Műveljük együtt a jövőt!

A globális népességnövekedés következtében becslések szerint 2050-re akár 70 százalékkal is növelnünk kell az élelmiszertermelést. Ez azt jelenti, hogy a század első felében több élelmiszert fogunk termelni, mint az emberi civilizáció eddigi történelmében. Mind a szántóföldi, mind a kertészeti gazdálkodók szemszögéből ez elsőre pozitív jövőképet festhet, azok azonban, akik szorosabban figyelemmel kísérik a globális mezőgazdasági termelés fejleményeit, tisztában vannak azzal, hogy a lehetőségek egyben számos kihívást is jelentenek.

A változó éghajlat közvetlenül érinti a mezőgazdaságot a szélsőséges időjárási események gyakoriságának és intenzitásának változásain keresztül. A hőmérséklet globális emelkedésével a növények gyorsabb ütemben fejlődnek, ez pedig csökkentheti a terméshozamokat. Különösen akkor, ha a jelenleg alkalmazott technológiák következményeként a talaj nem képes a gyorsabb ütemben növekvő növények tápanyagszükségletét biztosítani. 

„Talajaink az évtizedek óta tartó, nem okszerű műtrágyázási gyakorlat, a savanyodás, illetve a talaj szerkezetének és vízháztartásának a romlása miatt egyre kevésbé képesek a növények optimális tápanyagigényét kielégíteni. Emellett napjaink legnagyobb kihívását jelenti az aszály, a hőségnapok számának növekedése, valamint a magas UV-terhelés, ami tovább csökkenti a mezőgazdasági kibocsátást.

Öngólt rúg, aki a spórolásban látja a kiutat

Ezek a negatív tendenciák közvetve segítik a biotikus stresszorok, a gyomok, a betegségek és a rovarkártevők olykor extrém gyors terjedését is. 

Mindezeken túl napjainkban nem kevés fejtörést okoz az inputanyagok soha nem látott árszintje. Bár a terménypiacok árszintje is jelentős mértékben emelkedett, a gazdálkodók jogosan teszik fel a kérdést: Hogyan tovább? 

Van olyan elképzelés, hogy az idén nem műtrágyázok, a tavalyi műtrágyaadag érintetlenül a talajban van, hiszen az aszály miatt nem takarítottam be semmit. Ez a gondolat szakmailag több szempontból is támadható. Egyrészt nem számol a folyamatos tápanyagveszteségekkel, tápanyag-lekötődésekkel, másrészt nincs figyelemmel a vetett kultúra tápanyagigényére sem. Magas hozamokat kizárólag a növény igényeinek megfelelő tápanyag-utánpótlással érhetünk el. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az alulkondicionált állományok minden esetben táptalajai a betegségeknek, a kártevőknek, és sokkal érzékenyebben reagálnak a gyomirtásra is. Tehát a tervezett spórolást megfizetjük a soron következő növényvédelmi kezelések során, illetve indokolatlanul stresszben tartjuk a növényeinket.

Elengedhetetlen a tápanyag-utánpótlás

A legfontosabb, amikor a mezőgazdaság kihívásaival szembesülünk, hogy most és a jövőben is egyfajta rendszerszemléletet alkalmazzunk. Meg kell értenünk, hogy a változó éghajlati minták hogyan befolyásolják a növénytermesztésünket, újra kell tanulnunk, hogyan növelhetjük talajaink tápanyag-szolgáltató képességét, be kell építenünk a technológiánkba a speciális hatásmechanizmusú bioaktivátorokat, lombtrágyákat, hogy ezáltal olyan alkalmazkodási stratégiákat dolgozhassunk ki, amelyek megfelelő jövedelmet biztosítanak napjaink extrém körülményei között is.

A mezőgazdaságot támogató tudományok soha nem látott ütemben fejlődnek. Ennek köszönhetően a legjobb hozammal kecsegtető vetőmagokat vetjük, a leghatékonyabb növényvédő szereket használjuk, műholdak által irányított precíziós gépekkel dolgozunk. 

Mit teszünk, ha tápanyag-utánpótlásról beszélünk? Biztos, hogy ebben az esetben is a legkorszerűbb termékeket, megoldásokat használjuk? Vagy ez a témakör kevésbé fontos? A válasz egyértelműen nem! Megfelelő hozamot (jövedelmet) minden esetben optimális tápanyag-utánpótlási stratégiával érhetünk el. Olyan stratégiával, amely figyelembe veszi a növény igényeit, az adott évjárat negatív és pozitív hatásait, és nem utolsósorban talajtípusra szabott műtrágyákat alkalmaz. Csak ezzel a komplex gondolkodással felelhetünk meg a kor kihívásainak.

Megbízható, magas terméshozam

A Seedplus Kft. évek óta törekszik arra, hogy a kihívásokból eredményeket kovácsoljon. Partnercégeink több évtizedes tapasztalataira is támaszkodva komplex, a negatív termesztési körülményeket korrigáló tápanyag-utánpótlási stratégiákat ajánlunk partnereinknek

A spanyol székhelyű Fertinagro Biotech „okos műtrágyáival” lehetőségük van az adott talajtípus és növényfaj szempontjából optimális műtrágyát ajánlani, jelentős mértékben csökkentve a tápanyagveszteségek mértékét a talajban.

Az inhibitoros nitrogén és a védett foszfor hatóanyagok számottevően hozzájárulnak a növény igényeinek kielégítéséhez, így azok a költséghatékony tápanyag-utánpótlás alapját képezik.

A Green Has Group olaszországi kutató-gyártó cég innovatív termékei a világ öt kontinensén, immár több évtizede bizonyítják kivételes hatékonyságukat.

A legkorszerűbb termékfejlesztési és gyártási technológiáknak köszönhetően speciális, a növény adott fenológiai fázisára van módjuk olyan megoldásokat ajánlani, amik találkoznak a növény aktuális igényeivel, legyen az klasszikus NPK lombtrágya vagy speciális összetételű biostimulátor.

A két cég portfólióját kombinálva olyan kivételes eszköz van a Seedplus Kft. kezében, amellyel komplex, a környezetünk védelmét is szem előtt tartó tápanyag-utánpótlási megoldásokat tudunk ajánlani mind a szántóföldi, mind a kertészeti gazdálkodók számára. Ezen keresztül egészségesebb élelmiszer kerülhet a fogyasztók asztalára, a gazdálkodók pedig megbízhatóbb, magasabb hozamokra számíthatnak. Hiszünk abban, hogy tevékenységünkkel hozzájárulunk a fenntartható mezőgazdasági termeléshez, ezzel látjuk biztosítottnak, hogy évek múlva is elmondhassuk: Együtt műveljük a jövőt.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A szántóföldön is sokat segíthetne a lombtrágyázás... A szántóföldön gazdálkodók nagy része nem fordít elég figyelmet a tápanyagutánpótlásra, pedig szükséges lenne. Nagyon fontos megismerni azt, hogy mi ...
Nem termékeket, valódi megoldásokat kínál a SeedPl... A SeedPlus Kft. egy specialista és rendkívül jól szervezett olasz cégnek, a Green Has Italia-nak a kizárólagos képviselője Magyarországon. Hatékony t...
Milyen hatása van a hozamra a hideg időszaknak a m... Napjaink gazdálkodását jelentős mértékben változtatja meg a változó téli, kora tavaszi időjárás. Mezőgazdasági kultúráinkat stresszek érik, amiket az...
Újszerű, fejlett termékek a magasabb kereskedelmi ... A gyümölcs- és zöldségtermesztés kiemelkedő fontosságú időszaka a virágzás és a terméskötődés. Az ületvények újraindítása, illetve a vetőmagok kelése...
Őszi káposztarepce felkészítése a termésbiztonság ... Szántóföldön termesztett növényeink közül az őszi káposztarepce több szempontból is kiemelkedik. A rentábilis repcetermesztés alapja a magas technoló...
Gyümölcs- és szőlőültetvények szüret utáni lombtrá... Csonthéjas kultúráink közül a késői érésű őszibarack és a szilva szedése zajlik, a nyári almák után a télálló alma- és körtefajták szüretelése elindu...