Szeptemberre hívták össze azt az egyeztetést, melynek keretében szó lesz, mely termékek kerüljenek a jövőben az 5 százalékos áfakörbe. A döntést az agrárkamara és a gazdasági tárca fogja meghozni.
Élelmiszeripari berkekben nagy sikert aratott az elmúlt évek áfacsökkentési hulláma. Először a sertéshús és a sertéstermékek, majd a baromfihús, a tojás és a nyers tej részesült belőle.
Miután az első tapasztalatok pozitívak voltak, még több ágazat kezdett lobbizni az áfacsökkentés érdekében. Először a FruitVeb emelte fel a hangját és kérte a zöldségfélék és a gyümölcsök bevonását a kedvezményezettek körébe, később a juhtenyésztők is azt hangoztatták, csak ezzel az eszözzel lehet növekedésre bírni az ágazatot.
Az agrarszektor.hu szerint az agrárkamara és a gazdasági tárca a kérések után ismét összeül és szeptemberben döntenek arról, mely termékek kerülhetnek esetlegesen az 5 százalékos áfakörbe a jövőben.
Kamarai adatok szerint az élelmiszeripar ma a harmadik legnagyobb ipari ágazat Magyarországon. 2600 milliárd forint körüli termelési értéket prdukál, ezzel az európai uniós tagállamok között a 16. helyet foglalja el, és az uniós termelés egy százalékát adja. A Magyarországon előállított élelmiszerek 60 százalékát belföldön, 40 százalékát külföldön értékesítik, az ágazat exportja 7,9 milliárd eurót tesz ki, emellett 4,6 milliárd eurónyi élelmiszeripari import érkezik az országba.