N-Lock™ – a hosszabb ideig felvehető többletnitrogén a kukorica tenyészidejében

A nitrogén műtrágya az egyik legdrágább inputanyag a növénytermesztésben. A kijuttatott szerves vagy szervetlen trágyának csak 40-70 %-a hasznosul a kultúrnövény által. Jelentős arányban (10-50 %) kerül veszteségként a talajvízbe nitrát (NO3) formában illetve a légkörbe nitrogén (N2), nitrogén-oxid (NO) és dinitrogén-oxid (N2O) gáz formájában környezetszennyezést okozva.

A kulcskérdés, hogy mennyi ideig tudjuk a nitrogént NH4+ formában tartani, mivel ez a forma lényegesen stabilabban képes csatlakozni a negatív töltésű talajrészecskékhez (kolloidokhoz), mint a szintén negatív töltésű NO3.

A talajban a Nitrosomonas baktériumok felelősek a nitrifikációs folyamatban az ammónia nitritté történő átalakításáért. A nitrifikáció a talajban viszonylag gyorsan végbemegy. Ennek időtartama akár 2-4 hét is lehet, ami elsősorban a talaj és a levegő hőmérsékletétől függ. Az N-Lock™ a nitrogén formák átalakulását gátló készítmény. Hatóanyaga, a nitrapyrin kizárólag a Nitrosomonas baktériumfajok élettevékenységét gátolja a talajban specifikusan. A nitrapyrin nem biocid anyag, nem öli meg a Nitrosomonas baktériumokat, csak akadályozza a metabolizmusukat, ezáltal a növekedésüket. A nitrapyrin hatása a talajban 60-80 napig tart (1. ábra). Ezután a hatóanyag lebomlik ártalmatlan részekre a talajban, a Nitrosomonas baktériumpopuláció regenerálódik és újra teljes erővel zajlik a nitrifikációs folyamat. Azonban ez idő alatt az ammónium degradációja lecsökken és a növények számára nagyobb mennyiségben áll rendelkezésére a nitrogén ammónium-ion formájában. A 60-80 napos periódus letelte után (miután a nitrifikáció újra elindul) pedig nagyobb mennyiségben van jelen felvehető nitrát, amit a növény ekkor hasznosít. Így csökken a nitrogén veszteség és a trágyázás negatív környezeti hatása. Azáltal, hogy a nitrogén felvehető formában marad, növekszik a termés és a minőség.

1. ábra. Az N-Lock™ hatása a talaj ammónium- és nitrátion-tartalmára az állománykezelést követő 1 hónap múlva. Szolnok, 2016. július 3.
1. ábra. Az N-Lock™ hatása a talaj ammónium- és nitrátion-tartalmára az állománykezelést követő 1 hónap múlva. Szolnok, 2016. július 3.

Kísérleteink igazolták, hogy kukoricában 5-10 %-kal lehet fokozni a termés mennyiségét. A nagyobb értékeket az intenzívebb nitrogén visszapótlás esetén kaphatjuk.

Takarmány-kukoricaSilókukoricaCsemege-kukoricaHibrid-kukorica
Termés t/haKezeletlen9,326,922,57,0
Kezelt10,030,224,58,0
Különbség0,653,32,01,0
Többlettermés értéke Ft/ha26.00033.00075.000200.000

Forrás: Dow AgroSciences kísérletek 2013-2017.

Kukoricában a vetés előtt kell kijuttatni az alaptrágyával az N-Lock™-ot. Ha folyékony műtrágyával vagy hígtrágyával együtt történik a kijuttatás, akkor tankkeverékben kijuttatható az N-Lock™. Ha szilárd műtrágya kijuttatása történik a vetés előtt (pl. karbamid), akkor a műtrágya kiszórása után az N-Lock™-ot 150-300 l/ha lémennyiséggel ki kell permetezni teljes felületre és magágykészítéssel (pl. kombinátorral) 6-8 cm mélységben be kell dolgozni a talajba.

Az N-Lock™ dózisa 2,5 l/ha, tehát függetlenül a kijuttatott nitrogén mennyiségétől ennyit mindig ki kell juttatni. Kifejezetten javasoljuk az árukukorica mellett siló-, csemege- és vetőmag- előállításban. Ezeknél a termelési céloknál különösen nagy a termésnövekedés értéke.

Az N-Lock™ használatának előnyei:

  • Fokozza a nitrogén hasznosulását.
  • Nagyobb termésátlagok, kisebb környezetterhelés.
  • Egyszerű kijuttathatóság.
  • Az intenzív technológiák elmaradhatatlan eleme.

Az N-Lock™ alkalmazása különösen ott javasolt, ahol intenzív nitrogén utánpótlás történik, ahol 100 kg/ha vagy efeletti N hatóanyagot kijuttatnak, az N-Lock™ felhasználása jövedelmező (2. ábra).

2. ábra. Az N-Lock hatása a kijuttatott nitrogénműtrágya mennyisége szerint kukoricában (2013-15)
2. ábra. Az N-Lock hatása a kijuttatott nitrogénműtrágya mennyisége szerint kukoricában (2013-15)

Papp Zoltán
Herbicid termékmenedzser
Corteva Agriscience™ A DowDuPont Mezőgazdasági Üzletága

Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termékeken található címke utasításait!

® ™ A Dow AgroSciences, a DuPont vagy a Pioneer, valamint ezek leányvállalatainak vagy a védjegy tulajdonosainak védjegyei.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Optimum® AQUAmax® – szélsőséges időjárásra i... A világon mindenütt, de a Magyarországon talán még inkább az elérhető csapadék mennyiségének van a legnagyobb hatása a termés mennyiségére. Világszint...
Ebben nem fognak csalódni! A nemzetközi szinten is kiemelkedő minőségű Pioneer hibridek itthon is kiváló teljesítményt nyújtanak. Évről-évre egyre több gazda használja megeléged...
Ez megtérülő befektetés! A nemzetközi szinten is kiemelkedő minőségű Pioneer hibridek itthon is kiváló teljesítményt nyújtanak. Évről-évre egyre több gazda használja megeléged...
Válasszon elsőt! A nemzetközi szinten is kiemelkedő minőségű Pioneer hibridek itthon is kiváló teljesítményt nyújtanak. Évről-évre egyre több gazda használja megeléged...
A megérdemelt főszerep A nemzetközi szinten is kiemelkedő minőségű Pioneer hibridek itthon is kiváló teljesítményt nyújtanak. Évről-évre egyre több gazda használja megeléged...
Továbbra is töretlen a PR37N01 közkedveltsége! A nemzetközi szinten is kiemelkedő minőségű Pioneer hibridek itthon is kiváló teljesítményt nyújtanak. Évről-évre egyre több gazda használja megeléged...