Mit tegyen az egyéni vállalkozó őstermelő, ha iparűzési adót kell bevallania?

Hogyan vallja be az iparűzési adóját (IPA) az az egyéni vállalkozó, aki katás egyéni vállalkozó, de nem választotta az iparűzési adó esetében a tételes elszámolást és egyben átalányadózó őstermelő is? Továbbá hogyan kell bevallani az ipát, ha a két tevékenységnek különbözik az szja-ban választott adózása? Választhatja-e ez a vállalkozó, hogy átalányadózóként számolja el az összes tevékenységéből származó jövedelmet az iparűzési levezetésekor, abban az esetben, ha a két tevékenységéből származó bevétele 8 millió forint alatt van?

Szipszer Tamás adószakértő olvasói kérdéseket válaszolt meg az Adózóna weboldalán, ezt az anyagot szemléztük. A fentiekhez kapcsolódó kérdés, hogy várható-e, hogy összhang lenne a két törvény között? Vagyis, ha az egyéni vállalkozás és az őstermelés eltérő, akkor iparűzési adóban is ennek megfelelően lehessen bevallani az adót? Az őstermelő olvasó meglátása szerint a helyi adókról szóló törvényben (Htv.) semmi irányadó információ nincs erre vonatkozóan.

Nem egyszerű az iparűzési adó befizetése az egyéni vállalkozó őstermelőknek - képünk illusztráció
Nem egyszerű az iparűzési adó befizetése az egyéni vállalkozó őstermelőknek

Együttes benyújtás, együttes meghatározás

A szakértő szerint az iparűzési adót szabályozó 1990. évi C. törvény 41/B paragrafusa alapján, ha egy magánszemély egyéni vállalkozói minősége és őstermelői minősége alapján is vállalkozónak minősül, akkor iparűzésiadó-bevallását együttesen nyújtja be, és az adóját együttesen határozza meg. Ez alól a szabály alól csak az az eset jelent kivételt, ha a katás egyéni vállalkozó az iparűzési adózásban a tételes adóalap-megállapítást választja, és emiatt nem keletkezik bevallási kötelezettsége e tekintetben. Azonban őstermelőként ebben az esetben is be kell nyújtania a bevallását. Amennyiben a két tevékenységnek különbözik a szja szerinti adózása, az még nincs kihatással az iparűzési adó bevallására – folytatta Szipszer Tamás.

Az adó alapját ebben az esetben is fő szabály szerint az együttes, összesített nettó árbevételből kell számolni, melyet csökkent az anyagköltség, az alvállalkozói és közvetített szolgáltatások értéke, az eladott áruk beszerzési értéke, és további tételek.

A nettó árbevétel fogalmát a törvény 52. pragrafusának 22. pontja határozza meg. Ez a fogalom megegyezik a személyijövedelemadó-törvény szerint adózó egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők esetén. Ezért az adóalap számításának kiindulási pontja nem okozhat problémát. Vagyis bármilyen szja-törvény szerinti adózást is válasszon a magánszemély őstermelőként és egyéni vállalkozóként, esetükben nettó árbevétel a tevékenység végzésével közvetlen összefüggésben kapott áfa nélküli ellenérték, növelve a kompenzációs felárral, de csökkentve az adóhatóságtól kapott regisztrációs adóval és az egyéb bevételekkel (például kapott támogatás, kártérítés stb. értékével).

A szakértő megjegyzi, hogy kata-alany egyéni vállalkozó esetén a teljes kisadózói bevétel (a kapott kártérítés, stb. is) nettó árbevételnek minősül.

A fentiek alapján összesítve meghatározott nettó árbevételből kell levonni az összesített anyagköltséget, elábét, alvállalkozói és közvetített szolgáltatások értékét. Függetlenül attól, hogy az szja rendszerében milyen adózási módot választott. Valamivel bonyolultabb a helyzet akkor, ha a magánszemély adóalany a helyi adókról szóló törvény 39/A paragrafusát alkalmazná, vagyis az adóalapját egyszerűsített módszerrel kívánja megállapítani. Erre a vállalkozónak csak akkor van lehetősége, ha az adóévi bevétele nem haladja meg a 8 millió forintot.

Kérdésként jön elő az, hogy a 8 millió forintos értékhatárt külön-külön vagy együttesen kell-e nézni?

Mivel a törvény már említett 41/B paragrafusa csak az adó kiszámítását írja elő együttesen, de a 8 millió forintos bevételi határ számításánál nem ír elő összeszámítási szabályt, így az Adózóna szakértőjének álláspontja szerint – a 8 millió forintos összeghatárt külön-külön lehetséges figyelembe venni.

A törvény alapján az sem kizárt, hogy az adózó mezőgazdasági őstermelőként az egyszerűsített adómegállapítást, míg egyéni vállalkozóként a normál módszert alkalmazza, de a bevallásban együttesen szerepeljen az így meghatározott adó.

A szakértő szerint kétségtelen, hogy a jogalkotó nem adott megfelelő részletszabályokat az adó együttes megállapításához. Például nem tisztázott az az eset sem, hogy ha például őstermelőként negatív adóalap jönne ki (mert például az anyagköltség meghaladja a bevételeit), akkor egy ilyen negatív adóalap csökkentheti-e az egyéni vállalkozás pozitív adóalapját – írta a szakportál.

Őstermelő járulékfizetése most és július 1-től

Néhány hét múlva változik az őstermelők járulékfizetése, leírtuk a részleteket

Leírjuk, hogy a 2020. július 1-től megváltozó társadalombiztosítási szabály alapján hogyan kell kiszámolni a járulékalapot képező összeget.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Őstermelők figyelem! Januártól új őstermelői igazo... 2015. január elsejétől új őstermelői igazolvánnyal kell rendelkeznie minden őstermelőnek, ezért a NAK arra kéri az érintetteket, hogy még 2014. decemb...
Aktuális az őstermelői igazolványok cseréje A Földművelésügyi Minisztérium (FM) felhívja a gazdák figyelmét, hogy a 2013. január elsejét megelőzően kiváltott igazolványok folyamatos cseréjének u...
Hogyan adóznak az őstermelők? Nyakunkon az adóbevallás beküldésének határideje, így mai cikkünkben összeszedtük, hogy az őstermelőkre milyen szabályok vonatkoznak az adózás terén! ...
Adatszolgáltatási kötelezettségre hívja fel a figy... Elsősorban a kistermelőket és a családi gazdálkodókat érinti az aktuális felhívás. Aki munkáltatói adómegállapítást választott és nemleges nyilatkozat...
Őstermelők figyelem! Közeleg a végső határidő!... Január elsejével az illetékes hatóság korszerű, elektronikus kártya alapú őstermelői igazolványt vezetett be a régi, papír alapú helyett. Az új igazol...
Kevesebb adó sújtja a vadon gyűjtött termékeket... Januártól egyszerűsödött a vadon gyűjtött növények értékesítése. Azok a gyűjtők, akik magánszemélyként felvásárlónak értékesítenek, kevesebb adminiszt...