Mit tegyek a talajomért és hogyan támogat ebben az AÖP?

Magyarország mezőgazdaságának egyik legfontosabb dátuma volt 2022. december 5-e: az Agrárminisztériumban a „Talaj világnapja” rendezvénnyel ekkor hívták fel a figyelmet a termőtalaj fontosságára. Éppen ezen a héten beszéltünk Daoda Zoltánnal, az AGRO.bio szakmai igazgatójával arról, miért kell nagyon és jól is figyelni a talajokra. Arra is kitért, hogy a mikrobiológiai készítmények az induló Agrár-ökológiai program célkitűzései között kiemelt szerepet kapnak, így a talajjavítás mellett a támogatások terén is egyre nagyobb szerepet töltenek be.

Hogyan alakult az idei, 2022-es év a magyar mezőgazdaságban?

A magyarországi agrártermelés szereplőinek többsége a sebeit nyalogatja a rendkívüli szárazságot hozó, aszályos év hatásai miatt. Azokon a helyeken, ahol a termőtalajoknak nem volt olyan pufferkapacitása, hogy az extrém klimatikus hatást kellő mértékben enyhíteni tudják, nagy károk jelentkeztek. Ahol viszont kialakították, és/vagy megőrizték ezt a pufferkapacitást, ott lényegében csak a légköri aszály 1-2 hetes perzselő hatása károsította a növényzetet. Ezeken a helyeken elfogadható, sőt, néhol igen jó terméseredményt tudtak elérni a gazdák. Ide kapcsolódóan érdemes elolvasni a nyári anyagunkat: Aki törődik a talajjal, az betakarít, aki nem, az kármentésként báláz.

Daoda Zoltán, az AGRO.bio szakmai igazgatója
Daoda Zoltán, az AGRO.bio szakmai igazgatója

Az, hogy a szárazság ellenére mégis értékelhető mennyiségű termést takarított be valaki a földjeiről, egy hosszú távú fejlesztés eredménye. A munkatársaimat sokszor arra kérik a gazdák, hogy hagyják őket a termékek és a szolgáltatások ajánlásával, hiszen az aszály tönkretette, sok esetben lenullázta a terméseiket. Pedig pont az általunk kínált, 2-5 éves távon eredményes, komplex technológiák bevetésével tudnák jelentős mértékben enyhíteni, majd nagymértékben elkerülni ezeket a szélsőséges terméskieséseket.

Az év összegzéseként azt emelném ki, hogy nem a terméshozam növelésére, hanem a termésbiztonság kialakítására és megőrzésére kell törekedni. Éppen 15 éve, 2007-ben volt hasonlóan nagy aszály az országban, amikor egy kutatási, fejlesztési pályázatban már az AGRO.bio technológiával a termésbiztonságot megőrző megoldásokat fejlesztettünk ki. Sajnos, a hatalmas, országos szintű károkat nézve – a szerencsére egyre növekvő számú kivétel mellett – komoly elmozdulás nincs a magyarországi termelők részéről, amit jól mutat a biztosítási társaságoknál megjelenő kárigény mértéke és mennyisége, sok 10 milliárd forintos kifizetéssel. Ez persze a biztosítási díjak jelentős emelkedését hozhatja 2023-ra.

Sőt, előfordulhat, hogy nem is akarnak biztosítást kötni a szolgáltatók a termelőkkel. Ez nem is csoda, hiszen a növénytermesztés rendkívül kockázatos gazdasági tevékenységgé vált. Ezért is fontos, hogy a termelők az anyagi biztonságra törekedjenek, hogy hosszú távon meg tudják teremteni az üzletszerűen, jól működő vállalkozás alapfeltételeit. Ezt a talajaikkal való törődéssel tudják megalapozni.

Sokféle talajhiba okoz komoly kihívást a gazdáknak

Milyen körülmények és változások segítik a mikrobiológiai termékek használatát a magyar földeken?

A jövő évben életbe lépő Agrár-Ökológiai Program (AÖP) célkitűzései között végre több olyan szakmai elképzelés is megtalálható, ami kifejezetten a termőtalaj érdekeit veszi figyelembe, annak védelmére és javítására buzdít. Ebben meghatározzák azt a termékkört, ami alkalmas arra, hogy a talajok állapotát és minőségét jelentősen javítsa. Ezek használata ráadásul egy fontos járulékos előnyt is biztosít 2-3 év alatt: öntözhetővé teszik a talajokat.

Az AÖP rendszeren belül 2 pontot számít a támogatásoknál, ha a gazda mikrobiológiai termékeket, tehát talajbaktériumokat, talajalgákat és gombákat használva növeli a talaj szervesanyag tartalmát, javítja a vízmegtartó képességét, illetve a szerkezetét. Lényeges, hogy ez nem megy varázsütésre, 2-4 vagy akár 5 év szükséges a sikerhez. Az AÖP jó lehetőség, hogy 1-2 év alatt lelassítsuk a talajleromlás folyamatát, további 2-3 évig tart stabilizálni a helyzetet, majd ebből az állapotból lehet elkezdeni a szerves széntartalom növelését. 4-5 év alatt a legrosszabb minőségű talajokban is olyan változtatásokat lehet elérni, amelyek gazdaságosabbá teszik a termelést, hozzájárulnak a vízmegtartó képesség javításához, a tápanyagok, a műtrágyák jobb hasznosulásához.

Azok a gazdák, akik már hosszabb ideje így dolgozva támogatják a termőtalajaikat mikrobiológiai készítményekkel, tudják és látják, hogy ez a helyes út. Ezek a partnereink élen járnak a hektáronként elért profit maximalizálásában és a termésbiztonság fenntartásában is. Ők idén is magabiztosan térnek téli pihenőre, mert mindent megtettek és megtesznek a talajaikért. Kollégáink hosszú évek óta megalapozott szaktanácsokkal tudják ellátni őket, támogatást adnak a termék gyakorlati használathoz, valamint a talajművelés technológiájának kiválasztásában is segítenek nekik.

Ehhez a demo-farm hálózatunkból több, mint 60 ezer mért adatunk van, amelyek alapján a precíz(iós) gazdálkodás és az öntözés területén is sok támogatást tudunk nyújtani az érdeklődőknek.

Daoda Zoltán, az AGRO.bio szakmai igazgatója beszél a talajjavítás és a mikrobiológiai készítmények használatának fontosságáról Budapesten
Daoda Zoltán, az AGRO.bio szakmai igazgatója beszél a talajjavítás és a mikrobiológiai készítmények használatának fontosságáról Budapesten

Mit tegyek a talajomért?

A Talaj Világnapja alkalmából 2022. december 5-én mutatták be a Talaj = Élet című filmet. Az intenzív gazdálkodás miatt a világ termőtalajainak jelentős hányada leromlott állapotban van, vagy már véglegesen meg is semmisült. Ennek oka a talajok szervesanyag-tartalmának csökkenése, az ebből következő szerkezetromlás, tömörödés és az erózió, illetve a savanyodás, a szikesedés vagy éppen a túlzott műtrágya- és növényvédőszer használat. Magyarország területének mintegy felét művelik, ahol közel 20 millió ember számára elegendő élelmiszert lehetne termelni. Azonban hazánk termőterületének kétharmadát valamilyen termékenységet csökkentő talajpusztulási folyamat veszélyezteti. Ahhoz, hogy ezen változtassunk, szemléletváltásra és okszerű, tudásalapú, sőt, talajközpontú, fenntartható, klímatudatos mezőgazdaságra van szükség. Erről szól ez a film, amely szépen felvázolja a jelenlegi kritikus helyzetet és a megoldandó feladatokat – mondta Daoda Zoltán.

(X)

A Talaj = Élet dokumentumfilm

https://agrobio.hu/hu/

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Talajjavítót vont ki a forgalomból a Nébih Talajélet javítására használatos mikrobiológiai készítményt vont ki a forgalomból a Nébih. Erre akkor került sor, miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-bizt...
A szerves anyag és a talajegészség kapcsolata Amikor kezünkbe veszünk egy talajvizsgálati eredményt, a pH után gyakran az NPK és mikroelem-ellátottságra ugrunk. Van ott azonban még egy szám, amely...
Kiemelten fontos az aratás utáni talajjavítás Ugyan még tart a betakarítás, de már gondolni kell az azt követő talajmunkákra is. A gyomosodás ilyenkor nagy veszélyt jelent, de ha jó módszert haszn...
Szerves tápanyag az őszi búzának – a kukorica tarl... Kevesen számolnak utána, de a hazánkban több mint egymillió hektáron termesztett kukorica betakarítását követően akár 12-14 t/ha növényi maradvány is ...
Talajsavasodás ellen használjon meszet A tápanyag utánpótlásakor nem csak a makroelemekre (nitrogén, kálium és foszfor) érdemes gondolni. Fontos, hogy a termőföld pH-értéke is optimális leg...
A talajjavítás adhatja vissza az emberiség egészsé... A technika világában gyakran elfeledkezünk arról, hogy akad egy olyan tényező, ami nélkül nincs élet a Földön, ez pedig a talaj. Annál is inkább figye...