Az utóbbi években jelentősen megnövekedett a helyi piacok száma és ezzel egyre több helyi terméket is kínálnak a termelők. Látható tehát, hogy a kistermelőket segítő jogszabályi módosítások pozitívan hatottak az ágazatra.
A Helyi termék éve programsorozatának eredményeként több helyi piacon, több terméket kínálnak a vásárlóknak. Míg 2012-ben 117, 2015 februárjában 214, addig az idén februárban már 271 termelői piac működött szerte az országban.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint 2010 óta a regisztrált kistermelők száma megháromszorozódott, 5 ezerről csaknem 15 ezerre emelkedett.
A Helyi termék éve programsorozat célja, hogy a családok asztalára mindenkor kiváló minőségű, egészséges és biztonságos élelmiszerek kerüljenek. A magyar termelők hatékony segítésének szándékával a múlt években számos jogszabály-módosítással könnyítették a kistermelői tevékenységet és a helyi termelői piacok létrehozását.
Forrás: MTI