Milliárdok, milliók, pénz a mezőgazdaságnak – itt az augusztusi agrártámogatás összefoglaló

Minden gazdának érdemes elolvasni a szeptemberi agrártámogatás összefoglaló anyagunkat, mert az elmúlt hónapban is nagyon sok fontos információt hoztunk az agárhíreink között. Megírtuk, hogy megjelent az erdészeti gépbeszerzést célzó 1 milliárdos pályázati felhívás, kiderült, hogy támogatásokkal növelnék a juh- és kecsketartási kedvet és az is, hogy 20 milliárddal oldanák meg a Homokhátság infrastruktúra- és aszálygondjait. Olvassa figyelmesen, szerezzen hasznot a tájékozottságból, pályázzon a támogatásokra!

Támogatásokkal növelnék a juh- és kecsketartási kedvet

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Juh- és Kecske Terméktanács sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az utóbbi években 900 ezer-1,1 millióra tehető a magyar juhállomány. A magyar vágójuh termelés döntő többsége, körülbelül évi 600-650 ezer bárány jut az exportpiacokra. Az agrárkormányzat a támogatáspolitikával azt szeretné elérni, hogy növekedjen a juh- és kecsketartási kedv, valamint, hogy a más mezőgazdasági tevékenységre kevésbé alkalmas területeket kecsketartásra hasznosítsák. A juhállományt 1,2-1,5 milliósra szeretnék duzzasztani. Az ágazat megsegítésére ehhez anyaállatonként 1250 forint lehívható támogatás áll majd rendelkezésre, továbbá a juhtenyésztők is élhetnek azzal az augusztus elején megjelenő pályázati lehetőséggel, amely 50 milliárd forintos keretet biztosít állattenyésztő telepek korszerűsítésére.

Nagyon sok pénzt költenek a Homokhátság környékének fejlesztésére - Fotó: Adam's Photovision
Nagyon sok pénzt költenek a Homokhátság környékének fejlesztésére – Fotó: Adam’s Photovision

20 milliárddal oldanák meg a Homokhátság infrastruktúra- és aszálygondjait

Több mint 20 milliárd forintos beruházássorozat indul a Homokhátságon. Az összeget öntözés- és infrastruktúrafejlesztésre is felhasználják majd – jelentette be az agrárminiszter a szegedi nagybani piacon. Nagy István elmondta, hogy közel 4,4 milliárd forintból 1500 hektáron fejlesztik az öntözést. Ehhez nem rétegvizet, hanem a Tisza fölös vizét használják majd fel. A beruházás eredményeképpen 1,4 millió köbméter öntözővizet tudnak tárolni a területen. A beruházások eredményeképpen a térségben, Domaszéktől Üllésig, valamint Röszkétől Forráskútig bővül a foglalkoztatás, újabb termőterületeket lehet művelésbe vonni, nő a termelés biztonsága és erősödik a térség gazdasága – írta az Agrárminisztérium. Mórahalmon több mint 6 milliárd forintból épül válogató- és csomagoló árukezelő központ, Kiskundorozsmán, a nagybani piac helyén pedig egy 10 ezer négyzetméter alapterületű, geotermikus energiaellátásra épülő, gépesített zöldség- és gyümölcsmosó, osztályozó, csomagoló, címképző technológiát alkalmazó ipari hűtőházat alakítanak ki. Erre 12 milliárd forintot terveznek költeni, így pedig az üzem egész évben el tudja látni a hazai tulajdonú hipermarketeket – mondta az agrárminiszter.

Megjelent az erdészeti gépbeszerzést célzó 1 milliárdos pályázati felhívás

Az új gépek, eszközök beszerzése vagy minőségi cseréje jelentős terheket ró a gazdálkodókra. Ezért indokolt a megfelelően ösztönző támogatási rendszer kialakítása, a Vidékfejlesztési Program eddigi eredményeinek megtartása érdekében – írta az Agrárminisztérium. A gyengébb minőségű területeken történő erdősítés elősegítésére jelentették meg a VP2-4.1.3.7-20 Csemetekertek gépbeszerzése című felhívást. A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 1 milliárd forint. Annak érdekében, hogy a gazdák minél több erdőt hozhassanak létre a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával teremt olyan feltételeket, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.

Összesen 1 milliárd forint értékben írt ki pályázatot az erdészeti gépbeszerzés támogatására az Agrárminisztérium
Erdészeti támogatás: összesen 1 milliárd forint értékben írt ki pályázatot az erdészeti gépbeszerzés támogatására az Agrárminisztérium

800 millió forint extra forrás jut idén a hungarikumok népszerűsítésére

Jelentős többletforrást biztosít a hungarikumok és nemzeti értékek megismertetéséhez és népszerűsítéséhez egy július végén megjelent kormányhatározat. Eszerint 2020-ban 800 millió forint egyszeri többletforrás jut a hungarikumok és nemzeti értékek megismertetésére és népszerűsítésére. 2021-ben és az azt követő években beépülő jelleggel ugyancsak 800 millió forintot biztosít erre a célra fordítani a kormány. A Magyar Közlönyben 2020. július 28-án megjelent 1445/2020. (VII. 28.) Kormányhatározat szerint 2020-ban 800 millió forint egyszeri többletforrás jut a hungarikumok és nemzeti értékek megismertetésére és népszerűsítésére. 2021-ben és az azt követő években – „beépülő jelleggel” – szintén 800 millió forintot biztosít a kormány erre a célra. A végrehajtás felelőse a pénzügyminiszter, a határidő pedig azonnali.

Ősszel végre indulhat az állattartó telepek korszerűsítése pályázat, 50 milliárd a tét

Augusztus elsején fejeződött be az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása” című (VP2-4.1.1.-20 kódszámú) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése. A pályázat több területen kíván hozzájárulni az állattartó telepek versenyképességének növeléséhez. Lehetőség lesz az állattartásra, valamint az előállított termék kezelésére, tárolására szolgáló épületek, építmények létrehozására, kialakítására, továbbá építéssel nem járó projektek megvalósítására is az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzése révén. A bevezetőben felsorolt célokon kívül az állattartó telepek létesítményeinek épületenergetikai, épületgépészeti felújítása, technológiáinak korszerűsítése, valamint a megújuló energia hasznosítására irányuló technológiák beszerzése is támogatást kaphat majd. A felhívás további fontos célja a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságainak megerősítése és fejlesztése. A támogatási kérelmek benyújtására várhatóan 2020. október 1-től 2021. február 1-ig lesz lehetőség.

Kedvezően módosult a pályázat az egyes egybeművelésekből adódó problémák megoldására

A VP AKG és a VP ÖKO támogatások esetében nagyon sok probléma és súlyos büntetés keletkezett abból, hogy a gazdálkodó támogatásba vitt területe – a lemért kötelezettségvállalással érintett területén – a valóságban túlnyúlt. Ekkor egybeművelést állapítottak meg, ami ezen támogatások esetében nem megengedett. A problémakör feloldására módosult a VPAKG 2015, VPAKG 2016 és a VPÖKO 2015 pályázati felhívás. Könnyítették az AKG és ÖKO előírásokat. A módosítások értelmében, ha a támogatást igénylő a kifizetési igénylésében olyan mezőgazdasági táblát jelent be, amely csak részben helyezkedik el a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területen (KET), akkor kizárólag a táblának csak a KET területére eső része jogosult kifizetésre. Abban az esetben, ha eléri a 0,25 hektárt, vagy méhlegelő/zöldugar esetében a 0,05 hektárt. Egy tábla csak egy KET-hez sorolható be.

Megoldódni látszik az egyes egybeművelésekből adódó problémakör a VP AKG/ÖKO támogatásoknál - Fotó: Magro.hu - CSZS
Megoldódni látszik az egyes egybeművelésekből adódó problémakör a VP AKG/ÖKO támogatásoknál – Fotó: Magro.hu – CSZS

Jelentősen, 7 milliárd forintra nőtt a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás idén

Augusztus közepén tették közzé a palyazat.gov.hu oldalon, és ezzel hivatalossá vált, hogy módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás” című felhívás. Ennek értelmében innentől az eddigi 5-ről 7 milliárd forintra nőtt a támogatás éves mértéke. Ez a támogatási intenzitás növekedését eredményezheti, és jobban kihasználhatóvá válik az az ugyancsak az idei évtől érvényes lehetőség, hogy az összes elszámolható költség maximális mértéke a korábbi 65 százalék helyett 70 százalékra nőtt. A díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer 2012 óta működik. Ennek keretében a mezőgazdasági biztosítások kötésére uniós forrásokat is felhasználó díjtámogatással ösztönzik a gazdákat. A termelők az ebbe a körbe tartozó biztosítások díjának az idei évtől már legfeljebb 70 százalékát kaphatják vissza utólagos támogatásként – írta közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). Az elmúlt években bővült a biztosítható kockázatok köre, illetve módosultak a biztosítható növények. Ennek is köszönhető, hogy évről évre folyamatosan nő a díjtámogatott biztosítást kötő termelők és az igénybe vett módozatok száma és a biztosítások díjállománya. A termelők hajlandóbbak összetettebb („A” csomagbiztosítás) biztosítási módozatokat választani. 2012-ben még 1,5 milliárd forint alatt maradt a támogatott mezőgazdasági biztosítások teljes állománydíja, idén ez az összeg előreláthatólag eléri a 13 milliárd forintot.

Elvonhatóak lesznek a területalapú támogatások 35 millió forint felett

Európai Uniós szinten döntés született a cappingről, a gazdaságonként igényelhető közvetlen támogatás összegének maximalizálásáról. Ennek eredményeként már 100 ezer euró (mai árfolyamon 35 millió forint) felett elvonhatók lesznek a területalapú támogatások. Erről a tagállamok saját hatáskörben rendelkezhetnek. A döntés egyik legfontosabb következményéről Mezei Dávid, az MTB Zrt. agrár- és uniós kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója írt elemzést. A pénzügyi szakember felidézi: 2021-2027-es uniós költségvetésről szóló politikai megállapodáson kívül az unió közös agrárpolitikájának (KAP) jövőjéről is fontos döntéseket hoztak az uniós állam- és kormányfők a július 17-21-i maratoni csúcsértekezletükön.

3 pályázaton sok milliárd forintért folyamodhatnak a gazdálkodók

Október elsején három, a gazdálkodók számára kiírt pályázat nyílik meg. A kertészeti üzemben dolgozók, az állattartók és a kistermelők folyamodhatnak támogatásért. Ezek részleteit Szalontai Jenő, pályázati tanácsadó osztotta meg velünk. Az első az állattartó telepek fejlesztését célozza. A pályázat 2020. október 1-től benyújtható. Az első szakasz: 2020. október 1-től 2020. november 2-ig tart. Ezen időszak alatt a benyújtott projektek együttesen kerülnek elbírálásra és pontozással rangsorolva. Várhatóan itt elfogy a keret, tehát lezárul a pályázat november 2-a után. Itt 6000 euró STÉ-s üzemmérettel lehet elindulni, legalább 50%-os mezőgazdasági árbevétel mellett. Az önállóan támogatható tevékenységek közé az építéssel járó, technológiák beszerzése, fejlesztése, továbbá állattartó telep, létesítmények, épületek építése, kialakítása és bővítése tartozik. Öt célterületet különböztet meg a kiírás, attól függően, hogy milyen állatról van szó. Eszközt csak akkor lehet vásárolni, ha a pályázó emellé az építést is vállalja, de az állattartáshoz kapcsolódó eszközbeszerzés, szervestrágya-kijuttatás munkagépe maximum 25%-a lehet a teljes projektnek. Erőgép beszerzését nem támogatják. (x)

Az MKB Bank Hektár Plusz Termékcsaládja nem csak gyors támogatás a bajban, hanem a fejlődésben is segít

A kalászosok közepes eredménnyel zárták az aratást, míg a káposztarepce termése a többéves átlag alatt maradt. A kukoricatermés viszont a sok csapadéknak köszönhetően rekord közelben várható. A gyümölcstermesztőknek ellenben nem volt jó éve az időjárási anomáliáknak köszönhetően. Ilyen körülmények között a mindennapi költségek fedezése mellett a védekezést elősegítő beruházásokra is szükség van, előbbihez az Agrár Széchenyi Kártya Plusz Program, míg utóbbihoz az MKB Bank Hektár Plusz Termékcsaládja megfelelő eszköz lehet. Mindezekről Simon Attilával, a MKB Bank Agrárium Főosztályának vezetőjével, az MKB Agrárpartner Program szakmai irányítójával beszélgettünk. (x)

Augusztus 31-től újra igényelhető az átmeneti támogatás az élelmiszer-feldolgozók és a dísznövénytermesztők számára

A koronavírus járvány okozta gazdasági károk enyhítése érdekében azok az érintett vállalkozások, gazdaságok jogosultak az átmeneti támogatás elnyerésére kérelmet benyújtani, akik az első támogatási körben ezt nem tudták megtenni. A támogatások igénybevételének egyéb feltételei változatlanok, azaz az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások 125 ezer, a dísznövény-termesztők pedig 500 ezer forint mértékű támogatást igényelhetnek a foglalkoztatottak után. Az Agrárminisztérium 2020. augusztus 31. és szeptember 14. között a Gazdaságvédelmi Alapból kapott forrásokból, a mezőgazdaságnak biztosított források terhére ismételten megnyitja a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program első ütemében meghirdetett élelmiszer-feldolgozói és dísznövény ágazat részére kidolgozott átmeneti támogatási programját.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyate... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal88/2013 (V.30.) számúKÖZLEMÉNYEA 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás igényl...
Június 17-től lehet LEADER támogatási kérelmeket b... Megjelent az EMVA-ból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről sz...
Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Elindult a 2013 LEADER program, akár 50 millió Ft ... A LEADER 2013 pályázat a vidéki vállalkozásokat hivatott támogatni. Egyaránt érdekeltek lehetnek kezdő és már működő vállalkozások, akik nyereségeseb...
Gép támogatási pályázat hamarosan! Hamarosan induló pályázatra hívjuk fel a figyelmet. Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek és technológiai berendezések, traktorok beszerz...
Július 1-ig!!! Mezőgazdasági területek erdősítéséh... Nagyon közel már a határidő! Amennyiben szeretne EMVA-ból finanszírozott erdősítésre fordítandó támogatást igényelni, itt tájékozódhat ennek részletes...