Nagy szerencse, hogy a 13 tonnányi lefoglalt hús nem került forgalomba

Egy Csongrád-Csanád megyei húsüzemben tartottak élelmiszerhigiéniai és nyomonkövetési ellenőrzést 2020 szeptemberében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A létesítményben 12,6 tonnányi termék nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ezért a hatóság kivonta azokat a forgalomból, valamint azonnali hatállyal felfüggesztette az egység tevékenységét.

Súlyos élelmiszerhigiéniai és nyomonkövetési hiányosságokra derült fény abban a Csongrád-Csanád megyei húsüzemben, ahol szeptember első felében vizsgálódtak a Nébih ellenőrei. A higiéniai problémák – mint például az öltözők, mosdók, a fűszerraktár és az eszközök erős szennyezettsége, egyes helyiségekben a rozsdásodás, valamint a higiéniai kapu és a kézmosó működésének hiánya – miatt a hatóság az üzem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette.

Csaknem 13 tonna húskészítményt vont ki a forgalomból a Nébih

Számos kifogás merült fel az előállított húskészítményeket illetően is. A vizsgálat során lejárt fogyaszthatósági, illetve lejárt minőségmegőrzési idejű termékek kerültek a szakemberek látókörébe, emellett nyomonkövetési hiányosságok (jelöletlen, tételazonosító adatot nem tartalmazó termékek, valamint a nyomonkövetési dokumentáció kapcsán feltárt jogsértések) is szép számban előfordultak. A kifogásolt élelmiszerek mennyisége eléri a 12,6 tonnát.

A hatóság a szóban forgó termékeket a forgalomból kivonta, forgalmazásukat megtiltotta. További intézkedésként elrendelték az állati eredetű termékek megsemmisítését, valamint a létesítményben előállított, még érvényes minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű termékek forgalomból való visszahívását. A kifogásolt termékek elszállítását a helyszínen ellenőrizték a Nébih szakemberei.

Az ügyben az eljárás folyamatban van. A jogsértő vállalkozás milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Amikor igény az épületen belüli speciális körülmén... Mezőgazdasági termények tárolása, élelmiszer feldolgozás során gyakran elvárás az épületen belüli, az átlagostól eltérő klíma kialakítása. Különleges ...
Nébih: tovább exportálhat öt magyarországi húsüzem... Akadálytalanul folytatódhat az amerikai listán szereplő magyarországi húsüzemek exportja az Amerikai Egyesült Államokba - közölte a Nemzeti Élelmiszer...
Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Húsfeldolgozók igényelhetnek támogatást Húsfeldolgozók technológiai fejlesztéséhez tegnaptól, állatbetegségek megelőzéséhez 2015. januárjától igényelhető vissza nem térítendő támogatás. A tá...
Szükség van az élelmiszerbiztonságért felelős közp... Az elmúlt évek eredményei azt bizonyítják, hogy szükség van arra a központi hatóságra, amely az élelmiszerláncban az élelmiszerbiztonságért felelős - ...
Milyen lesz a jövő gabonafronton? Bőséges gabonatermés, csökkenő mezőgazdasági termékárak – ez lehet a jövő? Egy legfrissebb mezőgazdasági előrejelzés szerint legalábbis erre számíthat...