Mindenki az őszi munkákkal van elfoglalva

A belvíz miatt csúsznak az őszi munkák; több mint 2000 kárbejelentés érkezett; 9 millió tonna kukoricánál is többet takaríthatunk be; már javában zajlanak a vetések; Békésben még mindig pusztít a pocok; tovább fertőz a kéknyelv betegség; azeri és szerb kapcsolatok előtérben; hétvégi programajánló. Részletek heti agrárhír-összefoglalónkban!

Időjárás

A gazdák eddig 2010 db jogos kárbejelentést tettek. Az összesen 43 ezer hektárra vonatkoztatott kárigény nagy része a belvíz miatt jött létre. A kárenyhítési alap 15 milliárd Ft, úgy tűnik tehát, hogy minden jogos kárigény kielégítésre kerül majd. A belvíz jelentősen hátráltatja az őszi munkákat is. Sok helyen a munkavégzés lehetetlen, a vízzel telített földeken pedig csak a talajszerkezet jelentős rombolása árán lehetne dolgozni. Emiatt a tavaszi vetésű növények talaj-előkészítése és trágyázása is tolódik. A november várhatóan kedvezőbb időjárást hoz, így még van esély arra, hogy mindenhol időben végezzenek a munkákkal.

Dömsödnél (Pest megye) így néz ki egy mezőgazdasági terület jelenleg Fotó: Sárosi Gyula
Dömsödnél (Pest megye) így néz ki egy mezőgazdasági terület jelenleg Fotó: Sárosi Gyula

 

Betakarítás

Idén akár több mint 9 millió tonna kukoricát is betakaríthatunk a mintegy 1,224 millió hektáros területről. Ehhez azonban szükség van arra, hogy a belvizes és jelentősen átnedvesedett területekről is be tudják takarítani a termést. A munkák a kedvezőtlen körülmények miatt több helyen nagy csúszásban vannak, valahol 40%-on, valahol 60%-on állnak. A termésátlag viszont kifejezetten jónak tűnik, 7,56 tonna/hektár, ami 9 éve nem volt tapasztalható. A napraforgó betakarítása 98%-os, gyakorlatilag befejeződött, mivel a maradék 2%-ot várhatóan a földeken hagyják. A termésátlag 2,65 tonna/hektár, ami magasnak mondható. 1,6 millió tonnát takarítottak be, ami az elmúlt 5 év átlagát is meghaladja. A cukorrépa 2/3-át szedték fel, a termésátlag 62 t/ha, ami jó hozamnak számít, bár a cukortartalommal gondok vannak.

Vetés

Káposztarepcét 211 ezer hektáron, őszi árpát 207 ezer hektáron vetettek. Őszi búzát 1,089 millió hektáron terveznek vetni, de némi csúszás miatt eddig a terület 2/3-án készültek csak el a munkával. Vas megyében már 80-85%-on állnak, a hétvégén itt befejeződhet a vetés. Azonban az őszi növényvédelmi tevékenységekkel gond van a megyében.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében sem jobb a helyzet Fotó: Borbély Sándor
Jász-Nagykun-Szolnok megyében sem jobb a helyzet Fotó: Borbély Sándor

 

Kártevők

Békés megyében továbbra is aggasztó a pockok kártétele a mezőkön. Létszámuk nem csökken, a folyamatos védekezés pedig többletköltséggel jár. A Békés megyei kamara jelzi a NAK-nak, hogy előrelépés történjen a rendkívüli kártétel vizsgálatát illetően. A NÉBIH közben engedélyezte a többlet rágcsálóirtószer forgalomba hozatalát és felhasználását a korlátozó intézkedések betartása mellett. Így az eddig kiadott 800 tonnán felül további 400 tonnányi Redentin75RB kerülhet forgalomba. Alkalmazni azonban továbbra is kizárólag mezőgazdasági földhasználók jogosultak. Ők is csak azt követően, ha regisztráltak a területileg illetékes Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságain. A termelők november 1-től, 2015. február 28-ig használhatják a szert szántóföldi, kertészeti és mezőgazdaságilag nem művelt területeken, összesen 15 megyében, kizárólag növényvédelmi szakmérnök felügyeletével.

A karantén intézkedések ellenére elterjedt itthon is a kéknyelv betegség, immáron 14 megyét érint. Eddig Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében találtak kevesebb, mint 100 beteg állatot, de korlátozó intézkedések további 11 megyére is vonatkoznak. Az első megbetegedések októberben történtek Csongrád megyében, az enyhe időjárás azonban elősegítette a tovaterjedését. A betegségben érintett állatok elhullásáért, vagy leöléséért állami kártérítés jár azon állattartóknak, akik eleget tesznek bejelentési kötelezettségüknek. További feladatuk, hogy állatvédelmi tervet készítsenek a betegség kordában tartása érdekében.

Nyár óta tart a pocokinvázió okozta kártétel.
Nyár óta tart a pocokinvázió okozta kártétel.

 

Partnerségek, külföld

Hazánk stratégiai partnerségre léphet Azerbajdzsánnal, melynek részeként a mezőgazdaságban az élő állat szállítás terén számíthatunk szorosabb együttműködésre. A magyar-szerb kapcsolatok is előtérbe kerültek a héten. Szerbia a segítségünkkel fejlesztené saját mezőgazdaságát, mellyel a falvakból elvándorlást szeretné megakadályozni.

Tíz európai országból függesztette fel Oroszország a marhahústermékek importját. Az intézkedésre egy német, lépfenével fertőzött marhahústermék miatt kerülhetett sor. A lépfene fertőzést először Szlovákiában mutatták ki, majd Lengyelországban, de több más országba (Belgium, Dánia, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Spanyolország, Németország) is jutottak a termékekből.

Először Szlovákiában mutatták ki marhahúsban a lépfene fertőzést.
Először Szlovákiában mutatták ki marhahúsban a lépfene fertőzést.

 

Programajánló

November 11-én lesz Márton napja, így most hétvégén tartják több helyen is a libaünnepet. Budapesten, a Vajdahunyadvárban péntektől vasárnapig kóstolhatunk libából készült ételeket (libaleves, libakása, libakocsonya, füstölt libamell), vagy simogathatunk libákat az ingyenes hagyományőrző rendezvényen. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum is külön programokkal készül gyermekeknek és felnőtteknek is, melyet külön jegy ellenében lehet igénybe venni.

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mit tegyen a rágcsálók ellen? Egyes hírek szerint Baranya és Békés megyében annyira elszaporodtak az egerek, és mezei pockok, hogy hatalmas károkat okoznak a földeken. Mi is jellem...
Sok, jó minőségű dinnye jön, de egyre kevesebb gab... A GDP-ben nem, de a külkereskedelemben aktív részt képvisel a mezőgazdaság; Türkmenisztánnal kötöttünk kereskedelmi megállapodást; több támogatást kap...
A dinnye és a barack is áldozatul esik a pocokinvá... A korábban indult barackszezon az idén augusztus 20-ra véget is ér, de nem lesz könnyű a hátralévő néhány hét. Az idei nyáron nemcsak a gabonát, de a ...
Hiába a jó termésmennyiség, ha alacsony az ár Az őszi búza aratása Jász-Nagykun-Szolnok megyében is javában zajlik, az utóbbi napok esőzései azonban hátráltatják a munkát. A napraforgó- és kukoric...
Magyarországon is megjelent a kéknyelv-betegség Csongrád megye déli részén két kisebb gazdaságban kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hi...
Légi és földi rovarirtás lesz a Csongrád megyében ... Ahogyan arról már beszámoltunk, Magyarországon is felütötte a fejét a kéknyelv-betegség, ezért légi és földi rovarirtás lesz Csongrád megye déli részé...