Az Európai Unió Termőföldtől az asztalig stratégiája az Európai Green Deal egyik legfontosabb eleme. Ez a cél szerint a teljes élelmiszertermelés minőségibbé, egészségesebbé és környezetkímélőbbé tételét célozza. Az elképzelés az: hogyha nem fenntartható az élelmiszer-termelés és előállítás, a rendszer nem lehet ellenálló az olyan krízisekkel szemben, mint például a koronavírus-járvány. A mezőgazdasági szervezetek és egyes országok tiltakozásáról már sok szó esett a médiában, ebben az anyagban az EU álláspontja szerepel.
Az Európai Bizottság szerint az emberiségnek újra kell terveznie az élelmiszertermelést, ugyanis ez tehető felelőssé az üvegház-hatású gázok kibocsátásának közel egyharmadáért, a természetes erőforrások nagy részének felhasználásáért, a biodiverzitásban tapasztalható kedvezőtlen változásokért és olyan egészségügyi problémákért is, mint az alul- és a túltápláltság. Ráadásul nem nyújt tisztességes gazdasági megtérülést és megélhetést az ágazat elsődleges szereplőinek, idézte az Európai Bizottság oldalát az Agrárszektor.
A Bizottság szerint azzal, hogy az emberiség fenntarthatóbb módon végzi az élelmiszer-termelését, új lehetőségeket nyit az élelmiszer-értéklánc szereplői számára. Az új technológiák és a tudományos felfedezések, az egyre növekvő termelői és fogyasztói tudatossággal kombinálva, továbbá az igénnyel a fenntartható módon megtermelt élelmiszereket illetően, minden érdekelt számára fontosak lehetnek. A stratégia az élelmiszer-előállítás, -feldolgozás, -elosztás és -fogyasztás területein is komoly változásokat eszközölne. A Termőföldtől az asztalig stratégia egy olyan,
fenntartható élelmiszer-rendszerre való átállás gyorsítását célozza meg, amely:
- semleges, vagy kedvező hatással van a környezetre;
- segít enyhíteni a klímaváltozás hatásait, és képes alkalmazkodni azokhoz;
- segít a biodiverzitás javulásában;
- megvalósítja az élelmiszer-, tápanyag-biztonságát, és javítja közegészségügy helyzetét, valamint mindenki számára biztosítja a megfelelő mennyiségű, biztonságos, tápláló és fenntartható módon termelt élelmiszerhez való hozzájutást;
- biztosítja az élelmiszerek megfizethetőségét, miközben méltányosabb gazdasági hozamot generál, előmozdítja az Európai Unió ellátási ágazatának versenyképességét és előmozdítja a tisztességes kereskedelmet.
A célok jók, az eszközökben nincs egyetérés
Az EU a kereskedelempolitikája és nemzetközi együttműködési eszközök segítségével támogatja a fenntartható agrár-élelmiszeripari rendszerekhez való globális átmenetet – írja a cikk. A tisztességes, egészséges és környezetkímélőbb élelmezési rendszerre való áttérés lehetővé tétele és felgyorsítása érdekében a tanácsadási szolgáltatások, a pénzügyi eszközök, valamint a kutatás és az innováció is nélkülözhetetlenek. Ugyanis ezek segíthetnek a feszültségek feloldásában, a megoldások kidolgozásában és tesztelésében, és az új piaci lehetőségek felfedezésében. A stratégiát és az Európai Uniót jelenleg számos súlyos kritika éri amiatt, hogy a Termőföldtől az asztalig és a Green Deal megvalósítása során úgy róna többlet terheket a gazdálkodókra, hogy közben jelentős forrásokat vonna el a területről. Továbbá jócskán szigorítaná a támogatásokhoz teljesítendő feltételeket.