A zöldség és a gyümölcs egészséges táplálékként él a köztudatban. Ezt az állítást azonban fenntartásokkal kell kezelnünk. A zöldségek között ugyanis van több olyan is, amit csak bizonyos korlátok között érdemes fogyasztani és nem is annyira egészséges, mint gondolnánk. Ráadásul ezek egyikének termelésében Magyarország a világ élmezőnyébe tartozik és hazai lakosság egyik kedvencének is számít.
Egyes szakértők úgy gondolják, hogy van a zöldségek között egy, amiből nem árt csak óvatosan fogyasztani. Ez pedig nem más, mint a csemegekukorica. A Harvard egy 2015-ös kutatásából az derült ki ugyanis, hogy ez a növény tehető leginkább felelőssé az elhízásért. A kutatók 20 éven át vizsgálták 130 ezer ember étrendjét és életmódját, és ez alapján jöttek rá az összefüggésre.
A csemegekukorica mellett a krumpli és a borsó nagy mennyiségben történő fogyasztása sem javasolt, ugyanis a kutatások eredményei alapján nem tekinthetők diétabarát zöldségnek.
A három közül a kutatók a legegészségtelenebbnek a csemegekukoricát tartják. Olyan magas glikémiás indexe van, ami miatt nem kedvez a vércukorszintünknek, éppen ezért ajánlott mértékkel fogyasztani belőle. Bár nyáron elég nehéz ellenállni a főtt kukoricának, mégis jobb döntés lehet bármilyen más zöldséget vagy gyümölcsöt elfogyasztani, mint egy cső kukoricát megenni.