Mindenki szereti a paradicsomot. De mit szeret – és mit nem – a paradicsom?

Aki kertészkedésre adja a fejét, rögtön egy sor problémával szembesül. Az egyik legelső a saját – vagy bérelt – kert mérete. Jön a lázas tervezgetés: ha ennyi helyem van ültetésre, akkor miből mennyit, és melyiket melyik mellé? És hogy mely növények kerüljenek egymás mellé? A paradicsom például igen megengedő, de bőven akad olyan növény is, amelyet sohasem szabad a szomszédságába rakni.

A balconygardenweb.com gyűjtött össze számtalan példát arra, mi mellett érzi jól magát a paradicsom a kertben, és melyek azok a növények, amelyekkel sohasem ajánlott párosítani. Ízelítőül néhány példa:

Mivel a paradicsomnak számtalan kártevője ismert, és a gombás betegségekre is fogékony, bizonyos növénypárosításokkal megóvhatjuk az esetleges károktól, és még termékenyebbé tehetjük
Mivel a paradicsomnak számtalan kártevője ismert, és a gombás betegségekre is fogékony, bizonyos növénypárosításokkal megóvhatjuk az esetleges károktól, és még termékenyebbé tehetjük (Fotó: Pixabay)

Mire jó, és mi az a növénytársítás?

A növénytársítás alkalmazása nagyon jó arra, hogy elkerüljük a növényvédő szerek használatát a kertben, hiszen ha tudjuk, mi mellé mi kerüljön a kertben, megvédik, segítik egymást a szomszédos növények.

Távol tartják a másiktól a kártevőket, de akár a növekedést is serkenthetik. A nektárban gazdag virágok termesztésével például odacsábíthatjuk a beporzókat a kertbe. A nagy levelű növények pedig árnyékot tudnak adni a kisebbeknek.

Mivel a paradicsomnak számtalan kártevője ismert, és a gombás betegségekre is fogékony, bizonyos növénypárosításokkal megóvhatjuk az esetleges károktól, és még termékenyebbé tehetjük. 

Bazsalikom, metélőhagyma, kakukkfű, fokhagyma  

A bazsalikom nagyon jó társa a paradicsomnak, mivel számtalan kártevőt képes távol tartani erős illatával. Emellett a jelenlétével a paradicsom ízét is képes javítani.

A snidlinget érdemes a paradicsommal együtt termeszteni, mert segít távol tartani tőle az olyan kártevőket, mint a levéltetű, a fonálféregvagy az atka. Emellett jól is néz ki, finom és egészséges!

A kakukkfüvet tegyük mindig a paradicsom közelébe a kertben, mert magához vonzza a jótékony rovarokat, ráadásul a jelenlétével javítja a paradicsom ízét és színét. 

A fokhagyma segít a paradicsomtól távol tartani a takácsatkákat, így érdemes a közelébe ültetni. Emellett az erős illata elriasztja a többi kártevőt is.

Petrezselyem, kapor, édeskömény, oregánó

A petrezselyem amellett, hogy elűzi a kártevőket a paradicsomtól, kitűnő talajtakaró. Segíti megőrizni a talaj nedvességtartalmát, így a paradicsom még a forró nyári napokon is biztonságban lehet. 

A kapor virágai odavonzzák a beporzókat, ezzel pedig segíthetjük a paradicsom megtermékenyítését is. A kapor ráadásul a kártevőknek is csábító, így kvázi „beáldozza” magát a paradicsom helyett, ha a szomszédjába tesszük. 

A kaporhoz hasonlóan az édeskömény is vonzza a beporzókat. Emellett segít távol tartani a levéltetveket a paradicsomtól.

Az oregánó virágai odacsábítják a jótékony rovarokat a kertbe, azokat is, amik a paradicsom kártevőivel táplálkoznak. Így ha oregánót teszünk a paradicsom mellé, ez utóbbi biztos, hogy biztonságban lesz.

Az oregánó virágai odacsábítják a jótékony rovarokat a kertbe, azokat is, amik a paradicsom kártevőivel táplálkoznak
Az oregánó virágai odacsábítják a jótékony rovarokat a kertbe, azokat is, amik a paradicsom kártevőivel táplálkoznak (Fotó: Pixabay)

Növények, amelyek soha ne kerüljenek a paradicsom mellé a kertbe!

Soha ne ültessünk paradicsom mellé káposztát, brokkolit, karalábét, illetve a káposztafélékhez tartozó fajokat/fajtákat, mert lassítják a paradicsom növekedését és fejlődését.

A burgonya szintén ne kerüljön a paradicsom közelébe. Ugyanis mindkét növény ugyanazokat a kártevőket vonzza, így csak ártanának egymásnak. A kukoricát szintén tegyük minél távolabb a paradicsomtól, mert ahogy a krumplinál is, hasonló betegségekre és kártevőkre érzékenyek. Így nem lennének hasznos és jó szomszédjai a másiknak.  

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Asszonyélet – termesszen bazsalikomot otthon... Egyre kedveltebb fűszer a bazsalikom a háziasszonyok körében. A bazsalikomot szárított és zöld formában is meg lehet vásárolni a boltban, de minek fiz...
Ideje eltenni a fűszereket télire A hűvösödő éjszakák mutatják, hogy rohamosan közeleg az ősz, hiába áltatnak még a nyári hőséget idéző nappalok. Az előrelátók már egy ideje folyamatos...
A világhírű magyar fűszerpaprika Immáron két fűszerpaprika-őrlemény is erősíti a hungarikumok díszes listáját. A kalocsai mellett 2015-ben a szegedit is magyar büszkeséggé nyilvánítot...
A madagaszkári hurrikán megfekszi a fagylaltimádók... A világ legnagyobb vaníliatermesztő helye Madagaszkár. Idén egy ciklon miatt a szokásosnál jóval kevesebb lett a betakarítható vanília mennyisége, ezé...