Muskátli: mit kell tenni, hogy minél tovább gyönyörködhessünk benne?

A muskátli nemcsak egy szép és sokoldalú virág, de gondozása is egyszerű, így mind a haladó, mind pedig a kezdő kertészek és növénybarátok számára ideális választás. A virágokról általánosságban annyit érdemes tudnunk, hogy napos vagy félárnyékos helyen érzik magukat igazán jól és akkor borulnak virágba, ha rendszeresen öntözzük őket.

A muskátli tökéletes választás a tavaszi és nyári időszakban, hiszen színes virágai és változatos fajtái miatt a meleg hónapok egyik leghangulatosabb kerti és beltéri díszítője. Azonban még ezt a könnyen alkalmazkodó virágot is érhetik olyan külső támadások, melyek orvoslásáról csak keveset tudunk.

Növekedésük során ezeknek a nyári szépségeknek sok tápanyagra van szükségük, ami folyékony vagy lassan oldódó műtrágyával könnyen biztosítható számukra
Növekedésük során ezeknek a nyári szépségeknek sok tápanyagra van szükségük, ami folyékony vagy lassan oldódó műtrágyával könnyen biztosítható számukra (Fotó: Pixabay)

Annak érdekében, hogy a váratlan helyzeteket is könnyedén kezelni tudjuk, a Pelargonium for Europe szakemberei összegyűjtöttek néhány fontos tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes tudni a muskátlik ritka elváltozásairól és betegségeiről, illetve arról, hogyan érdemes elbánni velük.

Növekedésük során ezeknek a nyári szépségeknek sok tápanyagra van szükségük, ami folyékony vagy lassan oldódó műtrágyával könnyen biztosítható számukra. A gombabetegségek pedig elkerülhetők, ha rendszeresen eltávolítjuk az elhalványult virágokat és leveleket. A muskátlik természetüknél fogva strapabíró növények, de ha mégis megtörténik a baj, a Pelargonium for Europe által összeállított SOS tippek választ adhatnak a leggyakoribb problémákra.

 Mit tegyünk a levelek alján található szemölcsökkel?

A levelek alján megjelenő különös szemölcsök oka az ödéma, azaz a túlvizesedés. Ez a probléma akkor alakulhat ki, ha a növényt alacsony hőmérséklet mellett, nedves környezetben tartják. A nyirkos időjárás következtében ugyanis a muskátli több vízhez jut, mint amire szüksége lenne, így megpróbál megszabadulni a feleslegtől.

Azért, hogy a muskátli minél kisebb veszteségeket szenvedjen, azonnal el kell távolítani a fertőzött leveleket, a növényt pedig át kell helyezni egy jól szellőző helyre, ahol nagyobb távolságra van társaitól (Fotó: Pixabay)

Ez pedig ahhoz vezet, hogy a levelek felszínén található, párolgást szabályozó sejtjei megrepednek és gyógyulásuk során hegesedések, foltok alakulnak ki a helyükön. Bár a látvány nem éppen esztétikus, szerencsére a jelenség nem veszélyes a növényre nézve. A körülmények javítása érdekében annyit kell tenni, hogy a muskátlit egy világos és meleg helyre költöztetjük, öntözését pedig ismét igényeihez igazítjuk.

Mire utal, ha besárgulnak a muskátli levelei?

A fakó levelek megjelenése sokféle okból fakadhat. Kialakulásukban szerepet játszhat például a fény- vagy tápanyaghiány, de többször előfordulhat, különösen a szezon elején, a hideg okozta klorózis, vagyis a levelek zöld színéért felelős klorofill hiányából fakadó elsárgulás.

Ez 8 °C alatti vagy erősen ingadozó hőmérséklet esetén válhat nagy kockázattá. A jó hír az, hogy a jelenség egy önvédelmi folyamat, vagyis éppen azért felelős, hogy meggátolja a növény súlyos megbetegedését. Annak érdekében azonban, hogy már megjelenését is megelőzzük, védenünk kell a növényeket a túlzottan hideg hőmérséklettől, és gondoskodnunk kell megfelelő trágyázásukról és tisztításukról.

Mi a teendő a leveleken megjelenő foltokkal kapcsolatban?

Ha a levelek tetején sárgás foltok és ezzel egyidejűleg a levelek alján gyűrű alakú, barna körök jelennek meg, biztosak lehetünk abban, hogy növényünk elkapta a muskátlirozsdát. A muskátlirozsda egy gombás betegség, amely nyári, meleg hőmérsékleten és ezzel egy időben magas páratartalom mellett fordulhat elő, és a levelekre fröccsenő vízzel terjed. Sajnos azok a levelek, amelyek érintettek a fertőzésben, már nem fognak meggyógyulni, de a növény maga ismét erőre kaphat.

Azért, hogy a muskátli minél kisebb veszteségeket szenvedjen, azonnal el kell távolítani a fertőzött leveleket, a növényt pedig át kell helyezni egy jól szellőző helyre, ahol nagyobb távolságra van társaitól. Öntözéskor ügyelni kell arra, hogy nagyon kevés víz kerüljön a levelekre.

Mi a teendő, ha a növény a nedves talaj ellenére is kiszárad?

Ha a talaj nedves, de a növény mégis hervadásnak indul, valószínűsíthető, hogy túl volt öntözve. Amennyiben túl sok a nedvesség, a virágföld nagyobb pórusait eltömíti a víz, ez pedig megzavarja az oxigén és a szén-dioxid létfontosságú cseréjét a gyökércsúcsoknál. Ennek következtében a növény rothadásnak indul.

Mivel a muskátlik igazán szívós növények, ha bánatuk forrását azonosítják és kezelik, rövid időn belül magukhoz térnek. Annak érdekében, hogy kiszáradt palánta vízháztartása ismét egyensúlyba kerüljön, vissza kell venni az öntözéséből és hagyni kell a talajt kiszáradni.

Mi az oka a gyenge növekedésnek, és mik azok a fekete szúnyogok?

A fekete kártevők, amelyek a virágkomposzt közelében zümmögnek, az árnyékszúnyogok, amelyek lárvái sokszor okoznak problémát a muskátlik fejlődésében. Ezek az élőlények ugyanis előszeretettel rágcsálják a növények gyökereit és nagyon jól érzik magukat, ha a talaj nedves, az éghajlat pedig meleg és párás.

A fekete kártevők, amelyek a virágkomposzt közelében zümmögnek, az árnyékszúnyogok, amelyek lárvái sokszor okoznak problémát a muskátlik fejlődésében
A fekete kártevők, amelyek a virágkomposzt közelében zümmögnek, az árnyékszúnyogok, amelyek lárvái sokszor okoznak problémát a muskátlik fejlődésében (Fotó: Pixabay)

Mivel a muskátlik is hasonló környezetben érzik jól magukat, nem csoda, ha összeakadunk ezekkel a kártevőkkel. Amennyiben hamar észleljük a problémát, és a gyökerek nem károsodtak túlzottan, esély van a növények teljes felépülésére. Ez úgy biztosítható, ha hagyják a talajt teljesen kiszáradni, időt adva a gyökereknek a regenerálódásra.

Emellett pedig, a virágok és bimbók eltávolításával lehet segíteni a muskátliknak abban, hogy minden maradék energiájukat gyökereikre és leveleikre fordíthassák. A hosszú távú védekezés érdekében érdemes kártevő csapdákat is kihelyezni, illetve biztosítani az árnyékszúnyogok természetes ellenségeinek, például a kórokozó fonálférgeknek vagy a gombás szúnyogatkáknak a jelenlétét.

Share Button