Még mindig tél van, így a gyümölcskínálatban a boltok polcain még a citrusfélék dominálnak. Narancs, mandarin, grapefruit és citrom, ebből áll paletta. A citromot általában tea ízesítésére és néhány étel ízesítésére használjuk, pedig egy sor más célra is használhatjuk még fel ezt a fanyar ízű citrusfélét.
Saláták kiváló ízesítője
Ha saláta, akkor ecet – mondja az egyszeri háziasszony, pedig ez nem így van. A citrom leve tökéletesen képes helyettesíteni az ecetet, így kitűnő ízesítője lehet salátáknak. Ezen kívül még akár a főzelékeket is savanyíthatjuk vele.
Hús és hal is jóban van a citrommal
Az már-már köztudott, hogy a halak ízét a citrom mesterien képes előhozni. Azonban azt, hogy citrommártást a húsok mellé is bátran kínálhatunk, sokan nem tudják. Pedig a citrom a húsok ízét is képes kiemelni. Főleg, ha csípős a hús, a pikáns ízeket ugyanis méginkább képes intenzívvé tenni.
Süteményekből se spóroljuk ki!
A süteményekbe nem kifejezetten a citrom levét, inkább az intenzív ízű és aromájú héját használhatjuk fel. A citrom héjának felhasználásakor ügyeljünk arra, hogy bio citromot használjunk, nehogy valamilyen vegyszer kerüljön a süteménybe a citrom héjával. Amennyiben erre nincsen módunk, a bolti citromot áztassuk pár percig forró vízbe, majd törölgessük át alaposan.
Ha csak pár csepp citromlére van szükségünk, egy hurkapálcával fúrjunk lyukat a citromba, a lyukon keresztül csepegtessünk citromlevet a süteménybe, majd a hurkapálcát szúrjuk vissza a citromba. Így a citrom nem romlik meg gyorsan, nem szárad ki.
A reszelt citromhéjat tartósíthatjuk is, így mindig kéznél lesz, ha éppen sütni támad kedvünk. A lereszelt citromhéjat rétegezzük egy kisebb, zárható befőttesüvegbe kristálycukorral, amíg az üveg meg nem telik. Minden sort jól tömörítsünk össze, nyomkodjunk le. Zárjuk le, és hagyjuk állni legalább 7–10 napig. Utána már ízesíthetünk vele.
Ön tudta?? |
Egy átlagos méretű citromból 2,5 evőkanál citromlé nyerhető ki, valamint egy evőkanál héjat használhatunk fel belőle. |
Forrás: vasarnap.ujszo.com