Munkagépek precíziós gazdálkodáshoz: ha rosszul választ a gazda, kidobott pénz a digitalizáció?

Mi múlik a precíziós gazdálkodásban a gazda műtrágyaszóró – vontatott permetezőgépszemenkénti vetőgép választásán? Aki jártas a precíz növénytermesztésben, az megerősítheti a választ: gyakorlatilag minden! Magában ugyanis hiába a csúcskategóriás, feloldott ISOBUS terminállal, centiméteres pontosságú GPS-korrekcióval ellátott erőgép. Munkagépeink vagy képesek pontosan olyan dózisban oda juttatni az inputanyagokat ahová kell, vagy a szaktanács, kijuttatási tervek, pályázati források kidobott pénzzé válnak. Hiszen ez épp úgy vaktában végzett munka, mint a régi időkben, csak sokkal drágább eszközökkel! Akik nem szeretnek kockáztatni, épp ezért választják mostanában a német Amazone munkagépeket. Kategóriájukban egyedülálló pontosságukkal ugyanis minden forintot termőre fordítanak, amit a vetéssel kitettünk a táblára!

Gépismertető erősségekkel, legfontosabb teljesítményadatokkal a precíziós gazdálkodáshoz, illetve digitális átálláshoz meghirdetett pályázathoz ideális Amazone műtrágyaszórókról, vontatott permetezőkről, szemenkénti vetőgépekről. A munkagépek megfelelnek a mezőgazdasági digitális átálláshoz meghirdetett VP2-4.1.8-21 pályázat elvárásainak. Ennek keretében 5 és 250 millió forint közötti, 50% nem visszatérítendő pályázati forrásokkal vághatnak bele a termelők a precíziós gazdálkodás kiépítésébe, várhatóan júliustól!

Amazone ZA-V műtrágyaszóró

Maximális pontosság, maximális siker: intelligens Amazone műtrágyaszórók

A precíziós gazdálkodás alapelve, hogy minden inputanyagot pontosan a megfelelő helyre és a megfelelő mennyiségben vigyünk ki a földekre a differenciált kijuttatási tervekkel összhangban. Minél nagyobb ez a pontosság, annál nagyobb nyereség is. Forró Péter, a forgalmazó Agrotec Magyarország Kft. szakértője szerint az Amazone műtrágyaszórók tulajdonosai nyugodtak lehetnek, a munkagépek hiánytalanul megfelelnek ennek a vezérelvnek.

Az Amazone műtrágyaszórókban megvan a tudás, amivel bevételre válthatjuk a szaktanácsra épülő differenciált kijuttatási terveket. Az ilyen munkához szükség lesz egy GPS-jelre, valamint egy olyan vezérlőre, ami képes a szakaszolásra, valamint a térképalapú munkavégzésre. Ehhez használhatunk gyári erőgépmonitort, de az Amazone saját vezérlője is kiváló.”- vág bele a legfontosabbak ismertetésébe Forró Péter.

„A hosszú élettartam érdekében az Amazone műtrágyaszórók tartályai is egyetlen lemezből, mélyhúzással készülnek, így nincsenek benne élek vagy hegesztési varratok, amit más gyártóknál gyorsan kikezdhet az inputanyag. A hatékony műtrágyázáshoz elengedhetetlen mérlegelést 2 ultraprecíz, 200 Hz-es mérőcella végzi el. Ezek folyamatosan ellenőrzik, hogy a ténylegesen kiszórt műtrágyamennyiség egyezik-e az előírt mennyiséggel. A műszaki megoldásoknak hála, az adatok pontosságát a talaj dőlésfoka sem befolyásolja. A precíziós munkához elengedhetetlen szakaszolást bármely modell biztosítja, azonban a ZA-TS és ZG-TS széria az igazi választás azoknak a termelőknek, akik a maximumot szeretnék kihozni a munkájukból.”

Amazone ZG-TS vontatott műtrágyaszóró

A csúcskategória maximalista gazdáknak: Amazone ZA-TS és ZG-TS műtrágyaszórók

Az Amazone ZA-TS modelljei 1400 és 4200 liter közötti tartálytérfogattal, akár 54 méteres munkaszélesség mellett, 650 kg/perc áteresztőképességgel foghatóak munkára. A tartálymérettől függően 110-120 LE-s traktorokkal már kiszolgálható munkagépek maximális haladási sebessége 30 km/h. A hosszú élettartamhoz a teljes műtrágyaszóró rendszer nemesacélból készül, keményfémbevonatú szórólapátokkal. A széria akár 128 szakasz lekezelésére is képes, a hozzáadott opcionális radarszenzorral ellenőrizni tudja a teljes szórásképet, korrigálja a széljárás változásait, kényelmesen megoldja a határszórás feladatait. Ennek a típusnak a bérvállalkozók kapacitásigényeire bővített változata a ZG-TS széria, amely ugyanezt a kiemelkedő tudást teszi elérhetővé 7500 literes valamint 10.000 literes tartálykapacitások mellett.

Fúvóka-szintű szakaszolással a fordulókat is uralják: Amazone vontatott permetezőgépek

Az előnyök terén az Amazone vontatott permetezőgépeinek sem kell szégyenkezniük. Forró Péter szerint, ha csak a legfontosabbakat nézzük:

1., Anyagaikat úgy tervezték meg, hogy maximálisan ellenálnak még a folyékony nitrogénoldatok okozta korróziónak is – természetesen szakszerű tisztántartás mellett!

2., Minden konkurens márkánál precízebb, akár fúvókaszintű szakaszolást tesznek lehetővé AmaSwitch és AmaSelect rendszerüknek köszönhetően. Ezzel 50 centiméterenként vezérelhetővé válnak a fúvókák a kereten, ezekből több is felszerelhető, így a rendszer a sebesség függvényében automatikusan váltogat az egységes szóráskép megtartásához. Mindegy, hogy közelgő eső miatt kell sietni vagy épp táblavégi forduló következik, a munkaminőség hibátlan lesz. Mindez 85%-kal csökkenti az átfedéseket a gyártó adatai alapján.

3., A szériákhoz elérhető automatikus szórókeret-vezetésekkel (DistanceControl, ContourControl) a gépkezelő 100%-ban a növényvédelemre figyelhet, amíg a számítógép magában, optimálisan irányítja a munkagépet! Így nem okozhat gondot se a terep, se egy egyenlőtlenül fejlődött vagy megdőlt állomány.

Amazone UX vontatott permetezőgépek

A csúcskategória maximalista gazdáknak: Amazone UX permetezőgépek

Az Amazone vontatott permetezőgépek közül Forró Péter a UX szériát ajánlja a gazdálkodók figyelmébe. Ebből az Amazone UX Special széria 3200, 4200, 5200, 6200 és 11200 literes tartálytérfogattal érhető el (a modell neveknek megfelelően). 260, 380, 520 és 750 liter/perc teljesítménnyel 15 és 40 méter közötti munkaszélességgel. A keret profi hidraulikájának köszönhetően a permetezőgépek menet közben is csukhatóak, a munkagép mind vonórúd, mind hídkormányzással irányítható.

Megágyaznak a bőséges termésnek: Amazone Precea szemenkénti vetőgépek

A bőséges terméshez természetesen a vetés sem maradhat el, így ebben a kategóriában is megtalálhatjuk az Amazone kiemelkedő, precíziós gazdálkodásra tervezett munkagép szériáját.

Az Amazone Precea szemenkénti vetőgép legfontosabb előnyeiről:

1., Gyors, akár 15-16 km/h-s munkavégzés mellett is pontosan dolgozik.

2., Fejlett, automatikus elektromos irányítórendszerekkel bír. Külön szabályozható a vetőmag, a műtrágya és a talajfertőtlenítőszer kijuttatás. Az új, nagyteljesítményű magadagoló hajtással a maglehelyezés, vetési mélység mindig pontos. A szenzorokkal felügyelt elektromos és teljesen automata maglesodrónak hála a duplavetés problémája a múlté. Míg a Vario teleszkópos vázzal választva a Precea modelleknél rugalmasan állíthatóvá válik a vetőkocsik közötti távolság is.

3. A fejlett elektromotoros rendszerek dacára a Precea szemenkénti vetőgép nem igényel külön áramfejlesztőt! A forgóalkatrészek azonos forgásiránnyal dolgoznak, így bár minden funkció vezérelhető, nem kell leküzdeni extra energiaigényű súrlódási erőket a munkagépen belül.

A szántás utáni, a mulcs- és a direktvetésnél is bevethető munkagép tudására 4, 6 vagy 8 egyenként 55 literes vetőkocsival, 3 és 4,5 méter közötti munkaszélesség mellett, 45 és 80 cm közötti sortávolságokkal, valamint 950 vagy épp 1250 literes műtrágyatartályokkal számíthatunk.

Amazone Precea szemenkénti vetőgépek

Precíziós gazdálkodásra tervezett Amazone munkagépekkel maximalizálná eredményeit a növénytermesztésben? Találja meg a gazdaságának ideális felszereltségű modelleket az értékesítő Agrotec Magyarország Kft. szakértőivel!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Több mint 2 millió euró fejlesztésekre Sokan esküsznek a New Holland gépekre. Már 1 éve annak, hogy aki újat szeretne belőle vásárolni, annak az Agrotec Kft-nél kell kopogtatnia. Új telephe...
Világrekord-kísérlet a növényvédelemben! + videó... El lehet végezni 1000 hektár növényvédelmi munkát 24 óra alatt? Hogy zajlik egyáltalán egy ilyen kísérlet? Mindenre választ kap, sőt, még meg is nézhe...
Hogyan látja a magyar mezőgépek piacát a hazai ért... Az Agrotec Magyarország Kft. a New Holland gépmárka kizárólagos magyarországi értékesítője Magyarországon. A cégvezetőt, Illés Zoltánt az Agrárszektor...
Idén elérheti a félmilliárd eurós álomhatárt az Am... A német mezőgazdasági és kommunális gépeket gyártó Amazonen-Werke cég 2019-ben szeretné elérni a félmilliárd eurós árbevételt. Ettől nincs messze, a ...
Technológia, fejlesztések, újdonságok – itt ... Több hírünket olvashatta márciusban a mezőgazdasági gépek és a technológia kategóriában. Szó volt a tarktorosok utánpótlásáról, a KITE vezérigazgatój...
Ezek a legjobb szántóföldi gépek a német gazdák s... A DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) közvélemény-kutatást végzett a tagjai között. Arra voltak kíváncsiak, hogy melyik mezőgazdasági erő- és munkagép...