Mikrobiológiai önvédelem napraforgóban

Az olajos növények termőterülete Magyarországon napjainkra gyakorlatilag elérte az 1 millió hektárt. Igaz, hogy a napraforgó és a repce is jó jövedelemtermelő képességű, viszont megnövekedett vetésterületük veszélyes mértékben leegyszerűsíti és leszűkíti a vetésforgót. Ennek kézzel fogható hatása, hogy a két növény közös betegségei áttelelő képleteinek (azaz a fertőző inokulum) mennyisége megnövekszik a talajban, kiszorítva onnan a hasznos mikroorganizmusokat és megnövelve a következő termelési évek kórtani kockázatát, következményeként pedig a növényvédelem várható költségét.

Az olajos növények, így a napraforgó legveszélyesebb kórokozója, a fehérpenészes szárrothadás vagy ahogyan minden termelő ismeri a szklerotínia. Mérsékelten meleg, csapadékos években a felmérések alapján akár 50%-os kárt is képes okozni. A nagy mennyiségben keletkező szaporító képletei, a szkleróciumok, tovább növelik a következő évek fertőzési kockázatát, mivel 5-8 évig is életképesek maradnak a talajban, várva a következő gazdanövény vetését a területen.

A napraforgó betegségei áttelelő képleteinek mennyisége megnövekszik a talajban, kiszorítva onnan a hasznos mikroorganizmusokat.
A napraforgó betegségei áttelelő képleteinek mennyisége megnövekszik a talajban, kiszorítva onnan a hasznos mikroorganizmusokat. Foto: Agrobio

Egészséges növényállomány csak egészséges talajban nevelhető, illetve a talajhigiénia javításával a termelés biztonsága is növekszik. Napjainkban ebben nyújt segítséget a mikrobiológia technológiája.

A BactoFil® Napraforgó gyors kezdeti fejlődést, minél előbbi talajtakarást biztosít, növelve ezzel a gyomirtási technológiák biztonságát. A termékben megnövelt Azospirillum lipoferum aránya aktívabbá teszi a nitrogénmegkötés hatékonyságát és a növekedési hormon (auxin) termelését javítja.

A BactoFil®Napraforgóban lévő mikroorganizmusok számos ponton támogatják a növények életfolyamatait és kedvezően hatnak a talaj tápanyagellátó-, és vízgazdálkodó képességére.

Alkalmazásának előnyei:

  • Hormontermelés

A készítményben lévő talajbaktériumok növényi hormonokat szintetizálnak, amelyek nagymértékben segítik a napraforgó csírázását, a gyors és egyenletes kelést. A kifejlődő mélyre hatoló sűrű gyökérzetnek köszönhetően a télállóság jelentősen növekszik. A stresszhatások elviselése javul.

  • Tápanyagfeltárás a talajból

A növények számára nehezen hozzáférhető, a talaj ásványi szerkezetéhez kötött foszfor és káliumot oldhatóvá, valamint a növényi maradványokban lévő tápanyagokat is felvehetővé teszi. A légköri nitrogén kötésével serkenti a talaj mikrobiális folyamatait.

  • Biokontroll hatás

A BactoFil törzsei a bedolgozás mélységéig a saját életterüket és saját magukat megvédik a velük versenyben lévő, a napraforgóra káros mikroorganizmusoktól (pl. szklerotínia). Ezt nevezzük biológiai önvédelemnek, más szóval biokontrollnak. A Bactofil®Napraforgó esetében ez a Pseudomonas törzsek ún. sziderofór termelését jelenti.

  • Talajszerkezet javulás

Két-három év használat után talajszerkezet javulást eredményez, amely a talaj vízmegtartó képességének javulásában, jobb művelhetőségében figyelhető meg.

Azokon a területeken, ahol a napraforgó előtt 2-3 évvel napraforgót, repcét vagy szóját termesztettek, szinte szükségszerű vetés előtt 1 l/ha BactoFil®Napraforgó + 1 kg/ha TrichoMax kombinációval talajoltást végezni.

A Trichoderma harzianum hasznos gombát tartalmazó TrichoMax mikrobiológiai készítmény biokontroll hatásával biztosítja a gyökérkörnyezet egészséges állapotát. Parazitálja a fertőzés forrását jelentő szkleróciumokat, ezért a későbbi gombaölő szeres állománykezelések hatékonysága is jobb lehet.

A mikrobiológia tudománya tényként kezeli a fentiekben leírt eszközöknek és folyamatoknak a meglétét, amelyeket a napraforgó termesztéstechnológiájába integrálva mérsékelhető a termést kockáztató tényezők hatása.

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Újabb magyar innováció az élelmiszerbiztonság növe... Minden gazda számára fontos, hogy a mezőgazdaságban olyan termékeket használhasson, amiknek a valódisága garantált. Az AGRO.bio Hungary Kft. március k...
Második alkalommal adták át a fenntartható mezőgaz... Idén másodszorra ítélték oda az AGRO.bio Hungary Kft. által tavaly alapított „Márton József Díj a Fenntartható Magyar Mezőgazdaság Szolgálatáért” elne...
Már csak 4 napig jelentkezhet városi kertésznek!... Azon 18 és 40 év közötti városban élő emberek jelentkezhetnek a programra, akik rendelkeznek legalább 7 négyzetméternyi területtel, amin zöldséget sze...
Mi történik jelenleg a szántóföldeken? Örülhet a gazdák nagy része, március második felére jelentősen csökkent a belvízzel borított földterületek nagysága, így akadálytalanul folyhatnak a m...
Vetések, munkálatok – zalai körkép Zala megyében a  napraforgó- és a kukoricaföldek több mint 80 százalékán földbe került már a mag. Süle Katalin tájékoztatása szerint a napraforgót 498...
Mit kezdjünk a napraforgógyilkos Mezei acattal? A szántóföldeken tevékenykedő napraforgós és kukoricás gazdák biztosan ismerik ezt a gyomnövényt. A Mezei acat (Cirsium arvense) az egyik legnagyobb v...