Nagyarányú pusztulás várható: 10-ből 4 növényfaj halhat ki

Kihalás fenyegeti a világon élő növények kétötödét. Ennek egyik fő oka a fajok élőhelyének szűkülése. A jelenségre egy nemzetközi kutatásban résztvevő tudósok hívták fel a figyelmet. A kutatók versenyt futnak az idővel, minél több fajt igyekeznek meghatározni, mielőtt végleg eltűnnének, mivel a növények óriási lehetőségeket rejtenek a gyógyításban, energiatermelésben és táplálékként – írta a brit Királyi Botanikus Kert jelentése. A világ növényeinek és gombáinak állapotát összegző jelentést (State of the World’s Plants and Fungi) 42 ország több mint 200 tudósa készítette.

A State of the World’s Plants and Fungi című dokumentumot az ENSZ közgyűlés elé terjesztették, hogy a világ vezetői felléphessenek a biodiverzitás veszteségei ellen. A jelentés szerint eltűnőben van a növények és gombák felhasználásának lehetősége az olyan globális problémák megoldására, mint az élelmiszerbiztonság vagy a klímaváltozás.

A növénypusztulás a felhasználás észszerűtlen gyakorlatának is köszönhető a tudósok szerint - Fotó: Magro.hu, CSZS
A növénypusztulás a felhasználás észszerűtlen gyakorlatának is köszönhető a tudósok szerint – Fotó: Magro.hu, CSZS

A növénypusztulás ellen tenni kell

A kihalás korában élünk. Rendkívül aggasztó a kép és sürgős beavatkozásra van szükség. Vesztésre állunk az idővel vívott küzdelemben. A fajok gyorsabban tűnnek el, mint ahogy képesek lennénk azonosítani őket. Pedig sok közülük fontos szerepet játszhatna például a gyógyításban, és mondjuk egy újonnan jelentkező betegség vagy a jelenlegi pandémia elleni küzdelemben – közölte Alexandre Antonelli, a botanikus kert tudományos igazgatója.

A jelentésből kiderül, hogy a jelenlegi növényfajoknak csak egy kis részét használják táplálékként és bioüzemanyagként. Több mint 7 ezer ehető növényt lehetne a jövőben élelmezésre használni, miközben jelenleg csupán egy maroknyi faj szolgál a világ növekvő népességének élelmezésére. Nagyjából mintegy 2500 olyan növény él a Földön, amely millióknak szolgálhatna energiaforrásként, miközben mindössze 6 növényből,

  • a kukoricából,
  • a cukornádból,
  • a szójából,
  • a pálmaolajból,
  • a repcéből és
  • a búzából

állítják elő a bioüzemanyagok túlnyomó többségét.

A tudósok becslése szerint a fajok kihalásának veszélye nagyobb, mint korábban gondolták

A vaszkuláris növények 39,4 százalékát, mintegy 140 ezer fajt fenyegeti a kihalás a 2016-ban megállapított 21 százalékkal szemben. A különbség oka a kutatók szerint az, hogy időközben sokkal pontosabbak lettek a természetvédelemmel kapcsolatos felmérések. A szakemberek szerint a biodiverzitás megőrzéséhez szükség van a mesterséges intelligencia felhasználására és a természetvédelem finanszírozásának növelésére is. A jelentés azt is megállapította, hogy a gyógyításra használt növények közül 723 került a kihalás szélére. Közülük pedig sok azért, mert a világ egyes térségeiben túl sokat takarítanak be belőlük. 2019-ben 1942 új növényt és 1886 új gombafajt azonosítottak a világon, köztük olyanokat is, amelyek élelemként, innivalóként, gyógyszerként vagy rostként használhatók fel – írta az MTI.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!