Nagyon fontos, hogy mit tartalmaz az otthoni kiskérődző patika

A felelős kecsketartáshoz fontos összefoglalni, hogy mi szerepeljen a kiskérődzős elsősegély csomagban. A gyógyszerek és egészségügyi termékek mellett helyet kell kapniuk a konyhából és az éléskamrából kiválogatott segédeszközöknek és anyagoknak is. Anyagunkban leírtuk a legtöbb kecskés egészségügyi esetre használható dolgok listáját, hogy minden állattartó jól felkészülhessen, és nyugodt lehessen akkor is, amikor a jószágok ápolására és gondozására kerül sor. Itt a kiskérődző patika.

Pallagi Zsuzsanna kecsketartó szakcikkét a Magyar Mezőgazdaság közölte, ezt az anyagot szemléztük.

Szerek a spájzból és a konyhából

Méz: amikor a jószág vércukra, hirtelen stressz, ellés, kimerültség miatt leesik, mézes meleg vizet érdemes vele itatni. Ráadásul hatásos antibiotikum és fantasztikus vérzéscsillapító is egyben. Be lehet kenni vele sebeket és vágásokat is. Arra azért érdemes figyelni, hogy a jószág ne nyalogassa le magáról, mert nagy mennyiségben hasmenést okozhat.

Nagyon hasznos, ha az otthoni kiskérődző patika logikusan és átgondoltan van összerakva - képünk illusztráció
Nagyon hasznos, ha az otthoni kiskérődző patika logikusan és átgondoltan van összerakva – képünk illusztráció

Élesztő: a bendő újraindításakor segíti a bélflórát. Jelentős vitamintartalma miatt a szőr- és bőrbetegségekre is remekül alkalmazható.

Étolaj: természetes hashajtó. Egy kevés víz egy kis olajjal megoldja a bogyós kérdéseket. Bőrpuhító, és sok dolgot fel lehet benne oldani. Például mézes-olajos kencével lehet sebet gyógyítani, vagy csípős paprikás, olajos kencével megfékezhető a fiatalok tejlopkodása. Az utóbbi keverék más gyógynövényekkel kiegészítve tőgygyulladásnál melegítő-gyulladáscsökkentő masszázsként is használható. Mentával keverve pedig hűsítő hatású, a bedagadt ízületeket és a véraláfutásokat lehet vele kezelni.

Pálinka: fertőtlenítő hatású sebeken, de habromboló hatása miatt felfúvódáskor érdemes a jószággal egy kis olajos-pálinkás keveréket itatni. A mennyiségre persze figyelni kell, mert bár az alkohol rengeteg tejet „csinál”, de a jószág könnyen be is tud rúgni tőle.

Kamillavirágzat: borogatásra használható, de kehességre, idős állatok roborálására is nyugodtan adható szénaként, vagy forrázatban. Fontos, hogy ha belsőleg fogyasztják, 1-2 alkalomnál többször ne kapjanak belőle a jószágok, mert túlzott adagolása hasmenést eredményezhet.

Zsír: csak külsőleg használható. Kiváló bőrápoló szer, például körömvirág hozzáadásával kenőcsök is készíthetők belőle.

Kristálycukor: kitűnően rendbe tehetőek vele egyes szemsérülések (hályogok), és nagy nedvszívó képessége miatt például a méhelőeséses ödémánál is jól használható.

Fontos konyhai eszközök a kecskékhez:

Éles kés és kanalak: kisebb-nagyobb változatban is, vágni és adagolni.

Sörös, pálinkás, vagy borosüveg, plusz barna latex cumi: ezzel könnyen be lehet juttatni a jószág szájába az orvosságot, vagy bármi egyebet, amit másként nehéz lenne megitatni vele.

Tiszta konyharuha: törölgetni vagy borogatni, esetleg felkötni.

Spricni: folyadékot lehet vele porlasztani anélkül, hogy hozzányúlnánk az állathoz.

Vatta: rendeltetésszerű használatra, vagy törölni. A vattánál hatásosabb a női tampon, ha egyszerre több folyadékot, vért kell felszívatni. Amennyiben nem felitatni akarunk, hanem például borogatni, akkor a vatta a megfelelőbb erre.

Hiperol: kiváló fertőtlenítő szer.

Gyermek lázcsillapító szuszpenzió adagolója: nagyon jól bevált például a sebek kimosására. Remekül helyettesíthető vele a fecskendő.

Sebbenzin, Betadine oldat és szappan: a fertőtlenítést mindig a hiperolos sebmosással érdemes kezdeni, csak ezután jöhet a Betadine. A Hyperolt 3 százalékos töménységben használjuk a fertőtlenítéshez (lemossuk, átmossuk a sebet, hagyjuk pezsegni). A Betadine oldatból 10 százalékos töménységűt kell készíteni.

Patikaszerek és vény nélkül kapható készítmények

Tőgyinfúzió: létezik nem receptköteles változata. Remek termék, a tőgygyulladás kezelése mellett kitűnő szúrt sebek, tályogok és sipolyok kezelésére.

Permammas: ugyancsak tőgykrém, amit minden olyan bőrfelületre lehet kenni, amin nincs seb, és az alatta lévő szövet meleget kíván. Azonban fontos, hogy le kell mosni a kezelések után, mert ledobódhat a szőr tőle. Kenőcsök, krémek használatánál egyébként is minden egyes lekenés előtt fontos letisztítani és lemosni a felületet. Ez távol tartja a felületi kórokozókat, segíti a bőr szellőzését, és javítja a kezelés hatékonyságát. Tisztítás után szárazra kell törölni, utána jöhet rá az újabb adag kenőcs.

Tummelli: ez is tőgykenőcs, és a kiszáradt bőr egyik legjobb ápolója.

Mastilep tőgykenőcs: univerzális, és ami miatt kiemelten fontos, hogy indikátorcsíkkal kapható, így segít a tőgygyulladás elbírálásában.

Vetramil krém: mézes sebkezelő krém. Fertőtlenít, és segíti a sarjadzást.

Kék és ezüst spray: az állatpatikában kapható termékek közül a kék fertőtlenít, az ezüst elfedi a területet és távol tartja a legyeket. Érdemes a használatukkor kesztyűt húzni. Arra is jó, hogy sok egyforma jószág között gyorsan megtaláljuk a kezelt jószágot.

Nagyon fontos, hogy legyen sok 5 milliliteres és annál nagyobb fecskendőnk, doboznyi gumikesztyűnk a kezelések elvégzéséhez.

Szintén szükséges egy erős nyakörv, póráz és hám, az állat rögzítéséhez. Kezelés közben minden esetben különítsük el a jószágot. Dolgozzunk tiszta, nem poros helyen, például egy kitakarított, bealmolt ellető boxban. Amennyiben az állat állapota indokolja, egyébként is hosszabb időre el kell különítenünk a fertőzésveszély és a megfogásával járó törés, zavarás miatt – írja Pallagi Zsuzsanna, a Gerecsekecske rutinos kecsketartója.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
A juh és kecske állatállomány elektronikus jelölés... A juh és kecske állatállomány elektronikus jelölése kapcsán igényelhető támogatásról A juh és kecske állatállomány elektronikus jelölése kapcsán nyúj...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...
Visszanyerheti jelentőségét az állattenyésztés... Növekvő sertésállomány Magyarországon; tejtermék-támogatás; támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelők az orosz embargó miatt; átgondoltabb AKG pro...