Jó híreket kaptak a halászati ágazatban dolgozók, ugyanis 2018-tól – ha elfogadják a javaslatot a törvényhozók – jelentősen csökkenhet az étkezési hal áfája! Ezzel a lépéssel jelentősen tisztulhat a piac, ami a hazai termelőknek jót tesz, valamint növekedhet a halfogyasztás is.
Évek óta téma, hogy hogyan lehetne növelni a hazai halfogyasztás mennyiségét, de igazi megoldást eddig nem sikerült találni. Most viszont komoly változás jön, ugyanis 27-ről 5 százalékra csökkentik az étkezési hal áfáját 2018. január elsejétől, ha elfogadják a törvényhozók a javaslatot.
Az áfacsökkentés egyebek mellett kiterjed az emberi fogyasztásra alkalmas élőhalra, illetve az ikrára, haltejre, halmájra és egyéb belsőségekre, valamint frissen hűtött és fagyasztott halakra is. Sőt, a csökkentésbe beletartozik a halfilé és más halhús is.
Nem ez az első eset, hogy áfacsökkentéssel próbálnak „fehéríteni” egyes mezőgazdasági ágazatokat. Első körben az élő- és félsertések áfája csökkent, még 2014-ben. A pozitív tapasztalatoknak köszönhetően 2015. január 1-től 5 százalékra csökkent a szarvasmarha és a juh köztes termékeinek áfája, majd 2016. január elsejétől 27 százalékról 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús általános forgalmi adója is. Ez év január 1-től a friss tej, a baromfihús és a tojás áfája mérséklődött 5 százalékra.
Az áfacsökkentéseknek láthatóan van létjogosultsága, a kérdés már csak az: mikor hallgatják meg a zöldség- és gyümölcstermesztők kívánságát és mikor csökkentik ezeknek a termékeknek az áfáját is.