Mikor aktuális a szilvafa metszése?

A szilvafa metszése minden évben fontos feladat, akár egy facsemetéről, akár egy öreg fáról van szó. Ennek során lehet beállítani a korona alakját, befolyásolható, milyen legyen a terméshozam, mennyi napfény érje a gyümölcsöket, és ezáltal minél jobb minőségű termés jöhessen létre. Cikkünkben leírjuk, hogy mikor aktuális a szilvafa metszése és hogyan lehet ezt a lehető legjobban elvégezni.

Az Agrárszektor írta meg, miért fontos a szilvafa metszése. Amikor ugyanis elkezdenek alakítani egy koronát, a szilvafa metszése során nagy figyelmet kell szentelni annak, hogy a fa elérje az egészséges termésmaximumot és hogy a napfény nagyjából egyenletesen érje a gyümölcsöket. A szilvafa metszésének célja az, hogy a korona kezelhető formájú és méretű maradjon, egyszerre legyen tömör és szellős, és hogy könnyen lehessen majd a lekvárba és a cefrébe való gyümölcsöket leszüretelni. A szilvafa metszése továbbá segítséget nyújthat a betegségek elleni védekezésben, sőt, azok megelőzésében is. Amennyiben a gyümölcsök nem érnek össze egymással, kevésbé veszélyeztetett a fa például a gyakori moníliával és más gyümölcsbetegségekkel szemben is.

Nagyon fontos a termés szempontjából is a szilvafa metszése
Nagyon fontos a termés szempontjából is a szilvafa metszése

Mikor esedékes a szilvafa metszése?

A szilvafa metszésére a többi csonthéjas gyümölcshöz (barack, meggy, cseresznye) hasonlóan tavasszal kerül sor. A tevékenységnél fontos a jó időzítés: az a legjobb, ha a szilvafa metszése közvetlenül a virágzás előtt, vagy közben történik. Amennyiben a szilvafa metszése túl korán történik, azzal a betegségek szempontjából veszélybe sodorható a fa, ugyanis a sebei kora tavasszal nagyon érzékenyek. Ha viszont túlságosan későn, már a virágzás után metszik, az szintén a fa kárára válhat, mivel a fa termőképességének romlását okozhatja.

Milyen eszközökre van szükség a szilvafa metszéséhez?

  • fiatal fáknál: mellévágó olló (metszőolló)
  • idősebb fáknál: mellévágó olló + ágvágó, ágfűrész, kacorkés vagy láncfűrész
A szilvafa metszése lépésről lépésre:

A szilvafa metszése egy összetett folyamat, amit a fa életének meghosszabbítása érdekében fontos minden évben a megfelelő módon elvégezni. A szilvafa metszése során a következő lépésekre érdemes nagy figyelmet fordítani:

Ültetéskori metszés

Szerencsére a szilvafák azon növények közé tartoznak, amik kevés gondozás mellett is kitűnően fejlődnek. Ám van egy-két dolog, amit a szilvafák esetében sem szabad elmulasztanunk. Az Agrároldal cikkéből kiderül, hogy ilyen például a szilvafa ültetéskori metszése is, amit ugyanúgy kell elvégezni, mintha az alma-, vagy éppen a körtefa esetében tennénk.

Kezdésképpen válasszunk 3-4, egymástól arányos távolságra található vázágat, melyen nem egyforma magasságban ágaznak ki a törzsből. Ezeket vágjuk vissza a hosszúságuk kétharmadával. Fontos, hogy külső rügyre végezzük el a metszést, hiszen a külső rügyre metszéssel tudjuk elősegíteni azt, hogy a fa széltében is terebélyesedjen. Ez a szilva esetében különösen fontos, mivel hajlamos keskeny koronát nevelni.

Figyeljünk arra is, hogy a vázágak a törzzsel 45 foknál valamivel nagyobb szöget zárjanak be és úgy legyenek visszavágva, hogy a csúcsaik vízszintesen egy síkba kerüljenek.

A sudarat igazítsuk a vázágakhoz, mégpedig úgy, hogy visszavágás után nagyjából 120 fokos legyen a vázágak és a sudárvessző csúcsait összekötő háromszög felső szöge. A kisebb termőnyársakat mindenképp hagyjuk a fán, érintetlenül.

Koronaalakító metszés fiatal korban

A fiatal egyed metszése kiemelt fontosságú: a fa koronájának kialakítását ilyenkor kezdjük el, míg a fa könnyen kezelhető, átlátható. Alakítsuk ki a vezérágakat úgy, hogy azok legyenek kellően szellősek, a jövőben a nap az összes gyümölcsöt elérje.

Váza / katlan koronaforma

Gyakran alkalmazzák a sudaras ágcsoportos kialakítást a gyümölcsfák metszése során, ahol egy főághoz igazodik több kisebb vezérág. A csonthéjas gyümölcsök viszont ennél jobban szeretik a váza vagy katlan formát, hiszen ez esetben a fa koronájának belseje szellős, napfényes, az üreget pedig néhány széttartó vezérág, termőnyárs fogja körbe.

Az öreg fa metszése, ifjító metszés

Egy öreg szilvafa esetében gyakran alkalmazunk ifjító metszést. Így egy-egy nagyobb, idősebb ágat távolítunk el, hogy az elöregedett részek helyére friss hajtások léphessenek, ezáltal a korona megújulhasson.

A nyársak szabályozása

A szilvafa metszése során a nyársszerű ágaknak kell kiemelt figyelmet szentelnünk, amelyeknek hosszúsága néhány centimétertől akár 2 méterig is terjedhet. Távolítsuk el a túl sűrűn növő, felesleges nyársakat! A korona legyen szellős, a hosszú szilvafaágak esetében is igaz a mondás: a kevesebb több.

A felesleges hajtások eltávolítása

A szilvafa tövén keletkező új hajtásokat minden évben metsszük le, szorosan a tőnél! Távolítsuk el a koronából a befelé törő, nem termő hajtásokat, a vízhajtásokat, a felesleges termőnyársakat, és az egymással érintkező ágakat!

A legfelső hajtások visszametszése

Fontos, hogy a korona burjánzásának, magasságának is határt kell szabni. A fa metszése során ügyeljünk arra, hogy a leghosszabb termőnyársakat metsszük vissza 10-12 rügy hosszúságúra.

Ne engedjük szétterülni a koronát!

A metszés során távolítsuk el a vízszintes irányú termőágakat, igyekezzük a fát arra ösztönözni, hogy a szilva inkább a függőleges nyársakon teremjen!

Ezekre figyeljünk a szilvafa metszése közben:
  • A szilvafa metszése előtt sterilizáljuk a metszőollót alkohollal, nehogy betegséget vigyünk át egyik fáról a másikra.
  • Mindig ággyűrűre metsszünk, ha nem így teszünk, a szilvafa metszése során keletkezett sebek nehezen forrnak be, és érzékenyek lesznek a kártevőkre, kórokozókra.
  • A szilvafa metszése során ügyeljünk a metszőolló helyes tartására: az olló íves része legyen alul, a vágóéle pedig tapadjon szorosan a levágásra szánt ághoz.
  • Kezeljük a rossz sebeket! Bárhol kaphatunk olyan kertészeti szereket, amelyeket speciálisan arra fejlesztettek ki, hogy a gyümölcsfák metszése során okozott sebeket lezárják, és így megvédjék a növényt a gombáktól, kártevőktől.
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Így gondozza gyümölcsfáit! Hasznos információkat tartalmazó cikkekre bukkantunk a Kapanyél blogján. Legyen kis, vagy nagy kertről, virágokról, vagy gyümölcsökről, ültetvényekről...
Hasznos tanácsok a kerti munkákhoz Elérkezett az igazi nyár, s ahogy az lenni szokott, a kertésznek viharokkal és rekkenő hőséggel kell számolnia. Ezekben a hetekben a betakarítás, vala...
Eljött a második nyári zöldmetszés ideje A téli, tavaszi nagy metszési munkát a nyári hajtásválogatással lehet csökkenteni. Ezzel kisebb sokk éri a növényt, mert nem kell annyi később eltávol...
Mik a feladatok április közepén a kertekben? Beköszöntött a jó idő, egyre többen vonulnak ki a szabadba és kezdik rendbe tenni kertjeiket. Van is munka bőséggel, amit ilyenkor el lehet és el is k...
Ha nem terem a gyümölcsfa… Szép, egészséges, életerős. Akkor meg mi a gond? Nem kell azonnal a kivágáson gondolkodni, ha egyáltalán nem, vagy csak kevés termést hoz a gyümölcsfa...
Nem bírja a klímát a fekete ribiszke Sokan foglalkoznak Magyarországon (akár hobbi szinten is) ribiszke termesztésével. Egyre többször hallani, hogy semmit nem változtat a gazda a termesz...