Mit kell tenni a jó kukoricatermés érdekében?

Lassan eljön a tavasz és ezzel a szántóföldeken is beindul a nagyüzem. Partnerünk, Szieberth Dénes, a Magyar Kukorica Klub elnöke összeszedte, hogy mire kell figyelnünk a jó kukoricatermés elérése érdekében.

 • Kísérjük figyelemmel a talajok állapotának alakulását!
 • Igyekezzünk mielőbb megszabadulni a pangó vizektől!
 • Az idei télen nem fagytak át a talajok, ezért a “legjobb talajművelő”, a fagy nem segített helyrehozni, amit az eke elrontott.
 • A késői, téli, túl nedves talajon végrehajtott szántásokhoz csak akkor nyúljunk, ha már kellően szikkadtak, s omlóssá váltak!
 • Ha tavasszal kényszerülünk szántani, közvetlenül a vetés előtt tegyük, amikor a talaj már omlós, s azonnal magágyat lehet rajta készíteni!
 • A jó, de nyitva maradt szántást mielőbb el kell simítani a lehető legkisebb bolygatással és taposással!
 • Tanulmányozzuk a Termésverseny és a Top20 Fajtakísérletek eredmény-összefolgalóit és készüljünk a 2015. évi vetéshez a legmegfelelőbb hibridek kiválasztásával!
 • Ha már választottunk hibridet, tanulmányozzuk annak tápanyag igényét, gyomirtó szerekkel szembeni érzékenységét, s készüljünk, hogy a legjobb eredményt érjük el a legkisebb veszteségekkel!
 • Ne csak a hibridre alkudjunk, hanem a vetőmagra is! A gyenge, vontatott kelés terméskieséssel jár.
 • Ha már megkaptuk a vetőmagot, vegyünk belőle mintát, s győződjünk meg annak technikai tulajdonságairól! Kérjünk tanácsot a vetőgép beállításra vonatkozóan, mert milliókat nyerhetünk a helyes vetőgép-beállításon!
 • Készítsük el a vetési ütemtervet: először a hosszú és közepes tenyészidejű hibrideket vessük. A legvégére a legkorábbiakat és a leggyengébb csírázási értékűeket hagyjuk!
 • A vizes foltokba korai, a nagyon későn (május végén) vethetőkbe igen korai kukorica hibrideket vessünk!
 • Járjunk el a szakmai rendezvényekre!
 • Még egyszer tekintsük át táblánkénti terveinket, tekintsük át elemzéseinket, s még egyszer konzultáljunk szakértővel! Minden kiszűrt hibalehetőség bőven hozhat, s minden bennhagyott megbosszulja magát!
 • Ne feledkezzünk el időben kijelölni a leendő versenyparcellát, s egyeztessünk szponzorainkkal, szakmai támogatóinkkal, hogy a legjobb kiszemelt területen valóban a legnagyobb termést érhessük el!
 • Idén is felléphetnek toxikus gombabetegségek! Tanulmányozzuk a választott hibridek gombabetegségekkel kapcsolatban megjelent kísérleti eredményeit, saját és mások tapasztalatait. A megelőzési és védekezési stratégiát igazítsuk az érzékenységi tapasztalatokhoz!

Egyértelmű, hogy ugyanakkora ráfordítással akkor érhetjük el a legnagyobb termést, ha minden elvetett kukoricaszemből termő növény fejlődik! Hatvanezer tövön 12 tonna terem, ha mindegyiken található egy 20 dekás cső. A jó terméshez nem kell csoda, csak elegendő odafigyelés!

Forrás: a Magyar Kukorica Klub Magro.hu-hoz eljuttatott szakmai hírlevele

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A kukoricatermesztés aranyszabályai Elérkezett a kukorica vetésének ideje! Azonban fontos néhány dologra odafigyelnünk a hatékony kukoricatermesztés érdekében. Cikkünkben arról olvashat,...
20 tipp, mire ügyeljen az idei kukoricatermése érd... A hatékony kukoricatermesztés érdekében fontos odafigyelnünk többek között a kártevőkre, a tápanyagellátásra, és a csapadék mennyiségre is. Partnerünk...
10 hasznos tanács a jó kukoricatermés érdekében!... Az eredményes kukoricatermesztést követően az érés szakaszában is több dologra kell figyelni, hogy bő terméshozamot érjünk el. Továbbra is fenyegetnek...
9 aktuális tanács a jó kukoricatermés érdekében!... A kukorica termesztéséhez és a kezdeti növekedési szakaszban javasolt tanácsokról is olvashatott már a Magron. Ezúttal partnerünk, Szieberth Dénes, a ...
Kukorica betakarítás előtti hasznos tanácsok Amennyiben kukoricánk sikeresen átvészelte az érési szakaszt, úgy lassan elkezdődhet a betakarítás. Ilyenkor is van néhány fontos dolog, amire oda kel...
Amerika kukoricaföldjei titokban marihuánaültetvén... A mezőgazdaság és az illegális marihuánatermesztés összefonódásáról írt az Atlanticre egy ökológus, akinek az a foglalkozása, hogy mezőgazdaságokon ta...