Milyen hatással bír a koronavírus-járvány a hazai mezőgazdasági gép- és eszközpiacra?

A koronavírus, mégha más iparágakkal összehasonlítva csekélyebb mértékben is, de a mezőgazdaságra is hatással van. A kérdés az, hogy mégis milyen szinten befolyásolja a piac működését, és hogy milyen változtatásokkal kell számolniuk a fogyasztóknak. Ezért a Magro.hu felkereste a mezőgazdasági gép- és eszközpiac néhány szereplőjét, hogy ezekre a kérdések megválaszolásra kerüljenek.

Az Odisys Bt. marketing koordinátora, Járóka Máté tájékoztatása szerint, mindenkinek a piaci működésére hatással van a jelenlegi nemzetközi egészségügyi helyzet, és ők sem kivételek ez alól. Ugyanakkor szerencsésnek mondhatják magukat, mert elmondhatják, hogy a szállítási oldalon előforduló kisebb csúszások mellett nem érinti őket olyan mértékben a kialakult helyzet, mint az ágazat- vagy a gazdaság többi szereplőjét. Úgy látja, hogy ezt elsősorban a készletgazdálkodásunknak és az értékesítésben eddig is erős, a “nem személyes” csatornák jelenleg még aktívabb használatának köszönhetik. Partnereiket továbbra is – a helyzet adta lehetőségekhez képest – fennakadások nélkül, teljeskörűen igyekeznek kiszolgálni.

Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketingigazgatója
Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketingigazgatója

Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketingigazgatója azt osztotta meg a velünk, hogy számos biztonsági intézkedést hoztak a kollégáik és a partnereik védelméért a piaci működésük szinten tartása érdekében. Kollégáik számára maszkokat, kesztyűket osztottak ki, és akinél csak lehetséges volt, például az irodai dolgozók esetében, távmunkát vezettek be. A szerviz és alkatrész területeken munkatársaik új munkarend és beosztás szerint dolgoznak, általában A és B heti váltásban. A telephelyeikre az áruszállítás miatt történő bejárást szigorították. Általánosságban elmondható, hogy csökkentett létszámban ugyan, de továbbra is folyamatosan a partnereik rendelkezésére állnak. Üzleteik nyitva tartása is módosult: hétköznap és szombaton 07:00 és 15:00 óra között várják a látogatókat.

Az Agroázis Kft.-nél az adminisztratív munkát végző kollégák (értékesítők, logisztikusok) 80%-a otthonról dolgozik. A többi kollégájuk munkája nem változott érdemben a vírus okozta megváltozott helyzetben. Természetesen fokozottan betartják a higiéniai előírásokat, tartják a távolságot és a feladatokat próbálják a lehető legkevesebb személyes találkozóval megoldani – mondta el Martin-Sipos Barbara, marketingvezető.

Az Omikron Kft. válasza szerint, a COVID-19 vírus terjedésével kialakult helyzetben tájékoztatták ügyfeleiket, hogy a vállalat továbbra is zavartalanul működik, és az ügyfelek rendelkezésére áll. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a megrendeléseket időben teljesítsük, illetve a termeléshez szükséges alkatrészek idejében rendelkezésre álljanak. Gép, alkatrész kiszállításunk folyamatos!”- árulta el Gubacsi Melinda, ezzel a következő kérdésünkre is választ adva.

Az OMIKRON Kft. családi vállalkozásként dolgozik a magyar mezőgépek gyártásán - a képen balról jobbra Gubacsi Imre ügyvezető, unokája, Csupor Nikolett, Gubacsi Melinda reklám menedzser és ifjabb Gubacsi Imre termékmenedzser - Fotó: Magro.hu
Gubacsi Melinda, az Omikron Kft. reklám menedzsere (jobrról a második)

Martin-Sipos Barbara úgy látja, hogy az Agroázis Kft. beszerzési folyamatai kicsit döcögőssé váltak, különösen az olaszországi beszállítók esetében. A szállítási határidők hosszabbak, a fuvarszervezés nehézkes. Ennek ellenére napról napra érezhető a javulás. Szerencsére a cégük működését nem lassította jelentősen a beszállítóknál tapasztalható lassulás, mivel jelentős szerződésállománnyal léptek be a veszélyhelyzet időszakába – tehát a már leszerződött munkák teljesítésén dolgoznak elsősorban.

Járóka Máté, az Odisys Bt. marketing koordinátora
Járóka Máté, az Odisys Bt. marketing koordinátora

Járóka Máté szerencsésnek gondolja magukat logisztikai téren is, hiszen a mögöttük álló gyártók stabilan tudtak működni az elmúlt időszakban is és biztosítottak őket arról, hogy ez a jövőben is így marad. A szállítási határidőkben érezhető időnként a vis maior helyzet hatása. Az alkatrészek beszerzésében több alternatív forrásból is dolgoznak, ami most kifejezetten hasznos. Ezért, ha valahol pillanatnyi nehézségbe ütközik a kiszolgálás, tudnak más forráshoz fordulni. Arra törekszenek, hogy ügyfeleik minél kevesebbet vegyenek észre ezekből. Az alkatrészkiszolgálását például online felülettel és a csomagszállító partnereik adta lehetőségekkel támogatják.

Umenhoffer Péter arról tájékoztatott, hogy az Axiál Kft.-nek mind az alkatrészes, mind a gépes készletei fel vannak töltve. Érezhetően lassultak a logisztikai folyamatok, de továbbra sem álltak le, ugyanakkor például Németországból zavartalan az alkatrészellátás.

A termékek lehetséges árváltozásával kapcsolatban az Omikron Kft. nem vár drágulást.

Az Axiálnál nem terveznek áremelést, de az euró árfolyamváltozását egyes esetekben nem hagyhatják figyelmen kívül, illetve vannak olyan termékek, például védőfelszerelések, amelyeknek a kialakult járványhelyzet miatt sajnálatos módon emelkedett a beszerzési áruk. Ezek mind rajtuk kívül álló tényezők, de nekik is érdekük, hogy jó áron szerezzék be a termékeket, az emberek náluk vásároljanak és elégedettek legyenek a termékek minőségével is.

Az Agroázis marketing vezetője arról tájékoztatott bennünket, hogy április 6-tól áremelésre kényszerültek, mert az általuk forgalmazott termékek 95%-a EU-s import termék, tehát a jelentős árfolyamváltozást érvényesíteni kellet az áraikban. Az árfolyamváltozás mellet ráadásul a fuvarköltségek is 25-30%-kal emelkedtek az elmúlt egy hónapban.

Járóka Máté megerősítette, hogy a termékeik (alkatrészek és a gépek is) szinte kivétel nélkül külföldről érkeznek, így az euró árfolyamváltozása eddig is, és ezután is napi hatással van/lesz cégükre és gazdálkodásukra. A pillanatnyi készletüket a jelenlegi árfolyamingadozás nem érinti, de az események mindenképpen hatással vannak az áraikra. Igyekszenek a legjobb lehetőségeikkel élni: gépek esetén ezért például felajánlják partnereiknek, hogy euróban vásárolják meg azokat. Az itthon vásárolt termékek esetén viszont a kereskedők már érvényesítették az árfolyamveszteségüket, ezért ezekre nincs semmilyen hatásuk.

A mezőgazdasági gép- és eszközkereskedelemben nagyobb fennakadások nem várhatók (Fotó: Pixabay, Elsemargriet)
A mezőgazdasági gép- és eszközkereskedelemben nagyobb fennakadások nem várhatók (Fotó: Pixabay, Elsemargriet)

Az esetleges hiánycikkekkel kapcsolatban az Axiál Kft. marketingigazgatója nem lát okot az aggodalomra, de – úgy véli – természetesen előfordulhat és akkor leginkább a speciális alkatrészeket érintheti. Ugyanakkor minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy áthidalják a problémákat és a nehézségeket. Elmondta továbbá, hogy a mezőgazdaság és az azt kiszolgáló cégeknél  – így az AXIÁL-nál is – az élet nem állhat meg, a földeket meg kell művelni, az állatokat el kell látni, a gépeket meg kell javítani. Minden a partnereiket érintő változást folyamatosan kommunikálnak a honlapjukon.

Gubacsi Melinda az Omikron Kft. képviseletében úgy tájékoztatott bennünket, hogy náluk nem fordult elő hiány, bár voltak fennakadások, például a kultivátorokhoz használt kiskerekek esetében. Olaszországból importálják ezeket az alkatrészeket. Csúszás volt a szállításban, de ezek is időben beérkeztek. Raktárukban a készletek rendelkezésre állnak, és továbbra is törekszenek partnereik zökkenőmentes kiszolgálására.

Az Odisys Bt. marketing koordinátora nem érzi, hogy a megnövekedett szállítási határidőn túl komolyabb fennakadásaik lennének, de nem tudja megjósolni, hogy ez a jövőben is így marad-e. A készleten lévő gépek és alkatrészek mennyiségének, illetve a partnereik folyamatos működésének köszönhetően nem számítanak komolyabb kiesésre semmilyen területen. Persze 1-1 esetben előfordulnak ilyen egyedi esetek, de – úgy gondolja – ezek “normál helyzetben” is megtörténhetnek. Bizakodóak a kialakított rendszerük működését és a beszállítóik folyamatos támogatását illetően.

Az Agroázis Kft. marketingvezetője, Martin-Sipos Barbara szintén arról tájékoztatta oldalunkat, hogy nem számítanak hiányra az általuk forgalmazott termékek esetében.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mezőgazdasági gépértékesítés szeptember hónapban... Következő összefoglaló cikkünkből megtudhatja, hogyan alakult a mezőgazdasági gépek adásvétele, illetve melyek voltak a leginkább keresett gépek. Az ...
Szélesedik a CLAAS kínálata! Két új erőgéppel rukkol elő a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gép gyártója. A CLAAS AXION 800-as családhoz tartozó AXION 800-as és 820-as típusok...
Az amerikai piacok meghódítására készül az MTZ... A fehérorosz központú, Minszki Traktorgyár (MTZ) bejelentette, visszatér Amerikába, hogy régi és új gépeit 50 forgalmazó értékesítse a kontinensen. A...
Gépértékesítés alakulása 2015 első negyedévében... Míg 2014-ben rekordokat döntött hazánk gépértékesítése, addig 2015 első negyedévében csökkenni látszik a forgalom. Január-március hónapokban 20 milliá...
MTZ vagy Belarus? Mostantól nem lesz kérdés! A Fehérorosz MTZ gyárból kikerülő traktorok eddig nyugaton a Belarus nevet viselték, míg a volt szocialista országokban MTZ néven futottak. Mostantól ...
Kevesebb gép és több alkatrész fogy a piacon 2015-ben forgalomcsökkenést figyeltek meg a szakértők hazánkban a mezőgazdasági-gép piacon. A gazdák szeptember végéig 100,1 milliárd forint értékben ...