Minőségi füstölt hússal kaszálhatnak nagyot az állattenyésztők

A közelgő húsvét a füstölt hús gyártóinak az év kiemelt időszaka. Ezekben a hetekben értékesítik ugyanis a legnagyobb mennyiségben terméküket. Idén elsősorban a minőségi, prémium kategóriás füstölt árut gyártók húzhatják a legnagyobb hasznot az ünnepből.

Árérzékeny nép a magyar – hallható már évek óta ez a mondás, idén azonban ez a tétel megdőlni látszik a füstölt termékek piacán. Ahogy egyre inkább közeleg a húsvét, az emberek elkezdik beszerezni a füstölt sonkát, kolbászt, amely az ünnepi asztalokra kerül majd a hosszú hétvége során. Megfigyelhető ugyanakkor, hogy a már említett árérzékenység kezd eltűnni a füstölt húsok piacáról és egyre többen keresik a minőségi, ám drágább termékeket.

Idén a prémium termékek iránt nagyobb a kereslet
Idén a prémium termékek iránt nagyobb a kereslet

 

Az agrotrend.hu szerint a húsvét előtti néhány hétben igencsak felpezsdül a füstölt termékek piaca. Átlagosan 6000 tonna fogy ezekből a termékekből ebben az időszakban, ami mintegy 8 milliárd forintos bevételt ad a kereskedőknek és a gyártóknak. Kell is a nagy bevétel a füstölt termékeket gyártóknak és forgalmazóknak, éves eladásaik 70 százalékát ebben a néhány hétben bonyolítják le, révén, szezonális termékekről van szó.

Nem csak a prémium, hanem az átlagos minőségű termékek esetében is látható némi áremelkedés. Ennek oka, hogy akár 100 forinttal is drágulhatott az elmúlt hónapokban egy kiló füstölt hús alapanyag-költsége, valamint a kötelező béremelések is a termékek árán látszódnak meg először. Idáig úgy tűnik, hogy az átlagtermékek esetében néhány százalékos, míg a prémium termékek esetében akár 10 százalékos is lehet az áremelkedés idén.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
Vicces, tojásos locsolóversek Húsvét alkalmából szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a locsolóknak. Összegyűjtöttünk néhány szellemes verset, rövidet, hosszút, hogy mindenki megt...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Sok füstölt áru fogy a húsvéti időszakban Több mint hatezer tonnányi füstölt áru fogy a húsvéti ünnepi időszakban, mintegy 7 milliárd forint értékben. Ebben a termékkategóriában mintegy 2 mill...