Nagy kihívás az üvegházi kertészetek energetikai átállása Hollandiában, de találtak megoldásokat

Hatalmas átalakulás előtt áll a holland kertészeti ágazat. Az elmúlt évek gazdasági eredményei alapján a szakemberek szükségesnek vélik a rendszer javítását. Ehhez figyelembe veszik a fenntarthatóság érdekében a szén-dioxid-kibocsátás mértékének csökkentésével kapcsolatos egyezségeket. Mindezzel szorosan összefügg az adókulcsok változása is. A holland kormány 30 éve vet ki adót a gáz és az áram végső felhasználására. Mivel ez aránytalanul nagy terhet jelentett a kertészetek számára a nagyipari felhasználókhoz képest, az üvegházi kertészetek a kormánnyal egyeztettek a kedvezményes mértékekről.

A Magyar Mezőgazdaság írta meg, hogy a régi rendszert 2012-ben rögzítették, 2020-ig volt érvényben, időközben pedig 2024-ig meghosszabbították a kertészeti ágazatban. Az állami támogatásokra vonatkozó európai uniós szabályok alapján a kedvezményes tarifák viszonzásául az üvegházi kertészeteknek a szén-dioxid- kibocsátási plafon alatt kell maradni, ennek túllépésekor el kell számolniuk.

Nagy kihívás az üvegházi kertészetek energetikai átállása Hollandiában
Nagy kihívás az üvegházi kertészetek energetikai átállása Hollandiában, a szakértők számos ötletet és megoldást találtak ki a gyakorlati megvalósításra

Változások jönnek a szabályok között

2025. január 1-től azonban új ágazati rendszer lép életbe. Ez része a 2021–2030 közötti energiaátállási egyezmény megállapodásainak, amely az üvegházi kertészetek energetikai átállására vonatkozó összes intézkedést tartalmazza. Az új ágazati rendszer kidolgozásában az üvegházi kertészeti ágazat egy energiapolitikai üzleti csoporttal közösen vesz részt. Szakértők szerint vannak lehetőségek, amelyeket meg fognak vitatni, hogy a jelenlegi viszonylag működőképes rendszert felváltsák egy jobb, erősebb és több előnnyel járó rendszerre – írták.

Hatékonyabb ösztönzés és együttműködés

A változtatással cselekvésre szeretnék ösztönözni a kertészeti vállalkozásokat. Az új rendszerben például elképzelhetőnek tartják azt, hogy a termesztő cég már az új termesztési év elején megtudja, hogy a mindenkori gázfelhasználása miként befolyásolja a vállalkozása eredményességét. Tájékoztatást kapna az energiapiaci árakról az energiaadóval együtt. Ezzel a módszerrel rá lehetne venni a vállalkozókat arra, hogy fenntartható energiába fektessenek be. Mindezt azonban a jelenlegi rendszerrel nem lehet kivitelezni. Az energia-adókulcsok tervezésénél figyelembe veszik a koalíciós megállapodásban foglaltakat, valamint az árplafon bevezetéséből adódó közelmúltbeli változásokat.

A kedvezmények megszűnnek

A jelenlegi koalíciós megállapodás értelmében azonban 2025. január 1-jétől megszűnik az üvegházi kertészetekre vonatkozó kedvezményes mérték. A koalíciós megállapodás azt is rögzíti, hogy 2025. január 1-jétől a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő létesítmények esetében az energiaadó-mentesség a hálózatra kapcsolt villamos energiára korlátozódik. Jelenleg még vizsgálják, hogyan lehet a villamosenergia-termelésre használt gázt és a villamos energiát terhelt és tehermentes részekre osztani. Ezt várhatóan a kimeneti folyamok energetikai tartalma alapján végzik. A villamosenergia-termelésre felhasznált gáz ezután adómentes marad; viszont adóköteles lesz a hőtermelésre és a saját fogyasztásra előállított villamos energia esetében. A kazánokban felhasznált gáz kedvezményes kertészeti kulcsának eltörlésével és a maradékhő hasznos felhasználásának bármilyen megadóztatásával kapcsolatban a holland üvegházi kertészeti szektor nagyon kritikus.

Hogyan lehet takarékoskodni?

A válság következtében még inkább fontos, hogy a kertészetek csökkentsék az energiaköltségeiket. A holland kertészek is többféle módszerrel igyekeznek megtakarításokat elérni, próbálják elkerülni a felesleges energiafelhasználást.

Az elszabadult energiaárak következtében különböző érzékelőket és elemzőszoftvereket fejlesztettek ki, amelyek segítséget nyújthatnak a termelőknek, hogy hol tudnának energiát megtakarítani. Az orchideatermesztők számára például elkészült egy univerzális elemzőeszköz (Energy Monitoring Tool), amely integrált megközelítéssel tár fel több információt a vállalkozások energetikai-technikai szerkezete, az energiafogyasztás, a környezetszabályozás (klíma, fény) és a termesztési eredmények közötti összefüggésekről. Ennek alapja, hogy a termesztő vállalatok adatait és adatfolyamait átláthatóvá és kölcsönösen összehasonlíthatóvá tegyék. Az orchideakertészetek energiafelhasználása nagyon különböző, és a technikai felszereltségük is eltér, ami ez idáig megnehezítette az összehasonlítást.

A közelmúltban kifejlesztett elemzőeszköz részben képes kiegyenlíteni ezeket a különbségeket, így valós összehasonlítások végezhetők vele.

Az eddigi elemzések és összehasonlítások azt mutatják, hogy minden vállalkozásnál van olyan pont a termesztésben, ahol szükség van energiahatékonyságot növelő változtatásokra. Az eszköz részletesen megmutatja a termelőknek, hol van ez a hely, és hogyan lehetne javítani rajta. Ebben segítenek a többi vállalkozásnál végzett összehasonlító elemzések. Gyakorlatilag minden termelő, aki használni fogja ezt az elemzőeszközt, pontosan megkapja, hol szükséges fejlesztenie, hogy a lehető legjobb termesztési eredményt elérje.

A világítás az egyik kulcskérdés

Az üvegházak energiafogyasztásának mintegy 80%-áért a világítás a felelős. A világítás intenzitásával nő a villamos­energia-fogyasztás. A holland üvegházi kertészetek és a mezőgazdasági minisztérium közös, “Üvegház mint energiaforrás” címen futó innovációs programjában kiemelték, hogy a kertészeknek mire kell figyelniük a világításhoz szükséges villamosenergia-szükséglet minél nagyobb mértékű csökkentése érdekében. 

Azt tanácsolják, hogy használják ki a lehető legtöbb természetes fényt az üvegházban; 1 kWh elektromosságból nyerjenek annyi fényt, amennyit csak lehetséges; olyan körülményeket teremtsenek az üvegházban, hogy a növény minél több fényhez jusson; törekedjenek arra, hogy a felfogott fény hatására a lehető legtöbb asszimiláta képződjön.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Közelebb kerültek a marsi növénytermesztéshez Egy holland tanulmány szerint kilencféle zöldség termeszthető a Mars talaján. Többek között ilyen paradicsom, a borsó és a póréhagyma is. A Wageninge...
Magyar cégek jelentkezését várják és támogatják a ... Közösségi magyar nemzeti standot szervez a magyar élelmiszer-ágazat gyártói számára a PLMA (Private Label Manufacturers Association) kereskedelmi már...
Szokatlan termeléssel nőnek a növények a pontgazdá... A Campus Almkerk egy olyan különleges hely Hollandiában, ahol pixeles, más néven pontgazdálkodás folyik. Minden megművelt egység pontosan 100 négyzet...
Idén szomorú lesz a tavasz: tönkremehetnek a tulip... A hollandiai kertészetek is kegyetlenül nehéz helyzetbe kerültek a COVID-19 koronavírus járvány miatt. A piacon lévő virágok közel fele elpusztul, me...
Az idei szamócapiac keresztbe tett a befőzni szánd... A szamóca hazánkban is közkedvelt gyümölcs és az egyik leginkább kézimunkaerő igényes ágazat. Ugyan már véget ért a szezon, a boltok polcain, és a pi...
Jóval a valóság fölé tippelték a válaszadók, menny... Hollandiában tették fel egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak a kérdést, hogy szerintük mennyi marad a termesztőknél az élelmiszerek ár...