Nagyon nehéz évre készülnek a baromfiágazat szereplői

A növekvő készletek, a Brexit bizonytalanságai és az afrikai sertéspestis miatti piaci hatások miatt nehéz évre számítanak a baromfiágazat szereplői. A szakértők szerint a betegség nem gyorsan múló gond: hosszabb ideig meghatározó tényező marad a húspiacon, ennek pedig kedvezőtlen hatásai lesznek a baromfiszektorra is.

Nem jók a csirkehúspiac idei kilátásai, mivel világszinten és az Európai Unióban is túltermelés alakult ki, ami nyomott árakat eredményez a termékpálya egészén – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója. Az ágazat az elmúlt másfél-két évben jó eredményeket hozott, de tavaly szeptember környékén már látszottak a jelei annak, hogy sok az áru. A készletek kezdtek felhalmozódni. Utóbbiak még a leginkább optimista piaci előrejelzések szerint is ki fognak tartani egészen júniusig, ezzel nyomás alatt tartva az árakat.

A baromfiágazat szereplői több veszélyforrás miatt is aggódhatnak 2019-ben
A baromfiágazat szereplői több veszélyforrás miatt is aggódhatnak 2019-ben

A BTT-elnök szerint a piaci folyamatok alakulásában nagy szerepük volt a különböző állatbetegségeknek. Így 2017-ben a madárinfluenzának – amelynek hatásait a magyar baromfiágazat tavaly már maga mögött hagyta –, valamint az afrikai sertéspestisnek (ASP). A sertéspiac problémái ugyanis – mivel helyettesítő termék – gyorsan megjelennek a baromfipiacon.

Az ASP miatti korlátozó intézkedések következményeként pedig az európai piacon maradt hús letöri a baromfiárakat.

A szakértők szerint az afrikai sertéspestis nem egy gyorsan múló probléma. Hosszabb ideig meghatározó tényező marad a húspiacon, ennek pedig rossz hatása lesz a baromfiszektor számára is. Hasonlóan közvetett, de erős befolyása lehet a Brexitnek is. A brit kilépéssel kapcsolatos bizonytalanság már most érezhető, az Egyesült Királyság ugyanis nem önellátó baromfiból.

A magyar exportőrök is nehéz helyzetbe kerülhetnek

Ám Csorbai Attila példaként hozta fel, hogy a lengyel baromfihús-termelés körülbelül fele kerül a brit piacra – sőt van olyan lengyelországi cég, amelyik a megtermelt baromfihús 80 százalékát ott adja el. Az európai beszállítók által a brit piacon értékesített baromfihús sorsa még bizonytalan. Az onnan kiszoruló baromfitermékek elhelyezése valószínűleg sokaknak megoldhatatlan gondot jelent majd. Eközben Ukrajnából továbbra is nagy mennyiségben érkezik az európai piacra a BTT-elnök megfogalmazása szerint legálisnak tűnő, de inkább féllegális áru, ami szintén árlenyomó hatású.

A pulykapiac a csirkével ellentétesen mozgott az elmúlt időszakban

Tavaly májusban ért véget a pulykahús piacának lejtmenete, azóta stabilnak mondható – mondta Csorbai Attila. Ebben közrejátszott, hogy több lengyelországi termelő az akkor felfelé ívelő árakkal biztató csirkehizlalásra állt át. Ám ez a folyamat vissza is fordulhat. A BTT-elnök szerint a Brexitnek kisebb, illetve későbbi hatása lehet a pulykatermelésre, ugyanis a brit piacon a fogyasztás kifejezetten a karácsonyi időszakhoz kapcsolódik. A víziszárnyasok piacán a csirkéhez hasonló túltelítettség látszik, jelentős készletek halmozódtak fel. A nagy értékű hízottliba- és -kacsa termékek sorsa elsősorban a francia termeléstől és fogyasztástól függ – írják.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Fejünkre nőnek a baromfik? 1960 óta az étkezési célra tenyésztett pulyka a kétszeresére, a tyúk pedig majdnem az ötszörösére nőtt. Bár kevesebb pulykát fogyasztanak a világon, m...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...
Gót kakas, vagy szénné égett tyúk? Nem, nem égett oda, sem szénné, és nem is műtyúkról van szó. Egyszerűen, csak ilyen fajta. Nemcsak a tolla, és a taraja fekete, de az egész állat, a b...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...
Hazai értékesítési és export lehetőségek a baromfi... Az elmúlt évek során a hazai húsfogyasztáson belül - mennyiségét tekintve - viszonylag növekedett a baromfihús szerepe. Az 1980-as évek második felétő...