Mit kell tudni a földárverésről?

Novemberben veszi kezdetét a földárverés, melynek folyamán néhány hét alatt a magyarországi termőterületek körülbelül 7 százaléka kerül kalapács alá. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet honlapján már meg is jelentek az árverésen résztvevő egyes földrészletek adatai.

A novemberben induló földárverések során az állami tulajdonban lévő földterületeket kívánják értékesíteni egy nyilvános árverés keretében.  Az első fecskék – vagy inkább földterületek – már meg is jelentek a földalapkezelő honlapján. Elsősorban Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas, valamint Budapest területén lévő földekről vannak információk.

Az állami tulajdonban lévő földterületek képezik tárgyát a novemberben induló földliciteknek
Az állami tulajdonban lévő földterületek képezik tárgyát a novemberben induló földliciteknek

 

A licitálás november 16-án veszi kezdetét. Ennek keretében 350-400 ezer hektár állami tulajdonban lévő földre licitálhatnak az arra jogosultak. Ebbe a körbe azok a földművesnek minősülő, magyar állampolgárságú, természetes személyek tartoznak, akiknek a lakóhelye vagy a mezőgazdasági üzem központja legalább három éve azon a településen van, amelynek közigazgatási határától az adott földdarab legfeljebb húsz kilométerre van.

Figyelem!
A Magro.hu piactéren továbbra is díjmentesen hirdetheti meg eladó földterületét, legyen szó szántóról, vagy éppen gyümölcsültetvényről. Töltse fel ajánlatát ide kattintva és garantáltan a legjobb áron adhatja el feleslegessé vált földjeit!

Fontos információk a licitálásról!

A licitálásokra a megyei jogú városokban, megyeszékhelyeken és nagyvárosokban kerülnek megrendezésre, várhatóan minden második napon. Fontos, hogy egy gazda maximum 300 hektár földhöz juthat az árverések során, ahol csak és kizárólag helyben gazdálkodó gazdák indulhatnak.

Az árveréseken egy gazda maximum 300 hektár földet vehet meg
Az árveréseken egy gazda maximum 300 hektár földet vehet meg

 

Az árverésen a meghirdetett termőföldek ára a piaci ár plusz 10 százalékról indulnak. Az árverésen természetesen az nyer, aki a legtöbbet kínálja adott termőföldért. A licitnek nincsen határa, bárki, bármekkora összeggel licitálhat, de kitétel, hogy lefelé nem lehet licitálni, kizárólag magasabb árat lehet ígérni az előző árnál.

Fontos!
Ha valaki egy éppen meghirdetett földterület haszonbérlője, úgy neki elővásárlási joga van az árverés szabályzata értelmében!

Amennyiben egy földterület nem kel el, úgy azt ismételten meghirdetik és licitre bocsájtják. A földvásárlásokhoz a Magyar Fejlesztési Bank is segítséget nyújt a gazdáknak, összesen 150 milliárd forintos hitelkeretet biztosít az árverésen részt vevő gazdáknak.

Az állami földek értékesítése október 13-án már megkezdődött, akkor a 3 hektár alatti, összesen mintegy 2700 földterület hirdetményét jelentette meg az NFA a honlapján, ezeket a földeket árverés mellőzésével értékesítik.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Éljen az étkezési alma és a baromfik Támogatás a zöldség-gyümölcs termelőknek; folytatódik a Földet a gazdáknak program; demonstráltak a mezőgazdaságért Budapesten; több étkezési, keveseb...
Földhitel Hitelprogram – és előminősítés A „Földet a gazdáknak!” programhoz igénybe vehető 150 milliárd forintos keretösszegű hitelprogram segíti a földvásárlást. A gazdálkodók akár még az ár...
Figyelem! Változtak a földárverés szabályai! Még el sem kezdődtek az árverések, máris változtak a szabályok. Visszavásárlási jog, kötelező jegyzőkönyv, azonos licitösszeg egyidőben… többek között...
Nagyobb volt a füstje… Amekkora beharangozás előzte meg a földárveréseket, annyira kevés volt az érdeklődő az első napon a licitálások iránt. Érden például összesen egy gazd...
Bizonytalanul indul a földlicit, újabb támogatások... Elstartolt a földlicit, de nem hozta azt az érdeklődést, amit többek vártak. Eközben az országgyűlés elfogadta a földforgalmi törvény módosítását indí...
Az állami földek fele már elkelt Folyamatosan zajlanak az állami földek értékesítésére kiírt földárverések. A legfrissebb információk szerint a meghirdetett területek nagyjából 60 szá...