Miért, mikor és mivel érdemes lombtrágyázni szántóföldi kultúrákban?

Egészséges termés, magasabb hozam Agroleaf Power és Pekacid lombtrágyákkal

Miért és mikor érdemes lombtrágyázni?

A lombtrágyázás mostanra már szerves részét képezi a szántóföldi tápanyag-visszapótlásnak. Azonban érdemes néhány dolgot tisztába tenni.

A mikor kérdésre a növények fenofázisainak eltérő tápanyag szükséglete, az okszerű kezelések adnak választ. Ugyanis a lombtrágya hasznosulása egyes növekedési fázisokban sokkal hatékonyabb, mint egyéb időszakokban.

Szántóföldi növénytermesztés során a célzott növényvédelem legtöbb esetben egybeesik a lombtrágyázásra ideális fenofázisokkal. Ez gabona esetén a zászlóslevél megjelenése, a virágzás, kukorica esetén a 6. levél, napraforgónál a csillagbimbó állapot.

Nemcsak azért javasolt a növényvédelmi kezeléseket egymenetben összekapcsolni a lombtrágyák kijuttatásával, mert kevesebb kezelés is elegendő, de ráadásul a lombtrágyák a növények életfolyamatainak aktiválásával fokozhatják a növényvédő készítmények hatékonyságát is.

Az Agroleaf Power termékek egészséges extra termést eredményeznek, a Pekacid pedig növeli a lombtrágyázás és a növényvédelmi technológiák hatékonyságát

Miért pont az Agroleaf Power?

Agroleaf Power

Az Agroleaf Power prémium kategóriás lombtrágya család a tiszta NPK hatóanyag és a kelatizált mikroelem-tartalom mellett – ami vállalati sztenderd – rendelkezik két speciális összetevővel is. A hatékonyságot növelő M77 formula 100%-ban biztosítja rövid időn belül az NPK és mikroelemek felvételét. Ezen kívül aktiválja a növény életfolyamatait, hatására a gyökérrendszer több gyökérsavat termel. A DPI (Double Power Impact)-technológia a fotoszintézis 8-10 napon keresztüli fokozott aktiválásával gyakorlatilag felveteti a növénnyel a rendelkezésre álló többlet tápelemeket is. A felvett extra tápanyagok a termés mennyiséget is megnövelik.

Miért pont a Agroleaf Power High N nitrogén túlsúlyos összetétele?

A gabonafélék termésmennyiségét elsődlegesen a növény által felvett nitrogén mennyisége határozza meg. A tavaszi induláskor a növények nagyon hatékonyan veszik fel és tudják hasznosítani a nitrogént lombon keresztül is. Ezért, ha a növényvédelmi kezelést végeznek, mindenképpen érdemes egy menetben nitrogén tartalmú lombtrágyát is kijuttatni.

Szántóföldre javasolt Agroleaf Power összetételek:
Az ICL-SF tavaszi első kezelési javaslata az Agroleaf Power High N 31-11-11+TE és az Agroleaf Power Total 20-20-20+TE teljes mikroelemsort tartalmazó lombtrágyák használata hektáronként 5 kg-os dózisban, 250-300 liter vízmennyiséggel. Ez elsőre nagy mennyiségnek tűnik, de ekkor várható tőle plusz eredmény.

Miért fontos a vízminőség?

A csökkenő kémiai hatóanyagok száma komoly tervezést és átgondolt növényvédelmi technológiát igényel. Elérkezett az az időszak, amikor a gazdák is felteszik maguknak a kérdést, miképpen tudom a meglévő hatóanyagokat legjobban kihasználni. A megoldás már régóta ismert a vízlágyítás kezeléssel. A növényvédelmi szakemberek jól tudják, hogy a készítményeiknek van egy optimális pH-tartománya, amelyen a leghatékonyabbak. Ez a pH-tartomány egyébként egybeesik a lombfelület pH 5.5-6,8 értékével, ahol a lomb „áteresztő” képessége a legjobb.

Számoljunk: Ha egy lombtrágya vagy növényvédelmi hatóanyag csak 70-80%-os hatékonysággal dolgozik, a növényvédelem hiányosságának következménye könnyen megjelenhet a hiánytünetek kialakulásán túl akár magasabb fertőzési arány vagy nagyobb kártétel formájában, aminek a vége mindig a csökkent terméseredmény – vagyis csökkent bevétel lesz.

Miért pont a PeKacid?

Számos pH beállító készítmény létezik a piacon, mi az ICL termékei közül az igen hatékony és kedvező árú, savazó hatású, vízben oldható Pekacid műtrágya használatát javasoljuk.

A PeKacid lényegében szilárd formátumú, kristályos foszforsav. Használata egyszerű és biztonságos. Segít beállítani a permetléhez használt víz pH-értékét és csökkenti annak hidrogén karbonát (HCO3) szintjét. Ezzel nemcsak, hogy megelőzi a vízkő lerakódások képződését a permetező rendszerben, de elősegíti a kijuttatott hatóanyagok optimális hatását, és teszi mindezt igen kedvező hektárköltség mellett. A víz pH-értékének csökkentéséhez ajánlott 0,5-1g/l dózis mellett 250-300 liter permetléhez 125g-300g/ha mennyiség szükséges, ami 100-210 Ft/ha költséget jelent. Ami még igen fontos, hogy a PeKacid nem bántja a lombozat viaszrétegét.

Nova PeKacid

Összefoglalva, az Agroleaf Power termékek egészséges extra termést eredményeznek, a kiegészítő Pekacid adagolása pedig a lombtrágyázás és a növényvédelmi technológiák hatékonyságának növelésére igen költségtakarékos megoldást nyújt. A Pekacid pontos dózisát egy okostelefonon is ki lehet számítani, a vízminőség adatok alapján a letölthető „PeKacid Advisor” applikációval.

Részletes szaktanácsadás Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnöktől, az ICL magyarországi képviselőjétől kérhető, a +36 30 4881479 telefonszámon.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Lombtrágyázás a gyümölcsösben! Növényeink a tápanyag java részét a gyökéren keresztül veszik fel, így a tápanyag-utánpótlásban a lombtrágyázásnak minimális szerepe van. De akkor mir...
A levelek kiáltanak először magnéziumért Sokan tévesen csak 3 makroelemet említenek, ha a növények számára fontos tápanyagokról beszélnek. A nitrogén, a foszfor és a kálium valóban fontos a n...
Kiemelkedő eredmények őszi káposztarepcében és ősz... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. Cégünk a piac egyik meghatározó szereplőjeként font...
A lombtrágyázás jelentősége avagy miért hasznos a ... A sikeres növénytermesztéshez nem csak makro- és mezoelemekre, hanem hektáronként néhány gramm mennyiségben mikroelemekre is szükségünk van. A mikroel...
Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Tec... „Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Technológiával” címmel tart előadást Pais István, a Huminisz Kft. ügyvezetője és kereskedelmi vezetője...
Huminisz-technológia nagyító alatt kertészeti kult... A fokozott környezetvédelmi, élelmiszerminőségi és élelmiszerbiztonsági feltételeknek való megfelelés miatt hazánk mezőgazdaságában is egyre nagyobb ...