Mindent a medvehagymáról

Az elmúlt néhány évben egyre felkapottabb lett a medvehagyma hazánkban, amely egész Európában megtalálható zöldség- és gyógynövény. De még elég keveset tudunk róla. Vajon mi köze van a kígyóhoz és tényleg szereti-e a medve a medvehagymát? Cikkünkben ezekre is választ kap.

A medvehagyma a hagyma nemzetséghez tartozó növény, amely egyre több helyen fordul elő hazánk erdeiben. Élőhelye elsősorban a nedves, árnyékos, enyhén savas talajú erdők. Hazánkban leginkább a gyertyános, tölgyes és bükkös erdőkben fordul elő nagyobb számban. Nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják, de hazánkban a vaddisznó is igen kedveli, és nagy mennyiségben fogyasztja.

A medvehagyma – vagy más néven kígyóhagyma, vadfokhagyma, sási hagyma – szedési ideje tavaszra, március-áprilisra, még a növény virágzása előtti időszakra tehető. A növény levelei erősen fokhagyma illatúak, ezt hasznosíthatjuk. Célszerű frissen fogyasztani, mert szárítva veszít gyógyhatásából.

A szedésnél fokozottan figyelni kell arra, hogy nagyon könnyen összetéveszthető a Májusi gyöngyvirággal. A két növény összetévesztésének komoly egészségügyi kockázata van, ugyanis ha véletlenül gyöngyvirág levelet fogyasztunk el medvehagyma helyett, az akár halálos mérgezést is vonhat maga után!

A medvehagyma levele megszólalásig hasonlít a gyöngyvirágéhoz
A medvehagyma levele megszólalásig hasonlít a gyöngyvirágéhoz

 

Miért hasznos és egészséges a medvehagyma?

  • akárcsak a fokhagyma, a medvehagyma is csökkenti a vérnyomást és a vérzsírt is,
  • erősíti az immunrendszert a magas C-vitamin tartalmának köszönhetően,
  • a népi gyógyászatban felső légúti megbetegedések megelőzésére, illetve a kialakult betegség tüneteinek enyhítésére használták,
  • javítja az emésztést, fokozza az étvágyat,
  • minimálisan véralvadásgátló hatással is rendelkezik,
  • szintén népi megfigyelés, hogy a medvehagymás borogatás a bőrfelszín gombás megbetegedéseire is gyógyír lehet,

A medvehagyma helye a táplálkozásban

A medvehagymát nem csak egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt fogyaszthatjuk, hanem egyszerűen csak azért is, mert finom! A medvehagyma levelének és hagymájának íze a kertekben termesztett fokhagymáéhoz megtévesztésig hasonlít, így különböző sült húsokhoz, pörköltekhez, de akár sütemények elkészítéséhez is használhatjuk.

Természetesen a medvehagyma levele nyersen is fogyasztható, van, aki vajas kenyérre szórva fogyasztja el, de vannak, akik saláták alapanyagaként is előszeretettel használják a medvehagyma fogyasztható részeit. Levesek, burgonyás ételek fűszerezésére is alkalmas, de főzhetünk belőle akár medvehagyma-krémlevest is!

Használatától nem kell félni: míg nyersen igen erőteljes illata van, addig megfőzve, megsütve ezt az illatot elveszíti és csak a kellemes aromája marad.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Asszonyélet: Finomságok medvehagymával Ahogyan azt már a hét folyamán megírtuk, egyre népszerűbbé válik a medvehagyma hazánkban is. Intenzív gyógyhatása mellett ételek hozzávalójaként is me...
Pórul járhat, ha összetéveszti a gyöngyvirággal a ... A tavasz közeledtével indul a medvehagyma szezonja is, így nem árt feleleveníteni, mit kell tudnunk erről a népszerű, de még kevésé ismert növényről. ...
1,3 milliárd forintot gombásztak és csigáztak össz... Komoly jövedelemkiegészítést jelenthet egyeseknek a csigák, gombák és egyéb növények gyűjtése. A NAV egy friss kimutatása szerint, ugyanis, ezek a gyű...