Miért kerül egy fűszer 3 millió forintba kilóként?

A sáfrány évezredek óta előszeretettel használt ételízesítő. A porított vagy szálas őrlemény a világ legdrágább fűszerének számít. De vajon miért ennyire magas az ára?

A sáfrány bibéjéből nyert vörösesbarna, jellegzetes illatú fűszer az ókor óta ismert ízesítőanyag, mely számtalan étel (paella, indiai curry, bouillabaisse) készítéséhez elengedhetetlen hozzávaló. A sáfrányfűszer nem éppen olcsó: félkilónyi mennyiségért majdnem másfél millió forintnak megfelelő összeget kérnek el a piacon.


Egy hektárnyi virágmezőről alig kétkilónyi fűszert tudunk kinyerni (Fotó: Pixabay, ulleo)

A sáfrány termesztése és feldolgozása erősen élőmunkaigényes tevékenység. A világon megtermelt sáfrány kilencven százaléka Iránból származik, ahol az olcsó munkaerő miatt más országokhoz képest nagyobb mennyiségben tudják a fűszert előállítani. Emellett többek közt Marokkóban, Spanyolországban, Olaszországban, Hollandiában, Afganisztánban, Indiában, sőt még az Egyesült Államokban is termesztik a növényt. A virágokat kézzel kell leszedni, leválasztani, majd lassan kiszárítani a vékony bibeszálakat. Gépi feldolgozás a virágok törékeny természete miatt nem alkalmazható.

A sáfrány mindemellett igen alacsony hozamú, vagyis egy hektárnyi virágmezőről alig kétkilónyi fűszert tudunk kinyerni. A munkásoknak mintegy 170 ezer virágot kell kézzel leszedniük ahhoz, hogy fél kiló fűszerre elegendő bibe összegyűljön. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a növény összesen hat hétig, általában a szeptember végétől december elejéig terjedő időszakban virágzik. Sőt, még az sem mintegy, a nap melyik szakában szüreteljük le, hiszen a levegő páratartalma, illetve a túlzott napfény károsíthatja a kinyert fűszer minőségét. Ezért általában a kora reggeli órákban szedik le a virágokat.

Rendkívül magas ára ellenére a sáfrányt ősidők óta előszeretettel használják a világ számtalan pontján ételek készítésénél. A fűszer három fő kémiai összetevője a picrocrocin, a crocin, illetve a safranal, melyek a sáfrány ízéért, zamatáért és színéért felelősek. Nagy mennyiségben a sáfrány boldogságérzetet kivált narkotikum is lehet, emellett pedig – legalábbis egyes kutatások tanúsága szerint – az Alzheimer-kór, a depresszió és a premenstruációs szindróma tüneteit is enyhítheti. Meglepően sokat tud tehát ez a kis fűszernövény.

Forrás: Dívány.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kilóját 1 millió forintért lehet eladni, termessze... Mi lehet az a termény, aminek grammja négy eurót ér? Nem drogokról beszélünk, hanem olyasmiről, amit legálisan termesztenek Spanyolországban jó ezer é...
Hiába érhet akár milliókat is ennek a luxusfűszern... Ha meghalljuk azt, hogy a világ legdrágább fűszere, akkor bizonyára mind egy növényre gondolunk: a sáfrányra. A gyógyászati célra is használt nö...