Miért termelnek nyugaton másfélszer annyi kukoricát vagy búzát hektáronként, mint itthon és hogyan lehet elérni ezt a hatékonyságot – erről szól a III. KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozat, amit a Magro.hu idén is Kaposváron és Debrecenben rendez decemberben és jövő év januárjában a Kaposvári Egyetem, Agrár-és Környezettudományi Karán, illetve a Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán. A rendezvénnyel kapcsolatos további részletekért kattintson ide!
Kukoricát és búzát mindenki egy picit máshogy termeszt, de azzal a meggyőződéssel, hogy amit tesz, az úgy a legjobb. De vajon tényleg így van-e ez?
Ha már nem lehet javítani a hazai kukoricatermesztés hatékonyságán, akkor miért 5,8 tonna a hektáronkénti termésátlag Magyarországon, és miért 12 tonna Új-Zélandon, 11 tonna az USA-ban, 11 tonna Chilében vagy 9 tonna Törökországban? És még sorolhatnánk… Nem csak a gyakori aszályos időjárás és az inputok felhasználásának szabályozása miatt van így!
És a búzánál: itthon a hektáronkénti termésátlag ugyanúgy 4 tonna körül alakul, mint a 70-es években, miközben a szintén erről a szintről induló Franciaország már 7-8 tonnánál tart. Igen, lehet, hogy a miénk sokkal jobb minőségű, csak éppen a piac ezt nem mindig fizeti meg.
Tehát semmi okunk az elbizakodottságra és arra sem, hogy a továbbiakban is mindent ugyanúgy csináljunk, mint eddig. Közös érdek, hogy változtassunk.
Éppen ezért hívtuk életre a Magro KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatot, ahol évről-évre bemutatjuk a kukorica- és búzatermesztés teljes ciklusát a legújabb fejlesztésekre és újdonságokra koncentrálva. Lesz szó vetőmagokról és vetésről, tápanyag-utánpótlásról, öntözésről, növényvédelemről és értékesítésről is. A hallott gyakorlati és közérthető tanácsokat azonnal, már tavasszal alkalmazhatják a résztvevők, hogy 2019-ben még eredményesebben gazdálkodhassanak – mondta Bóné Tímea, az esemény főszervezője, a Magro.hu egyik alapítója