Milyen hatása van a hozamra a hideg időszaknak a mezőgazdasági kultúrákban?

Napjaink gazdálkodását jelentős mértékben változtatja meg a változó téli, kora tavaszi időjárás. Mezőgazdasági kultúráinkat stresszek érik, amiket az évszaknak nem megfelelő melegebb vagy hidegebb időszakok okoznak. Ha továbbra is fenntartható, gazdaságos termelést szeretnénk, akkor változtatni kell a növények tápanyag-utánpótlásán és használni kell az innovatív lehetőségeket a stresszfaktorok negatív hatásának mérséklésére.

Az elmúlt évek hideg hatásai elmaradtak a sok évi átlagtól, rövidebb ciklusokban jelentkeztek, pedig a termesztett növényeink áttelelésének fontos részét képezi. A magasabb átlaghőmérsékletek miatt később, vagy mérsékelten történik meg a jarovizáció, vagy az áttelelő kultúrák generatív szerveinek kifejlődéséhez (pl. búza, őszi káposztarepce, alma, őszibarack).

Az őszi vetésű, áttelelő, illetve a fás szárú kultúrákra jellemző, hogy a nappalok rövidülésével és a hőmérséklet csökkenésével megkezdik a tartalékok, például a keményítő felhalmozását a raktározó szervekben. A kora tavaszi vegetatív induláshoz, a bokrosodáshoz, a rügyfakadáshoz a növényeink őszi állapota, tápanyagokkal való feltöltöttsége alapozza meg a termésbiztonságot, valamint a következő fejlődési ciklusok optimális végbemenetelét. Ilyenkor még a szükséges tápelemek sok esetben korlátozottan állnak rendelkezésre, a hideg, fagyos, esetleg vízzel telített talajokból szinte képtelen a növény tápanyagot felvenni, saját tartalékjait fogja felhasználni.

Ha a talaj melegedni kezd, a növény elsősorban a könnyebben felvehető tápelemekhez tud hozzájutni, amiből antagonizmusok, tovább erősödő hiánytünetek is lehetnek. A legkönnyebben a kálium, majd a nitrogén és a foszfor elérhetősége javul a hőmérséklet emelkedésével a gyökérzet számára.

A tápanyagok felvehetőségéhez pedig a talajban élő mikroflóra aktivitása is szükséges, mely szintén pozitívan változik a gyökérkörnyezet melegedésével.

A tápanyaggazdálkodás legnagyobb részét az alaptrágyaként kiadott szerves vagy granulált műtrágya adagok adják, melynek felvehetősége, hasznosulása nagy mértékben függ a talaj fizikai (pl. hőmérséklet, kötöttség), kémiai (pl. pH) és biológiai (humusztartalom) állapotától.

Napjainkban egyre fontosabb része a tápanyag utánpótlásnak a tápoldatként vagy permetezések során oldott állapotban kijutatott öntöző- és lombtrágyák, stimulátorok használata. Kiemelt szerepet kapnak a tápanyag-korrekcióban, valamint a stressz megelőzésében és kezelésében.

A modern lombtrágyák szélsőséges körülmények között is könnyen felvehetőek, akár szerves komplex képzőkkel rendelkeznek a legmagasabb hasznosulás érdekében. A szerves anyagok (pl. aminosav bázisú, huminsavas, alga kivonatok), mikroorganizmusok (gomba- és baktériumkészítmények), pedig a növényt és a talajt aktiválják.

A Seedplus Kft. olasz partnere, a GREEN HAS ITALIA termékfejlesztése folyamatosan arra törekszik, hogy a megváltozott klimatikus viszonyok között is biztonságosan és fenntartható módon tudja biztosítani innovatív termékeit a felhasználói számára.

A szélsőséges körülmények miatt stresszben levő növényeink számára megoldási lehetőséget kínálnak az aminosav bázisú termékeink, a NUTRIGREEN AD és a GREIT VG. Legyen szó abiotikus, időjárással kapcsolatos (pl. fagy, UV, jégverés), agrotechnikai stresszekre való felkészítéséről, kezeléséről, vagy gyorsabb újraindításról, regenerálódásról, esetleg az életfunkciók és az anyagcsere aktiválásáról.

A talaj- és növénykondicionálásról a VIT-ORG nevű készítményünk gondoskodik. Talajkezelés esetén aktiválja a mikroflórát, serkenti a tápanyagok felvételét, növeli a szervesanyag-tartalmat, segíti a humuszképződést és csökkenti a talajban fellépő negatív hatásokat, mint például a magas sótartalom.

A foszfor az energiatermelő folyamatok alapja (ATP szintézis), mely szükséges a csírázó, gyökeresedő, megújuló, újrainduló növényeink számára. A Green Has Italia fenológia specifikus termékkörében megtalálható MAGIC P STAR magas foszfortartalmának, a benne levő magnézium-, nitrogén-, vas- és cinkkiegészítésnek köszönhetően kiválóan működik starterlombtrágyaként. Segíti a gyökérfejlődést, a vegetatív indulást, már 5 °C-tól hatékonyan működik. Az elmúlt évek szárazabb tavaszi időjárása megnehezítette a talajba juttatott starterműtrágyák felvételét, ezért a kritikus szakaszokban ajánljuk a MAGIC P STAR használatát, akár gyomírtással, növényvédelemmel egy menetben.

A növény szája a gyökere, ezért azt folyamatosan erősíteni, megújítani szükséges. Speciális gyökereztető stimulátorunkkal gyors fejlődésre, intenzívebb hajszálgyökér-képződésére serkentjük a növényünket. A VIVEMA kiváló környezetet teremt a gyökérzónában a megfelelő fejlődéshez, a nagyobb gyökértömeg eléréséhez. A benne levő mikroelemek elősegítik a növények fejlődését a palántanevelés, ültetés, újraindítás időszakában.

Gondoljunk a tápanyag-utánpótlásra is okszerű, megelőző jelleggel, tartsuk fenn a növények kondícióját célzott és tervezett kijuttatással a terméseredmények maximalizálásához.

Szerző: Hegedűs Richárd
környezetgazdálkodási agrármérnök
termékfejlesztő, technológus

WEB: http://www.seedplus.hu/
E-MAIL: seedplus@seedplus.hu
MOBIL: +703255145
FACEBOOK: https://www.facebook.com/GreenHasItalia
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/greenhasitalia/

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Lombtrágyázás a gyümölcsösben! Növényeink a tápanyag java részét a gyökéren keresztül veszik fel, így a tápanyag-utánpótlásban a lombtrágyázásnak minimális szerepe van. De akkor mir...
Hogyan fokozza a szántóföldi biostimulátor a hozam... A hozamnövelő készítmények biológiailag aktív hatóanyagokkal és hozzáadott mikroelemekkel ösztönzik a növényt. A szántóföldi biostimulátor segíti a tá...
Kiemelkedő eredmények őszi káposztarepcében és ősz... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. Cégünk a piac egyik meghatározó szereplőjeként font...
Egy hihető ígéret: a Huminisz-technológia 11,5% tö... Nehéz a gazdálkodók dolga, ha az inputgyártók és -forgalmazók szédítő ígéretei között akar eligazodni. Mekkora termésnövekedés elérése a reális egy új...
YieldON, a hozamfokozó szántóföldi biostimulátor... Az utóbbi évtizedben jelentős változások zajlanak a szántóföldi növénytermesztés területén úgy világszerte, mint hazánkban. Egyre nagyobb teret kapnak...
Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Tec... „Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Technológiával” címmel tart előadást Pais István, a Huminisz Kft. ügyvezetője és kereskedelmi vezetője...