Minőség és biztonság töretlenül, évtizedeken átívelően

A vírusválság alig érintette a Bauer Hungária Kft.-t, annál pozitívabb hatást gyakorolt a forgalmukra és árbevételükre a pályázatok elbírálásának elindulása. Idén is jó évet várnak, amihez a szeptembertől rendelhető csévélődobos öntözőberendezésük új generációja megfelelő támogatást adhat majd. Mindezekről Tóth Éva ügyvezetővel beszélgettünk.

Hogyan alakult a Bauer Hungária Kft. tavalyi éve és mi várható idén?

Mivel március 31-én zártuk az üzleti évünket, így az új csak most kezd körvonalazódni, de a tavalyi újra egy sikeres év volt. Ez annak volt betudható, hogy megkezdődtek a pályázati elbírálások. A támogatott beruházások miatt jól alakultak a számaink. Szerencsére nagyon sok olyan projektünk volt, ami idénre is áthúzódik. Az elmúlt 3-4 évben folyamatosan partnereket látogattunk, ajánlatokat készítettünk, amely munkának most érik be a gyümölcse. Az ügyfeleink korábban beadták az ajánlatainkat a támogatási kérelmük mellékleteként, mi pedig vártunk. A beruházások most jutnak el abba a fázisba, az engedélyezések és építések után, hogy most már le lehet szállítani az öntözőgépeket is. Mert ez az utolsó lépés egy öntözési beruházásban.

Tóth Éva, a Bauer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a Magro KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatán
Tóth Éva, a Bauer Hungária Kft. ügyvezetője

Meg tudják becsülni, hogy a forgalmuk mekkora részaránya származik a támogatásokból?

Jelenleg körülbelül a 80%-a, de ez az arány csökkenő tendenciát mutat. Éppen ezért felvettük a kapcsolatot több hazai pénzintézettel, hogy nagyon előnyös finanszírozási ajánlatokat tudjunk adni az ügyfeleinknek. Aki nem akarja végigvárni a hosszú támogatási procedúrát, az is tud öntözni. Többféle konstrukciót kínálunk, lízing, hitel vagy visszlízing közül is lehet választani.

Ismert, hogy az öntözés mellett hígtrágyakezeléssel is foglalkoznak, de vajon milyen a két terület súlya egymáshoz viszonyítva?

Igen, valóban két lába van a cégnek: az öntözés és a hígtrágyakezelés. Az utóbbi időkben egyértelműen az öntözés a hangsúlyosabb. Az árbevételünk 80-85% az előbbiből származik. A piacot nagyon befolyásolják az aktuális támogatási lehetőségek, így a hígtrágyakezelésben jelenleg karbantartás, szintentartás a jellemző. Ugyanakkor a partnerek készülnek a jövőre, tervezik a nagyobb beruházásokat.

Kihagyhatatlan a kérdés, hogy a koronavírus-járvány hogyan befolyásolta a cégük életét?

A koronavírus azért nem okozott jelentős problémát a számunkra, mert aki csak most kezdi el az öntözést tervezni, az ebben a szezonban már nem, csak a következőben fog tud öntözni. Aki viszont korábban megrendelte a berendezéseket, annál jelenleg a megvalósítások zajlanak. Én nagyon optimista vagyok. Úgy vettem észre a gazdák érdeklődéséből, hogy nem estek kétségbe a járvány miatt. A szokásosnak megfelelően érkeznek a megrendelések. Ha már ennyit vártak a támogatásokra és előkészítették ezeket a nem kis beruházásokat, akkor meg is valósítják.

A Rainstar E 500 csévélődobos öntözőberendezés már bemutatkozott az Agrárgépshow-n
A Rainstar E 500 csévélődobos öntözőberendezés már bemutatkozott az Agrárgépshow-n

Voltak-e kisebb logisztikai problémáik?

Előfordult. Az öntözőgépeket speciális teherautókkal szállítják, és március környékén nehéz volt olyan fuvarozót találni, aki elvállalta a szállítást, mert nem volt biztos, hogy utána haza is engedik, és nem kerül karanténba. A fuvarozási árak ezért növekedtek.

Milyen tapasztalatokat szereztek a home-office munkavégzéssel?

Próbáljuk minimalizálni az irodai létszámot. Általában csak 2-3 ember van bent napközben, de hetente kétszer többeknek is be kell menni 5 óra után, például szállítás esetén. A raktárunk a hagyományos módon, tehát személyes megrendeléssel és áruátvétellel is működik, bár igyekszünk mindenkit rávenni arra, hogy telefonon vagy interneten rendeljen. Ennek ellenére időnként kígyóznak a sorok a raktár előtt. Különösen a szerviz esetén fontos az előírások fokozottabb betartása. Egy gépszerelésnél egy egész brigád dolgozik együtt.

Most van az öntözés főszezonja. Mely termékeiket emelné ki a portfóliójukból?

A mobil öntözőberendezéseket. Annál is inkább, mert kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot és ilyenkor lehetőség van bejelentéshez kötött, rendkívüli öntözési célú vízhasználatra. Ennek során maximum 100 hektáron, vízjogi engedély nélkül öntözhetnek a gazdák a felszíni vizekből, ideiglenes szivattyúzással. Erre pedig a legpraktikusabb megoldás egy traktorhajtású szivattyú, gyorskapcsolófejes öntözőcsővezetékkel, amivel a kívánt helyre vezethető a víz, és egy mobil csévélődobos öntözőgép.

Kiemelnék még egy területet, ami nélkül nem valósítható meg a beruházás, ez pedig a szivattyúk csoportja. Az anyacégünk az öntözés szíveként emlegeti a prospektusában ezeket a traktoros, kardánhajtású kis szivattyúkat. A Bauer FAMOS centrifugál szivattyúk egyszerű működésűek, hosszú élettartamúak és strapabíróak. Több változatban (Famos III 60, Famos IV 80 és Famos V 100) kaphatók.

A szabadalmaztatott Bauer gyorskapcsolófejes öntözőcsövekre és a dobokra hívnám még fel a figyelmet. Vannak esetek, amikor nincs arra mód, hogy nagy öntözőtelepeket tervezzenek és kivitelezzenek, hanem rögtön be kell avatkozni a szárazság miatt.

Bauer FAMOS centrifugál szivattyú
Bauer FAMOS centrifugál szivattyú

Akkor erre ezek a legmegfelelőbb berendezések. Egy nagyobb dobbal be lehet öntözni 10-12 hektárt.

Bauer Rainstar E 500
Bauer Rainstar E 500

Merrefelé mozdul el az öntözés és milyen új fejlesztéseik várhatók a jövőben?

Ha egy kicsit kitekintünk az európai országokra, ott jellemzően nagyobb telepített körforgó (center) és lineár rendszerű öntözőberendezéseket vásároltak inkább, de ezek mellett ott is megnőtt a kereslet az öntöződobok iránt. Ennek oka, úgy mint nálunk az, hogy az egyre súlyosabb csapadékhiány és a magas hőmérséklet miatt olyan területeket is be kell vonni az öntözésbe, ahol eddig nem volt rá szükség. Érdekes volt látni például, hogy a skandináv országokban is egyre többen öntöznek. Nálunk újításként a csévélődobos öntözőberendezéseknek lesz egy ráncfelvarrása, egy új generációja, amit már be is mutattunk az Agrárgépshow-n. Még inkább felhasználóbarát lett a termék. Sokkal könnyebben nyithatók a burkolatok, növelték a napelemek számát, ami az öntöző computer energiaellátását biztosítja. A megszokott egy napelem helyett kettőt szereltek a szórófejkocsira, ami egy esetleges másodlagos fogyasztót, mondjuk egy vagyonvédelmi riasztórendszert is el tud látni. Az új Rainstar széria szeptembertől rendelhető és így a következő szezonban már öntözni lehet vele. A hosszabbodó szállítási határidők miatt érdemes is még az ősszel rendelni belőle.

További információ:

BAUER HUNGÁRIA KFT. (5000 Szolnok, Tószegi út 2.)
www.bauer-at.com/hu , bauer@bauerhungaria.hu, + 36 56 501-200, +36 30 950-21-00

(x)


 

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Így gondozza gyümölcsfáit! Hasznos információkat tartalmazó cikkekre bukkantunk a Kapanyél blogján. Legyen kis, vagy nagy kertről, virágokról, vagy gyümölcsökről, ültetvényekről...
Hasznos tanácsok a kerti munkákhoz Elérkezett az igazi nyár, s ahogy az lenni szokott, a kertésznek viharokkal és rekkenő hőséggel kell számolnia. Ezekben a hetekben a betakarítás, vala...
Palántanevelési tippek Ugyan még csak lassan, de közeleg a tavasz, így sokan palántanevelésbe kezdenek. Sok örömünk lehet a folyamat közben, de sok bosszúság is érhet! Cikkü...
Öntöznének a gazdák, ha lenne rá lehetőségük... Jelen pillanatban 130 ezer hektáron tudnak a gazdák öntözés mellett növénytermesztéssel foglalkozni, de ez még nem ideális. Egyre több öntözési igénny...
Többen kaphatnak kárenyhítő támogatást! Nőtt a mezőgazdasági kibocsátás súlya; április végén orosz állategészségügyi vizsgálat lesz Magyarországon; öntöznének a gazdák, ha lenne elég víz. Ag...
A gazdaságos zöldségtermesztés alapja Régen, dédapáink idejében még megkülönböztették a zöldségeket aszerint, hogy termeszthető-e öntözés nélkül, vagy sem. A mai intenzív gazdálkodás melle...