Minden gazda próbálja kihozni a vetésterületéből a maximumot. Az őszi búza pedig pontosan olyan növény, amelynek termesztése kifizetődő. De vajon mindent tudunk-e már róla?
A búza az egyik legfontosabb gabonanövény a világon, amiből több millió tonnát aratnak le évente. Az ősszel vetett búza aratásra kész már késő ősszel. A földet egyből bevethetik szójababbal, így egy földterületről duplán lehet betakarítani a termést.
Tények, Ön tudja?
- A búza átlagos termése 49 véka (kb. 1935 liternek felel meg) hektáronként.
- A gabonafélék családjába tartozik, mint a rozs, a rizs és a zab.
- A búzalisztet érett búzatermésből készítik, aratás után ledarálják a búzát, majd finom lisztté őrlik.
- A legtöbb amerikai embernek naponta 3 és 10 uncia (kb. 85-285 gramm) közti gabonára van szüksége. Egy uncia bevihető például egy szelet kenyérből, egy tálka müzliből vagy egy fél csésze főtt rizsből.
- A búzaliszt fő összetevője a legtöbb tésztának, kenyérnek, süteménynek és kekszfélének (sós és édes). Sokkal több étel alapanyaga, mint bármely más gabona.
- Egy véka búzából kb. 27.216 grammnyi teljes kiőrlésű liszt állítható elő.
- Vékánként körülbelül 90 db 1 kg-s kenyeret lehet készíteni.
- Egy négy fős család akár 10 évig is elélhet azokon a kenyereken, amit egy 4047 négyzetméteren termesztett búza terméséből lehet sütni.
Aki még bővíteni szeretné a listát, írja meg hozzászólásban a cikk alatt! 🙂
Forrás: farmflavor.com