Reménykeltő továbbá, hogy a diófák termőidőszaka 40-50 év, és a fogyasztás világszerte növekvő trendet mutat – fogalmazott Francisco Caballero, a Nueces de España elnöke.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

„Diófát az unokáinknak ültetünk” Hazánkban az utóbbi 10-15 évben egyre inkább kezd fellendülni a diótermesztés, melynek volumene az említett időszak alatt megtriplázódott. Régen is so...
Fontos fajták a magyar diótermesztésben A hazai diótermesztéssel és annak veszélyeivel foglalkozó cikkünk után egy újabb diós témával jelentkezünk. A diótermesztésnek hagyománya van Magyaror...
Türelem diót terem A diótermesztéshez sok idő és türelem szükséges. Talán éppen ezért termesztik egyre kevesebben a kertek királynőjét Magyarországon. Mára alig hatezer ...
Pert indít Klapka György a dió miatt Kénytelen perre menni Klapka György, hogy megtudja, az olaszok vagy egy magyar közvetítő cég miatt bukott milliókat a dióján, amiből 20 tonnát penésze...
Hódít a magyar dió és a magyar dióoltvány a nagyvi... Fokozott az igény a magyar dióra és a dióoltványokra külföldön. A hazai szakembereknek folyamatosan dolgozniuk kell – a téli holtidőszakban is – ahhoz...
Megduplázódhat a magyar dió mennyisége Tovább erősödhet a hazai dióágazat. Az elmúlt években telepített ültetvények lassan termőre fordulnak, ennek köszönhetően akár meg is duplázódhat a me...