Mikroorganizmusokkal egy fenntarthatóbb jövőért, avagy a KITE Zrt. mikrobiológiai kísérletei

Ahogy azt már a korábbi cikkeinkben is megírtuk, a növényi szimbionta mikroorganizmusok rendkívül fontosak és hasznosak az egyes haszonnövények egészséges fejlődése szempontjából. Ezen mikroorganizmusok szántóföldi felhasználásával az új környezetvédelmi irányelveknek és elvárásoknak megfelelően növelhetjük a terméshozamot, vagy védhetjük meg haszonnövényeinket a környezeti stressz okozta terméscsökkenéstől.

Cikksorozatunk előző részében a KITE által forgalmazott és az Indigo AG által fejlesztett három mikrobiológiai terméket – a Biotrinsic™ i30 FP, az Indigo 30 WD és a Biotrinsic™ i280 FP – mutattuk be részletesen, melyek használata pontot jelent partnereink számára a 2023-ban bevezetésre került Agro-ökológiai Programban (AÖP).

A KITE és az Indigo Agriculture Europe GmbH 2020 óta szoros kapcsolatot ápol a termékfejlesztés és -tesztelés területén, így az elmúlt években lehetőségünk volt a fent említett három termék széles körű megismerésére és vizsgálatára. A KITE fejlesztőcsapata több éven keresztül, számos helyszínen végzett kísérleteket az Indigo termékeivel üzemi körülmények között, nagyparcellákon. Lássuk az eredményeket!

A vizsgálatok módszertana

A KITE fejlesztőcsapata 2021-ben és 2022-ben az ország számos pontján végzett vizsgálatokat az Indigo termékek hatékonyságának vizsgálatára. A vizsgálatokat különböző termőképességi helyszíneken, valamint öntözött és öntözetlen körülmények között is elvégeztük. A KITE fejlesztőcsapata a termésmennyiséget befolyásoló készítmények tesztelésére létrehozott egy egyedi, termőképességi osztályokon alapuló vizsgálati módszert. A módszer lényege, hogy a kísérletbe bevont szántóföldi táblákon a sokéves NDVI felvételek és a domborzat segítségével 10×10 m-es nagyságú zónákat hozunk létre a különböző termőképességeknek megfelelően, és a kialakított zónák szerint értékelünk. A kezelt és kontroll területeken az azonos termőképességi osztályokba tartozó zónákat hasonlítjuk össze egymással. Ezzel a módszerrel a táblák talajheterogenitásából adódó eredménytorzulás kiküszöbölhető, és pontosabb képet kaphatunk az adott termék hatékonyságáról. A kísérletekben a betakarításnál hozammérős kombájnt használtunk, így pontosan meg tudtuk állapítani egy-egy 10×10 méteres zóna termésmennyiségét.

Bal oldalon látható a kísérleti helyszín műholdképe, míg jobb oldalt a tábláról készült termőképességi osztályos térkép látható. A táblán található 10×10 m-es parcellákat 9 termőképességi osztályba soroltuk. A táblán jól kivehetőek a gyengébb talajadottságú foltok, illetve a gyenge termőképességű táblaszegélyek.

A Biotrinsic™ i30 FP és az Indigo 30 WD kísérleti eredményei

A Biotrinsic™ i30 FP és az Indigo 30 WD készítmények egyaránt a Bacillus simplex baktériumfaj spóráit tartalmazzák, melyet kukorica-, illetve kalászos kultúrákban lehet felhasználni. Az Indigo 30 WD a hagyományos, „gyári” vetőmagcsávázásra lett kifejlesztve, míg a Biotrinsic™ i30 FP por formulációja lehetővé teszi az Indigo 30 WD-vel gyárilag nem kezelt kukorica-vetőmagoknak az on-farm, vagyis a végfelhasználó általi közvetlen kezelését a vetéssel egyidőben. A készítményekben található baktériumok a vetőmaggal a talajba jutva a talajban aktivizálódnak, majd a gyökér felületén, illetve a növény szöveteiben telepednek meg. A szimbionta együttélés hatására a növény hosszabb, dúsabb gyökeret fejleszt, javul a növény vitalitása, és jobban kivédi az aszály okozta stressz hatásait.

Ahogyan az ábrákon is látható, mindkét termék – ugyanaz a hatóanyag, eltérő felhasználás – a különböző termőképességű táblarészek mindegyikében növelni tudta a termésmennyiséget. A készítmények hatékonyságát természetesen nagyon sok tényező befolyásolhatja még a vizsgálati módszerbe bevontakon felül is, pl. lokális fertőzések, emiatt láthatóak esetenként kiugró különbségek a termőhelyi kategóriáknál.

Bal oldalon a kontroll, jobb oldalon a Biotrinsic i30 FP-vel kezelt kukoricanövények láthatók

A Biotrinsic™ i280 FP kísérleti eredményei

A Biotrinsic™ i280 FP egy kifejezetten napraforgó-technológiához fejlesztett termék, mely a Cladosporium tenuissimum mikorrhiza gomba spóráit tartalmazza. Ez az FP készítmény szintén por formulációjú, és a vetőmag kezelésre használható fel on-farm, vagyis a végfelhasználó által közvetlenül a vetéssel egyidőben. Amikor a készítménnyel kezelt vetőmag a talajba kerül, nedvesség hatására a gombaspórák és maga a mag is csírázni kezdenek. A gomba fonalhálózata képes a fejlődő gyökérhez hozzákapcsolódni és így a növénnyel szimbionta életmódot folytatni. A gomba ezáltal a napraforgó számára tápanyagokat és vizet képes átadni a növény gyökerén keresztül, ezzel segítve annak fejlődését, különösen az aszályos időszakokban. A hatékonyabb tápanyag- és vízhasznosulásnak köszönhetően a Biotrinsic™ i280 FP-vel kezelt növények nagyobb terméshozamot képesek elérni, mint a kezeletlen kontrollnövények.

Ahogy az ábrákon is látható, a Biotrinsic™ i280 FP mind a két helyszínen és minden termőképességi osztályban tudta növelni a termésmennyiséget változó mértékben.

Bal oldalon a kontroll, míg jobb oldalon a Biotrinsic™ i280 FP-vel kezelt növények láthatók

A mért eredmények alapján javasoljuk az Indigo 30 WD-vel csávázott kukorica-vetőmag vagy a Biotrinsic™ i30 FP készítmény kukoricatechnológiában való alkalmazását, illetve a Biotrinsic™ i280 FP készítmény napraforgó-technológiában történő használatát. Az Indigo AG termékeivel fenntartható módon, vegyszermentesen növelhetjük a terméshozamot. A termékek használata önmagában is megtérül, köszönhetően az alacsony hektárköltségnek. Felhasználásuk egyszerű, egyéb munkamenetet, idő- és eszközráfordítást nem igényelnek. Az alkalmazásuk az új Agro-ökológiai Programban pályázók számára is pontot jelent.

Bővebb információkért keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

2,3 milliárdos beruházást tervez jövőre a KITE... Erősödik a precíziós gazdálkodás, Szerbiában terjeszkednek, faiskolát alapítottak, és speciális szakműhelyt építenek. A Szabó Leventével, a KITE Zrt. ...
Garmadányi géppel ünnepel a John Deere és a KITE a... A KITE 45 éves, a John Deere pedig 100 éves születésnapját ünnepli idén. Ezzel kapcsolatban tartott sajtóbejárást és szakmai bemutatót az egyik legnag...
A precíziós eszközök kompatibilitása nélkül elmara... A precíziós eszközök gyártóinak meg kellene teremteniük a kompatibilitást egymás termékei, illetve az azok által gyűjtött adatok között, ugyanis jelen...
A precíziós gazdálkodást nem lehet megvásárolni &#... A KITE 45 éves, a John Deere pedig 100 éves születésnapját ünnepli idén. Ennek apropóján adott exkluzív interjút Balogh Viktor, a KITE Zrt. üzletág-ig...
Startertrágyázási technológia nyerte az idén az Ag... A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium döntése alapján Magyarországon a KITE Zrt. által kifejlesztett folyékony startertrágyázási technoló...
A KITE Zrt. már a „holnap kereskedője” 45 éves a KITE Zrt., a legnagyobb hazai mezőgazdasági integrátor. Ebből az alkalomból a cég nem csak egy születésnapot, hanem ennek a közel fél évszáz...