Miért jó nekünk a zöldtrágyázás?

A zöldtrágyázás nem hoz pénzben mérhető hasznot, mivel nevével ellentétben nem trágyázza a talajt jelentősen. De akkor mi értelme van egyáltalán a zöldtrágyanövények termesztésének?

A zöldtrágyanövények termesztésének a lényege, hogy a segítségükkel a tápanyagot visszajutatjuk a kimerült talajba – gondolják a laikusok, pedig ez nem feltétlenül van így. Gondoljunk csak bele: a zöldtrágyanövény fejlődéséhez tápanyagra van szükség, így amint visszaforgatjuk a talajba ezeket a növényeket, pontosan annyi tápanyagot juttatunk vissza a termőföldbe, amennyit a zöldtrágyanövényeink felvettek belőle a fejlődésükhöz, így a fentebbi laikus állítás meg is dőlt.

Megdőlt, de csak részben, ugyanis valamennyi plusz azért mégis kerül a talajba. A légkörből megkötött szénvegyületek, vagy ha pillangósokról van szó, akkor elég komoly plusz nitrogén is kerül a talajba a beszántásukkal.

A zöldtrágya növények tökéletes takarást biztosítanak a talajnak, ami megakadályozza a talaj kiszáradását
A zöldtrágya növények tökéletes takarást biztosítanak a talajnak, ami megakadályozza a talaj kiszáradását

 

Mégis, mi akkor a hasznuk a zöldtrágyanövényeknek? A kérdés jogos és válasz is van rá. Jellemzően olyan növényeket termesztünk zöldtrágyanövényként, melyek gyökérzetükkel javítják a talaj összetételét. Nem elhanyagolható, hogy a talaj lazításával, a tápanyagok feltárásával javítják a termőrétegben a gyökérképződés feltételeit.

Talajtakaró hatásuk is van a zöldtrágyanövényeknek. A vegetációs idő alatt folyamatos takarást, árnyékolást biztosítanak, így nem éri közvetlen napfény a talajt, kevésbé fog az kiszáradni, védenek az erózió és a defláció hatásaitól is.

Vetéstechnológiai szempontból sem jelent túlzott ráfordítást ezen növények elvetése. Nem támasztanak igényeket sem a magágy minősége, sem a vetés módja között. Általában a legegyszerűbb mód az, ha a tarlóhántással egymenetben, egy szórva vető géppel elvetjük a zöldtrágyanövények magjait. Ezzel gyorsan, költségkímélő módon végezhetünk a talajmunkával és a vetéssel is.

Fotó: balkanyivetomag.hu

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A zöldtrágyázás növeli a talaj termékenységét... Az ökológiai gazdálkodás alapelve, hogy a talaj termőképességét és biológiai aktivitását többéves vetésforgóval kell fenntartani és növelni. Ehhez jár...
Kelendőek lehetnek a zöldtrágyanövények Folyamatosan bővíti a vetőmag-portfólióját, termelői partnerhálózatát, terménytároló kapacitásait az osztrák RWA AG Magyarországon, legutóbb Csongrádo...
Ezt teheti a talaj szervesanyag-tartalmának javítá... A repce és a gabonák aratása után a tarló szakszerű kezelése következik. Itt az ideje a másodvetésnek, a zöldtrágyázásnak. Az ezekből a talajba kerülő...
A zöldtrágyázás összefoglalója – hogyan működik és... Újabb, a gazdálkodást segítő kézikönyvet adott ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a téma ezúttal a zöldtrágyázás. Az anyag részletesen bemutatja a zö...