Mostantól a John Deere X9 kombájnhoz is használható a CropScan gabonaanalizátor

A CropScan 3300H kombájnra szerelt gabonaelemző készülék közvetlenül a kombájnból valós idejű fehérje-, nedvesség-, olaj-, keményítő- és rostadatokat szolgáltat búza, árpa, repce, kukorica, szójabab és más gabonafélék és olajos magvak esetében. A CropScan 3300H kombájnra szerelhető gabonaelemző mostantól a John Deer X9 kombájnhoz is illeszkedik. A CropScanAg az X9-es kombájnhoz tervezett egy új szerelőkészletet.

Az új készlet tartalmaz egy speciális rögzítő konzolt a varrat áthidalására, amely mostantól az X9 tiszta gabonaemelőjének része. Egy extra hosszú optikai kábelt terveztek a – gabonaelszívó külső oldalára felszerelt – CropScan 3300H mintafej és a CropScan 3300H NIR spektrométer összekapcsolására. Utóbbi a kombájn fülkéjében van felszerelve.

A kombájnból származó fehérje- és termésadatok kombinálásával új szántóföldi adatrétegek állnak rendelkezésre, amelyek segítik a gazdálkodókat a termés minőségének és mennyiségének kezelésében
A kombájnból származó fehérje- és termésadatok kombinálásával új szántóföldi adatrétegek állnak rendelkezésre, amelyek segítik a gazdálkodókat a termés minőségének és mennyiségének kezelésében (Fotó: Pixabay)

Minden egyes tartálynál vagy tartályrakománynál akár 240 mintát is beolvasnak, ahogy a gabonát vagy olajos magvakat betakarítják. A kombájnból származó fehérje- és termésadatok kombinálásával új szántóföldi adatrétegek állnak rendelkezésre, amelyek segítik a gazdálkodókat a termés minőségének és mennyiségének kezelésében. Ugyancsak segítséget nyújt a következő betakarításnál szükséges változó arányú nitrogéntrágyázási alkalmazások kidolgozásához.

API-kapcsolat

A John Deere X9-es sorozatú kombájn jóval nagyobb, mint a korábbi modellek, és számos változtatással rendelkezik a tiszta gabonaelevátorral kapcsolatban. A CropScanAg (a Brodennel és Chris Hollanddal együttműködve) az X9-eshez illeszkedő új telepítőkészletet tervezett.

A CropScanAg API-kapcsolatot hozott létre a John Deere Operations Centre és a CropScanAg Cloud között. Az API lehetővé teszi a határfájlok automatikus feltöltését a fülkében elhelyezett CropScan 3300H érintőképernyős PC-re. A következő hónapokban a John Deere műveleti központból származó hozamot közvetlenül a CropScanAg Cloudba is fel lehet majd tölteni.

Ennek eredményeképpen a gazdálkodók egyetlen helyen rögzíthetik majd a betakarítás során gyűjtött összes szántóföldi adatot. A CropScan 3300H felhasználói ingyenes portálhozzáféréssel rendelkeznek, így letölthetik az adatfájljaikat.

A CropScanAg N-GAUGE Harvest Manager App és a Nutrient Manager Apps segítségével a gazdálkodók közvetlenül okostelefonjukról vagy táblagépükről tekinthetik meg és kezelhetik betakarítási adataikat. Az N-GAUGE Harvest Manager egy virtuális tárolórendszert biztosít a felhőben, ahol a minőségi, azaz a fehérje-, nedvesség- és olajadatok minden egyes tartály- vagy tárolórakományra vonatkozóan rögzítésre kerülnek. Később is nyomon követhetők, ahogy a gabonaszemek a kombájntól a szántóföldi tárolón át a silóba és a vásárlóhoz kerülnek.

A szántóföldi térképek megtekintése intelligens eszközökön

A gazdálkodók és agronómusaik közvetlenül az okoskészülékükön is megtekinthetik a fehérje, a nedvesség, az olaj, a hozam és tengerszint feletti magasság összes szántóföldi térképét. Az N-GAUGE Nutrient Manager egy olyan fejlett modul, amely saját fejlesztésű algoritmusokat használ az egyes szántóföldek teljesítményadatainak kiszámításához és okoseszközön történő megjelenítéséhez. Ezek a teljesítménytérképek tartalmazzák a fehérje/hozam korrelációt, a nitrogén-, kálium-, foszfor- és kéneltávolítást, a nitrogénfelhasználás hatékonyságát és a vízfelhasználás hatékonyságát.

A tápanyag-kezelő alkalmazásból közvetlenül létrehozhatók a változó adagolású trágyázási előírások, majd a John Deere műveleti központba küldhetők, ahonnan letölthetők a permetezőgépekre, szórókra vagy vetőgépekre.

Jobb nitrogéngazdálkodás

A CropScanAg szerint a kombinált analizátor és a CropScanAg N-GAUGE alkalmazások zártkörű megoldást nyújtanak a John Deere-felhasználóknak a gabonafélék gazdaságon belüli és kívüli kezelésére, valamint a jobb nitrogéngazdálkodás révén a hozam javítására. A műtrágya és a kombájnok növekvő költségei mellett a CropScan 3300H évi 20-30%-os megtérülést kínál.

(Forrás: futurefarming)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Az őszi búza 80-85 százalékát már elvetették Vas m... Vas megyében az őszi búza 80-85 százalékát már elvetették, a vetési munkálatok várhatóan a hét végén, jövő hét elején befejeződnek - közölte a Nemzeti...
Érdekesség a Sió-parton: rizskombájn takarítja be ... A szakemberek megjósolták, hogy bőven bele fog nyúlni a kukorica betakarítása a decemberbe a Sió-csatorna mentén, de nem ettől igazán különleges a dol...
Békés megyében 38 ezer hektár vár megművelésre, öt... Békés megyében az esőzések és a belvíz miatt több mint 38 ezer hektárt nem tudnak megművelni a gazdák az ősszel, a terület jelentős hányadán a tarlóhá...
Korábban aratunk idén A megfelelő mennyiségű csapadék és a meleg időjárás jót tesz a szántóföldeknek. Olyannyira, hogy Dunaújváros környékén már a gépszemlére készülnek a g...
Beköszönt az aratási szezon Békésben is Az utóbbi napok esős időjárása kissé kitolta az aratás kezdetét, de kedvező idő esetén a hét vége felé megkezdődhet az őszi búza betakarítása Békésben...
Aratási hírek Szabolcsból Jól indult az idei aratás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az árpa betakarítása félidejénél tart, s az átlagtermés jobb a közepesnél. A Nyírségbe...