Mikulásvirág: jól gondozva évekig lehet a téli ünnepkör dísze

Bár az üzletekben legtöbbször a piros színű mikulásvirággal találkozhatunk, nemcsak ebben a színben pompázhat a téli szezon egyik legkedveltebb dísznövénye, hanem fehér, narancssárga vagy akár cirmos színben is.

Sokan azonban csak addig gondozzák, ameddig virágzik, aztán ha már kevésbé mutatós, kidobják, mint egy vágott csokrot. Pedig némi odafigyeléssel még sok szezonon át lehet a téli ünnepkör dísze. Lehet vele okosabban is bánni!

Közép-Amerikából származik, arrafelé méteres fává is nőhet
Közép-Amerikából származik, arrafelé méteres fává is nőhet (Fotó: Pixabay)

Élőhelyén útszéli gyomnövényként tartják számon

A nálunk mikulásvirágnak hívott szobanövény Közép-Amerikából származik, élőhelyén útszéli gyomnövényként tartják számon, arrafelé méteres fává is nőhet, nálunk azonban kis szobanövény formájában terjedt el. Úgynevezett rövidnappalos növény, ami azt jelenti – magyarázta a hellovidek.hu újságírójának Boross Dávid, az Oázis Kertészeti Kft. ügyvezetője –, hogy 12 óránál kevesebb megvilágítást kell kapnia ahhoz, hogy virágbimbók képződjenek rajta.

Ezt a dísznövény-kertészetekben mesterségesen sötétítéssel érik el, így rásegítéssel tudják épp Mikulásra időzíteni a virágoztatását. Nálunk elsősorban december elején, Mikulás előtti időszakban, november végétől vásárolják a növényt, míg például Németországban „Weinachtsstern/karácsonyi csillag” néven a teljes adventi időszak hagyományos dísze.

A fellevél teszi népszerűvé

A mikulásvirág vonzerejét azonban nem is apró, sárga, szinte észrevehetetlen virágai adják, hanem virágzása idején megjelenő, színes, úgynevezett felleveleinek köszönheti. Ezek ideális körülmények között 3-4 hónapig is mutatósak maradnak. A fajták között mostanában már nem csupán piros, hanem rózsaszín, fehér és vajszínű fellevelűt is találni, de roppant népszerű a cirmos (piros-fehér) színű is.

Gondozás szempontjából azonban teljesen mindegy, milyen színkombináció tetszik meg nekünk, fajtától függetlenül sok törődést igényel.

Léteznek egészen picike vagy épp ellenkezőleg, hatalmas fellevéllel bíró növények. Nagyon széles a skála, ma már Magyarországon is több százféle közül választhatunk – tette hozzá a Boross Dávid.

Hol érdemes mikulásvirágot venni?

Nyilvánvalóan a kertészetekben található a legnagyobb választékban, de szupermarketekben is sokfelé árulják. Azok tartási körülményei – hívta fel a figyelmet az Oázis Kertészeti Kft. ügyvezetője –, nem mindig a legideálisabbak.

Az, hogyhogyan tartják és hogyan szállítják, nagyon sokat számít, hiszen ez egy törékeny növény, nagyon sérülékeny, és ha eltörik, akkor egy kutyatejszerű nedv folyik ki belőle, ez azért is van így, mert a kutyatejfélék családjába tartozik.

Maga a növény a szélvédettebb helyeket kedveli, ezért nem szabad huzatos helyen tartani, viszont a túl nagy meleget sem szereti, ha otthon stabilan 24-25 fokos lakásban tartjuk, akkor szinte biztos, hogy hamar ledobja a leveleit és kiszárad. Sokkal inkább való számára a 18-20 fokos, hűvösebb lakás.

Érdemes tudni róla, hogy tejszerű nedve enyhén mérgező, allergia tüneteit okozhatja. Erre a növény tavaszi visszavágásánál fontos odafigyelni, valamint a kisgyermekek elől is érdemes magasabbra helyezni, mert a tejnedve – bőrre kerülve – kiütéseket okozhat.

Így öntözzük, hogy sokáig szép maradjon!

Átlagos öntözést igényel, de mivel képes elraktározni a vizet, inkább hagyjuk kicsit kiszáradni, mint hogy túllocsoljuk – tette hozzá Boross Dávid. Ha van rá lehetőségünk, inkább lágy (eső)vízzel öntözzük, ne csapvízzel! A száraz levegőt nem szereti, ezért érdemes például agyaggranulátum-ágyra állítani, hogy párásabb levegőt biztosítsunk számára, így megelőzzük a levelek lehullását.

Fehér színben is káprázatos!
Fehér színben is káprázatos! (Fotó: Pixabay)

Idehaza is rendkívül népszerű növény, ami az árán is meglátszik, mert akár már 600-800 forintért is megvásárolható. Különleges színváltozatokban pedig 1395 Ft-tól szerezhető be.

Érdemes visszametszeni!

A termesztett fajtákat többször visszavágják, hogy kisebbek legyenek, de használhatnak olyan hormonális szereket is, amelyek gondoskodnak arról, hogy az eladási szezonra kisebbek és mutatósak maradjanak. Az is könnyen előfordulhat, hogy amit idén vásárolunk, még nagyon kompakt, de jövőre elveszti tömött formáját. Minél többször vágjuk vissza, annál sűrűbb lesz, de arra is figyelni kell, hogy szeptembertől már ne nyúljunk hozzá metszőollóval, mert akkor az a virágzás rovására mehet.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Asszonyélet: veszélyes növények a ház körül Az ember sokszor nem is gondolná, hogy milyen sok, a környezetünkben található növény lehet mérgező az emberi (vagy akár az állati) szervezet számára....
Már a piacokon a tél egyik kedvenc dísznövénye... Hazánkban nagyságrendileg mintegy 100 vállalkozás foglalkozik a mikulásvirág termesztésével. A kedvező időjárásnak köszönhetően a téli időszak egyik ...
Igényli a törődést a mikulásvirág, de szépségével ... Közeleg az egyik kedvenc ünnepünk, így a boltok is megtelnek a népszerű, döntően pirosas növénnyel, a mikulásvirággal! Szinte minden lelkes szobanövé...
Ilyentájt szokás díszül mérgező virágokat hurcolni... A karácsonyi és azt követő, leginkább vízkeresztig tartó időszaknak több jellegzetes növénye van, de legtöbbjük amilyen szép, annyira káros a kutyákr...